MTV Zammı Gayrimenkulün Önünü Açtı

MTV Zammı Gayrimenkulün Önünü Açtı

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) zammının önce yüzde 40 olarak açıklanması ardından da yüzde 25'e çekilmesi gayrimenkul sektörünü hareketlendirdi. 1.5 milyon liraya lüks araba alan 1 milyon lira ÖTV ve KDV yükü altına girip yılda 40 bin liraya ulaşan MTV öd

A+A-

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Güleroğlu, MTV zamları nedeniyle vatandaşların “kaybettirmeyen” sektör olarak görülen gayrimenkule yöneldiğini söyledi. Güleroğlu, zamların yeni yıl ile birlikte devreye gireceğini, bu nedenle yılbaşından önce yapılacak alım satımlarda yine yatırımcıların kazançlı çıkacağını belirtti.



Gayrimenkul piyasalarında kış öncesinde başlayan hareketlilikte henüz fiyatların çok fazla yükselmediğini belirten Güleroğlu “Son çıkan Bakanlar Kurulu kararındaki zamlardan dolayı vatandaşlar ciddi tedirginlik yaşıyor. Bu tedirginlik ise gayrimenkule yarar sağlayan bir durum ortaya çıkardı. MTV'nin yüksek olması, insanların lüks araç yerine lüks gayrimenkule yatırım yapmalarının önünü açıyor” dedi.

EMLAK KAYBETTİRMİYOR

Yurtdışından gelen otomobiller için ödenen ÖTV ile fiyatlarının arttığını bu nedenle de vatandaşların emlak alım satımına yöneldiğini belirten Güleroğlu “Bugün Avrupa’dan gelen lüks bir otomobilin satış fiyatı 1 milyon 500 bin lira oluyor. Yani 1 milyon lira ÖTV ve KDV ödenmiş oluyor. Aynı zamanda da yıllık vergileri 35 ile 40 bin liraya kadar çıkıyor. Bu durumda da insanlar yatırımlarını gayrimenkule yönlendiriyor. 1.5 liraya gayrimenkul alan vatandaş, yaklaşık 6 -8 bin arası kira gelirine sahip oluyor. Bu da yılda yaklaşık 104 bin lira gelir demek. Vatandaşların bu nedenle lüks araç yerine dükkan alımı yaparak bu tip yatırımlarını değerlendireceklerini düşünüyorum” diye konuştu.

YATIRIM YAPAN KAZANACAK

Taleple birlikte fiyatlarda bir artış beklendiğini de dile getiren Güleroğlu “Bu yüzden sürecin iyi değerlendirilmesi lazım. Bu dönemde alışverişi tamamlayıp bitiren vatandaşlar kazançlı olacaklardır. Zaten gayrimenkul alıcısına hiç bir zaman kaybettirmeyen bir yatırım aracıdır. Hal böyle olunca da bu zamların gayrimenkule olumlu olarak döneceği net olarak ortaya çıkıyor” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.