0,69 Faizli Kentsel Dönüşüm Kredisiyle İzmir’de 5.000 Konut Dönüşecek!

0,69 Faizli Kentsel Dönüşüm Kredisiyle İzmir’de 5.000 Konut Dönüşecek!

Dünya Bankası’nın İzmir’e sağladığı 330 milyon dolarlık kentsel dönüşüm kredisi ile evini dönüştürmek isteyenler 0,69 faiz 180 ay vadeyle 2.5 milyon TL kredi kullanabilecek. Sektör temsilcileri İzmir’de en az 5.000 konutun dönüşeceğini söyledi.

A+A-

Buca Müteahhit ve İş İnsanları Derneği (BUMİDER), Dünya Bankası tarafından açıklanan 0,69 faizli 180 ay vadeli 330 milyon dolarlık kentsel dönüşüm kredisi ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Toplantıya konuşmacı olarak katılan Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman, BUMİDER Başkanı Murat Sinat ve İzmir Ticaret Odası Mühendislik Komitesi Meclis Üyesi Necmi Okumuş  düşük faizli kredi hakkında bilgilendirmede bulundu.

murat-sinat-001.jpg

ROTAMIZI KENTSEL DÖNÜŞÜME ÇEVİRMELİYİZ

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren BUMİDER başkanı Murat Sinat şunları söyledi: “Dirençli kentlerin yaratılmasında meslektaşlarımıza çok önemli görevler düşüyor. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik şartlar düşünüldüğünde inşaat yapmak meslektaşlarımıza mantıksız geliyor. Bu yüzden üretim cildi oranda azaldı. Üretimin azaldığı bu dönemde rotanızı kentsel dönüşüm projelerine çevirmenizi öneriyorum. Kentsel dönüşümde süreci tıkayan sorunlara çare bulmakta el ele verelim. Süreci tıkayan ne varsa çözmek için mücadele edelim ve güzel İzmirlerimizi dirençli bir kente dönüştürelim. Dünya Bankası kredisi bu yüzden çok önemli. Bu krediyi anlatabilmemiz duyurabilmemiz bu yüzden önemliydi. Halkı da bilgilendireceğimiz birkaç toplantı organize etmeyi planlıyoruz.

BU KREDİ, DURMA NOKTASINA GELEN SEKTÖRE CAN SİMİDİ OLDU

Deprem riskine karşı eski yapısını yenilemek isteyen vatandaşlarımız için  kaçırılmayacak kredi fırsatı sunulduğuna dikkat çeken Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) başkanı İsmail Kahraman konuşmasında şunlara değindi: “Dünya Bankası ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında geçtiğimiz aylarda imzalanan protokol kapsamında 330 milyon Euro kredi desteği sağlanmıştı. Afetlere karşı dayanıklı konut ve iş yeri yapımı için hak sahiplerine uygun maliyetli 2,5 milyon TL’ye varan kredi desteği sağlanıyor. Aylık yüzde 0,69 faiz ve 180 ay vadeyle veriliyor. Son dönemlerde artan maliyetler ve yüksek faiz nedeniyle krediye erişimde yaşanan güçlükler nedeniyle inşaat sektörü durma noktasına geldi. Bu kredi adeta can simidi oldu. Binasını dönüştürecek vatandaşlarımıza önemli bir katkı olan bu kredi sektörde faaliyet gösteren müteahhitlerinde ilgisini çekiyor. Özelikle ödeme koşullarında anlaşamayan ve gerekli ekonomik koşulları sağlayamayan  vatandaşlarımız ile müteahhitler arasında anlaşmazlık çıkıyor ve dönüşüm sağlanamıyordu. Bu kredi ile 15 yıl vade ve sabit faiz ile adeta babanın evladına yapmayacağı çok büyük bir fırsat var. Müteahhit ve vatandaşların bu krediden faydalanması için kentsel dönüşüm başkanlığı sürekli bilgilendirmeler yapıyor. Bizler de üyelerimize ve vatandaşlarımıza bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini ifade ediyoruz. Her geçen gün kredi müracaatı ve talebi artıyor. Kredi limiti sınırlı olduğundan binalarını dönüştürecek vatandaşlarımızın elini hızlı tutması gerekiyor.”

KALİTELİ MÜTEAHHİTLİK FİRMALARI KREDİDEN DAHA KOLAY YARARLANACAK

İzmir Ticaret Odası Mühendislik Komitesi Meclis Üyesi Necmi Okumuş da şunları dile getirdi: “İzmir kentsel dönüşüm Başkanlığı’nın çok değerli emekleri ile beraber özellikle Deniz Aydemir ve eski Bakan yardımcımız Vedat Gürgen‘in çok değerli destekleriyle İzmir beş tane il içerisinden pilot bölge seçildi. 30 Ekimde yaşamış olduğumuz bu deprem felaketine belki de verilebilecek en kıymetli desteği vermiş oluyorlar. Kentsel dönüşüm kredisi 26 Mart 2024’te Dünya Bankası tarafından onaylanan bir kredi. O dönem bunu seçim yatırım olarak değerlendiren birçok kişi oldu. Bu kredinin siyasi bir kredi olmadığı tamamıyla kentsel dönüşüme katkı kredisi olduğunun da bir daha altını çizmek gerektiğine inanıyorum. Bugün bu krediye bir çok noktada şöyle yaklaşıldığını duyuyoruz. Biz başvurduk ama çıkmadı ya da başvururuz ama çıkar mı? Şimdi müteahhitlerin sınıflandırılmasını yönetmeliğinde anlattığımız bir detay vardı. O da müteahhitlerin artık bir kurumsal kimliğe sahip olmaları gerektiği, alt yapılarının ve teknik kadrolarının olmalarının gerektiğiydi. Bu kredide bütün şartlar gösteriyor ki kaliteli müteahhitlik hizmeti veren kaliteli firma olarak ortaya çıkan ve işini teknik kabiliyetlerle yükselterek yapmaya çalışan firmalar bu krediden çok daha kolay ve avantajlı şekilde faydalanmış olacaklar. Diğerleri daha çok zorlanacaklar.”

MÜŞAVİRLİK MODELİ İLE YÜRÜTÜLMELİ

Kredinin riskli yapı stoğunun yenilenmesi için kullanılacağına dikkat çeken Okumuş sözlerini şu şekilde noktaladı: “Kredinin şartları birçok platformda paylaşıldı ve görülüyor bu kredi İzmir’de 100 metrekare üzerinden değerlendirildiğinde 5.000 konutun dönüşmesini sağlayacak. Bu krediyi belki biz 7-8 bin konut üretmek için kullanabiliriz ve kullanmamız gerekiyor. Kentsel dönüşümde apartmanları dönüştürmeye çalıştığımız bu dönemde bu krediyi değerlendirerek çok hızlı çok verimli şekilde yönetebiliriz.  Kredi organizasyonunu ve proje organizasyonunda müteahhit müteahhit gezmek yerine, yıllardır izah etmeye çalıştığımız müşavirlik yöntemi ile mühendis ve mimarlarla çok daha hızlı planlayıp, detaylandırıp sonra müteahhit arkadaşlarımızla yapım anlaşması noktasına gidilmesinin de öneminin bir daha altını çizmek isterim.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.