2/B Arazilerindeki Mülkiyet Sorunları İçin Kanun Teklifi Verildi!

2/B Arazilerindeki Mülkiyet Sorunları İçin Kanun Teklifi Verildi!

2/B arazilerindeki mülkiyet sorunları için kanun teklifi verildi. Teklif ile 2/B ve orman arazilerinin iç içe geçtiği yerlerdeki yapıların mülkiyet sorununun çözümünün sağlanması amaçlanıyor..

A+A-

19 Nisan 2012 Tarihli ve 6292 Sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi verildi.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi'nin ilk imza sahibi olduğu teklif ile 2/B ve orman arazilerinin iç içe geçtiği yerlerdeki yapıların mülkiyet sorununun çözümünün sağlanması öngörülüyor.

GENEL GEREKÇE

Ülkemizde 1950’li yıllardan bu yana köyden kente yaşanan yoğun göç nedeniyle 2/B arazileri yasal olmayan bir şekilde yerleşime açılmıştır. Sonuçta bu araziler üzerinde çok büyük bir yerleşim meydana gelmiş, altyapı yatırımları ve kamu hizmet binaları yapılmış; mahalleler, ilçeler kurulmuş, şehirler oluşmuştur. Ancak bu alanlarda yerleşik insanlarımız uzun yıllardır mülkiyetten kaynaklanan sorunlarla iç içe yaşamaktadırlar. Konuya ilişkin olarak 19.04.2012 tarihinde 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırlan Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hâzineye Ait Tanm Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun kabul edilerek yürürlüğe girmişse de düzenleme sorunları çözmede yeterli olmamıştır.

6292 Sayılı Kanun’un kabul edilmesinden sonra anılan kanunda değişikliğe gidilerek bazı bölgelerde yer alan taşınmazların mülkiyet sorunu çözülmüş olsa da benzer özelliklere sahip olmasına rağmen mülkiyet sorunu halen çözülmemiş taşınmazlar mevcuttur. İstanbul’un Sultanbeyli ilçesi Hasanpaşa Mahallesindeki, Beykoz Tokatköy Ayazma Mahallesindeki bazı yerleşimler ile Türkiye’nin birçok yerleşim bölgesinde olduğu gibi yapılaşma olan kimi yerlerin bir kısmı 2/B arazisi, bir kısmı ise orman arazisi olabilmektedir. Yerleşim yeri olan bu yerler, hukuken orman vasfını taşımakla birlikte fiilen orman ormanla hiçbir ilgisi olmayan yoğım yapılaşmanın olduğu yerlerdir.

Teklif ile 2/B ve orman arazilerinin iç içe geçtiği yerlerdeki yapıların mülkiyet sorununun çözümünün sağlanması amaçlanmaktadır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1 - 19.4.2012 tarihli ve 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırlan Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hâzineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun’un 4’üncü Maddesinin sonuna bir fıkra eklenerek yapılaşmanın 2/B ve orman arazilerinde iç içe geçtiği yerlerdeki mülkiyet sorununun çözümü öngörülmektedir.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

KANUN TEKLİFİ

MADDE 1 - 19.4.2012 tarihli ve 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırlan Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hâzineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun’un 4’üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(7) Belediye ve mücavir alan sınırlan içerisinde bulunan ve 31.12.1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman vasfım kaybetmesine rağmen, 6831 sayılı Kanunun 3302 sayılı Kanunla değişik 2’nci maddesinin (B) bendi uygulaması ile Hazine adına orman sının dışına çıkartılma işlemi henüz yapılamayan yerlerin orman kadastrosu ve 6831 sayılı Kanunun 2’nci maddesinin (B) bendi uygulaması ile 3402 sayılı Kanunun ek 4 üncü maddesine göre kadastro çalışması bir yıl içinde tamamlanarak kadastro tutanakları düzenlenir. Bu yerler, bu Kanun hükümleri çerçevesinde hak sahiplerine satılır."

MADDE 2 -Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 -Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.