2000 Yılından Sonra Yapılan Konutlara Talep Artacak

2000 Yılından Sonra Yapılan Konutlara Talep Artacak

Elazığ Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Albayrak yaşanan depremin ardından 2000'den sonra yapılan konutlara talebin artacağını ve kiralarında bir artış olabileceğini belirtti...

A+A-

Elazığ Sivrice'de meydanda gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde yaşanan can kaybı ve mal kaybı oldukça fazla yaşandı. Türkiye Elazığ depreminde yaşamını yitiren 41 vatandaşın yasını tutarken, vatandaşlar evlerine girmeye çekindiği için çadırlarda kalıyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) inceleme yaptıktan sonra vatandaşlara ödemeler yapılacak. 

Elazığ ve Malatyalı emlakçılar deprem yönetmeliğinin yürülüğe girmiş olmasından dolayı, 2000'den sonra yapılan binalara talebin artmasını bekliyor. Aynı zamanda,  TOKİ  de deprem bölgesinde yeni konutlar inşa edeceğini açıkladı.

Depremin vurduğu Elazığ’da vatandaşların oturdukları konutların güvenliği hakkında akıllarında soru işaretleri oluştu. DASK verilerine göre, Elazığ’da 42 bin 955, Malatya’da 62 bin 680 konutun Zorunlu Deprem Sigortası olduğu tespit edildi.

Evlerinden tahliye edilen vatandaşlar AFAD’ın sağladığı 24 bin 402 çadırda kalıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarına göre TOKİ en kısa zamanda vatandaşlar için bölgede ev inşaatına başlayacak. Ayrıca evi tamamen yıkılana 41 bin lira yardım verilecek. Eşyasını alabilen vatandaşlara ise yaklaşık 11 bin TL kira yardımı verilecek. Orta hasarlı evlerde oturanlara ise 5 bin TL destek ve 27 bin TL güçlendirme kredisi verilerek, destek sağlanacak.

ELAZIĞ EMLAKÇILAR ODASI BAŞKANI HAKAN ALBAYRAK: ÜZERİNDEN ZAMAN GEÇMESİ LAZIM

Evini değiştirmek isteyen vatandaşlar ise yeni ev arayışına girdi. Bölgedeki emlak uzmanlarına göre özellikle deprem yönetmeliği yürürlüğe girdikten yani 2000'den sonra inşa edilen konutlara talebin yüksek olma ihtimali var. Elazığ Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Albayrak, Sözcü gazetesine yaptığı açıklamada, “Daha enkaz yerde duruyor. Üzerinden zaman geçmesi lazım fakat yeni binaların kiralarında bir artış olabilir” dedi. Albayrak, semtine göre ev fiyatlarının 150 bin lira ila 250 bin lira arasında değişiklik gösterdiğini belirtti.

 MALATYA EMLAKÇILAR ODASI BAŞKANI ALİ ÖZGÜL: KONUTLARDA SIKINTILAR GÖZÜKÜYOR

Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül ise Malatya kent merkezindeki binaların eski olduğunu belirtti. Özgül, belediyenin binalarda inceleme yaptığını da aktardı. Özgül piyasada yaptıkları incelemeler sonucu üç dört gündür kiralık veya satılık ev sorulmadığını söyledi. Özgül, “Deprem yönetmeliğinden önceki yapılan konutlarda sıkıntılar gözüküyor. İlerleyen günlerde bu konutlardan çıkışlar olacaktır” şeklinde konuştu.

Özgül’ün verdiği rakamlara göre Malatya merkezde kiralık 2+1 konutun aylık kira ücretini 650-700 lira. Yine merkezde 2000 öncesi satılık dairelerin fiyatı 150 bin lira ila 300 bin lira arasında değişiklik gösteriyor. Sıfır binaların fiyatının ise 600 bin liraya kadar çıktığı aktarılıyor.

‘DASK EKİPLERİNİN İNCELEMESİ SONRASI PARALAR ÖDENMEYE BAŞLAYACAK’

İstanbul Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Turusan Bağcı ise Elazığ’da Zorunlu Deprem Sigortası oranının yüzde 35 olduğuna dikkat çekti. Bağcı, “Elazığ’da Zorunlu Deprem Sigortası yaptıran konutların oranı sadece yüzde 35. Elazığ’da 80.000 Malatya’da 102.706 konut Depreme Sigortasız yakalandı. Bazı Sigorta Şirketleri Depremin ertesi günü Elazığ’a giderek incelemelere başladılar.

İlk 24 saatde 10 ilden Zorunlu Deprem Sigortası olup da Depremde hasar gören 2 bin üzerinde konuttan hasar ihbarı gelmiş durumda. Bu sayının 25 bini geçmesini bekliyoruz. Enkaz arama kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının ardından hasarlı konutlarda gerekli incelemeler yapılacak ardından sigortalı konutların hasarları doğal afet sigorta kurumu tarafından ödenmeye başlayacak” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.