Demirtaş: İnşaatta KDV İndirimi Süresi Uzatılmalı

Demirtaş: İnşaatta KDV İndirimi Süresi Uzatılmalı

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, eylül ayı sonunda sona erecek olan inşaatta KDV ve tapu harcı indiriminin süresinin uzatılması isteyerek, “Özellikle büyümenin devam etmesi, inşaatın istihdam artışı sağlaması için bu gerekl

A+A-

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Hükümetin 2016 yılının Eylül ayında konut teslimlerinde KDV’de 10 puanlık bir indirim yaparak inşaat sektörünü destekleme kararı aldığını hatırlatarak, “Bu kararla birlikte net alanı 150 m2’nin üstünde olan konut teslimlerinde % 18 olan KDV oranı  % 8 olarak; başka bir düzenleme ile de tapu işlemleri üzerinden binde 20 oranında alınan tapu harcı konut ve işyerlerinde binde 15 olarak uygulanmaya başlandı. Son derece isabetli olan bu kararlar inşaat sektörüne tam bir “can suyu” etkisi yaptı” dedi. Bu teşviklerin de yardımıyla, mobilyadan mefruşata sıhhi tesisattan beyaz eşyaya kadar 50’ye yakın sektörü ilgilendiren inşaat sektöründe çok ciddi bir canlanma yaşandığını belirten Demirtaş, “Son açıklanan büyüme rakamları da bunu net olarak gösterdi. Yılın ikinci çeyreğindeki %5,1’lik büyümenin 0,5 puanı inşaat sektörünün yarattığı katma değerden kaynaklandı. İnşaat sektörü en fazla büyüyen 3 ana sektörden birisi oldu” dedi.

İSTİHDAMA DA KATKISI BÜYÜK

Hükümetin de bu vergi indirimlerinin ekonomi üzerindeki pozitif etkilerini görünce, 31 Mart 2017’de sona eren bu indirimlerin süresini 30 Eylül 2017 tarihine kadar uzattığını belirten Demirtaş, indirimlerin bu ay sonunda yürürlükten kalkacağını söyledi. Demirtaş, inşaatın ekonominin lokomotif sektörlerinden birisi haline geldiğini belirterek, “Ancak sektöre büyük canlılık ve dinamizm getiren bu indirimin devam etmesi şart. İnşaat sektörü büyüyünce, Türkiye’de büyüyor. Son % 5,1’lik büyümedeki 0,5’lik payı 1 puan mertebelerine çekmeliyiz. Bunu sağlarsak yılın ilk 6 ayında yakaladığımız yüzde 5’lik büyümeyi yılsonuna kadar sürdürebilir ve Orta Vadeli programdaki hedefleri aşabiliriz. Diğer yandan inşaat çok emek yoğun bir sektör ve istihdama katkısı büyük. Yılsonu için 2 milyon istihdam hedefimiz var. Bu hedefin yakalanması için de inşaat sektörünün büyümesi, desteklenmesi gerekiyor. Sonuç olarak KDV ve tapu ruhsat harçlarındaki indirimin en az bir yıl daha devam etmesi için hükümete çağrı yapıyoruz” diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.