Ev Sahipleri Dikkat! Tapunuz Elden Gidebilir

Ev Sahipleri Dikkat! Tapunuz Elden Gidebilir

Anayasa Mahkemesi (AYM), müteahhitten ev alan yüz binlerce kişiyi ilgilendirebilecek bir karara imza attı. Florya Şenlikköy Mahallesi'nde bulunan bir binanın arsa sahipleri 24 yıl sonra, binanın iskânı alınmadığı gerekçesi dava açtı. Arsa sahipleri, mütea

A+A-

Florya Şelikköy Mahallesi'nde 1985 yılında 3 arsa sahibi, müteahhitle anlaşarak kat karşılığı inşaat sözleşmesi yaptı. İnşaatın bitme süresi 24 ay olarak belirlendi. Yapılan anlaşmaya göre, müteahhit binayı tamamladıktan sonra, arsa sahipleri arsa payının bir kısmını devredecekti. Bu devir işlemi de yapıldı. Ancak inşaat daha bitmemişken müteahhit devredilen arsayı başka kişilere sattı. Binanın inşaatı tamamlandı ve arsa sahipleri müteahhitten ev alanlar yeni binada oturmaya başladı. Ancak bir sorun vardı... Binanın iskanı bulunmuyordu. 

Tapular iptal edildi

Arsa sahipleri sözleşme imzalanmasından tam 24 yıl sonra müteahhidin sattığı daireleri alan Faik-Sultan Tari çiftine dava açtı. Dava tapunun iptali istendi. Bakırköy 3. Asliye Hukuk Mahkemesinde 2009'da açılan davada müteahhittin ayıplı mal teslim ettiği iddia edildi. Müteahhit ile yapılan sözleşmenin iptali ile Faik-Sultan Tari çiftinin üstüne kayıtlı olan tapuların da iptali istendi.

Halef olarak kabul edildiler

Davayı kabul eden mahkeme, Tari çiftini, müteahhittin halefi olarak görülmesi gerektiğine hükmetti. Mahkeme sözleşmeyi ve Tari çiftinin tapularını iptal ederek arsa sahiplerine devretti. Hakları iptal edilen Tari çifti ise bu mahkeme kararının iptali için Yargıtay'a başvurdu. Yargıtay 15. Hukuk Dairesi temyiz incelemesi yaptı. Yargıtay 15. Hukuk Dairesi mahkeme kararını onadı ve Tari çiftini geri çevirdi.

İki üye muhalif kaldı

Yargıtay'ın da kararı onaması sonrasında konu AYM'ye taşındı. 18 Temmuz 2017 tarihinde yapılan başvurunun kararı geçtiğimiz günlerde çıktı. AYM'nin 5 kişilik heyetinden 3'ü Tari çiftinin mülkiyet hakkının ihlal edilmediği yönünde karar verdi. Tari çiftinin tazminat talebi geri çevrildi. AYM kararına Osman Paksüt ve Celal Mümtaz akıncı muhalefet şerhi koydu. İki üyenin muhalefet şerhinde, arsa sahiplerinin 24 yıl sonra dava yoluna gittiklerine işaret edilerek, binanın ekonomik ömrünü tamamlamadığına işaret edildi. Arsa sahiplerinin iyi niyetli olmadıklarına işaret eden iki üye kararlarında, başvurucu Tari çiftinin ortaya çıkan zararlarını tazminat etmelerinin zor olduğuna işaret edildi. Bu arada söz konusu binanın bir süre önce kentsel dönüşüme sokularak yıkıldığı yerine yeni bir binanın yapıldığı öğrenildi.

Konu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşınıyor

Faik-Sultan Tari çiftinin avukatı Niyazi Çem kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacaklarını söyledi. Avukat Çem kararın hatalı olduğunu belirtti. Çem, "Müvekkiller tapu siciline güvenerek iki daireyi alıyor. Ancak parasını ödeyerek aldıkları daireleri böyle bir kararla ellerinden alındı. Arsa sahiplerinin 24 yıl sonra böyle bir dava açmaları zaten dürüstlük ilkesine aykırı" ifadelerini kullandı

Güvenli tapu ortada kalkıyor

Prof. Dr. Ethem Saba Özmen konuya ilişkin değerlendirmede bulundu. Özmen, alınan karara; "Tam bir hukuk garabeti. Burada fahiş bir hata var. Bu kararla Türkiye’de güvenli bir tapu alabilmek ortadan kalktı." dedi. 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.