150 Metrekarelik Evin Maliyeti 4 Milyon TL

150 Metrekarelik Evin Maliyeti 4 Milyon TL

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) başkanı Tahir Tellioğlu 150 metrekarelik evin inşaat maliyetinin 2 milyon lirayı geçtiğini, arsa payı ile beraber maliyetin 4 milyon liraya çıktığını söyledi.

A+A-

İnşaat maliyetlerinin ulaştığı seviye ve arsa temininde karşılaşılan zorluklar, sıfır konutların yapım maliyetini de katladı. 

Satılık ve kiralık konut fiyatlarının gerilemesini  sağlayacak asıl etken konut arzının artması iken, arz son üç senedir ihtiyaçtan 200 bin adet daha az seviyede seyrediyor. Yani ülkedeki nüfusa ve alınan göçe göre her yıl 800-900 bin adet konut üretilmesi gerekiyorken, bu seviye 600 bin bandınu aşamıyor. 

Son dönemde belediyelerin konut yapılabilir arsa üretiminde karşılaştığı zorluklar ve son 1 senede yüzde 70-200 aralığında  yükselen inşaat maliyetleri, arzdaki mevcut sorunun derinleşmesine neden oldu. 

Müteahhitlerin ve gayrimenkul değerleme uzmanlarının hesaplarına göre, orta sınıfa hitap eden 150 metrekare büyüklükteki bir konutun ülke genelindeki ortalama maliyeti, arsa maliyeti dahil en az 4 milyon liradan başlıyor. 

MALİYET 2 MİLYON, ARSA 2 MİLYON 

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu da konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu ve "Türkiye genelinde 150 metrekarelik bir konutun arsa maliyeti 2 milyon TL’yi geçti. Yani üzerine bir tuğla koymadan sadece arsa maliyeti 2 milyon lira" şeklinde konuştu. 

İnşaat maliyetinin de büyüklüğüne ve niteliğine göre 2-3 milyon lirayı bulduğunu vurgulan İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, "Bu da ülke genelinde orta alım segmentine hitap eden konutların kâr payı olmadan sadece yapım maliyetlerinin 4-5 milyon TL olması anlamına geliyor" ifadelerine yer verdi. 

"Konut alt ve orta gelir grubundaki vatandaş için alınabilir olmaktan çıktı. Müteahhit ise üretim konusuna artık temkinli yaklaşıyor. 5 yıl önce yılda 1,3 milyon adet konutun üretildiği dönem de olmuştu" diyen Tahir Tellioğlu, üretim gücü, malzeme ve iradenin olduğunu belirterek, sorunun yetersiz arsa ve yüksek maliyetler olduğunu vurguladı. 

Telllioğlu, Bakanlıklarla sektörün konut arzının artırılmasına ilişkin çözümleri bieraber geliştirmesi için bir araya gelmesini istediklerinin altını çizdi. 

SOSYAL KONUT ÜRETİMİNİN ÖNÜ AÇILMALI 

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ramadan Kumova, konut yapım maliyetlerinde bu seviyeleri konuşuyor olmanın sebebinin  arsa maliyetleri olduğuna dikkat çekti. 

Açıklamasında, küresel ölçekte bakıldığında, arsa maliyetinin, maliyetin yüzde 20’sini aşmaması gerektiğini dile getiren Ramadan Kumova, İstanbul için bu oranın yüzde 70’i bulduğuna dikkat çekti. 

Kumova, devletin en büyük arsa sahibi olarak özel sektör işbirliğiyle erişilebilir sosyal konut üretiminin önünü açmasına ilişkin öneri de bulundu. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.