2022 Yılında Konut Üretimi Artacak Mı?
Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Küçük, Her yıl 800 bine yakın yeni konut üretimine ihtiyaç duyulan Türkiye’de, fiyat artışlarından dolayı konut üretiminin az olacağı aşikar” diye konuştu.
Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Küçük, son iki yıldır pandemi, tedarik, döviz kuru, fiyat artışları gibi sorunlarla karşı karşıya kalan inşaat sektörünün çıkış yolu aradığını söyledi.
Ülke ekonomisinde 200'ün üzerinde alt sektöre yarattığı taleple inşaat sektörünün önem arz ettiğini vurgulayan Gökhan Küçük, inşaat sektörünün 2021 yılının son iki çeyreğini üst üste daralmayla geçirirken yılın tamamında ise yüzde 0,95 küçüldüğünü, inşaat sektöründeki olumsuz durumun devam ettiğini vurguladı.
Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyüme hedefine ulaşabilmesinde inşaat sektörünün önemine dikkat çeken Gökhan Küçük, “Döviz kuru ve enerji fiyatlarının artmasıyla yaşanan maliyet artışları inşaat sektöründe ciddi sorunlara yol açtı. Bu yıl kış ayının sert geçmesi, inşaat malzemelerine yapılan sürekli zamlar, konut üretimi başta olmak üzere inşaat faaliyetlerini sekteye uğrattı. İstihdam potansiyeliyle de öne çıkan inşaat sektöründeki mevcut tablo, finansal zorluklarla birlikte sektörde kısa vadeli öngörüleri bile zorlaştırmaktadır. Rusya-Ukrayna savaşı olumsuz etkiler yaratacaktır. Savaşın bir an önce bitmesini ümit ediyoruz. ” dedi.
TÜİK verilerine göre 2021 yılının son çeyreğinde inşaat yatırımları yüzde 8,5 gerilediğini belirten Gökhan Küçük, 2022 yılında inşaat yatırımlarındaki gerilemenin devam etmesi beklendiğini söyledi.
ÇÖZÜM ÜRETMELİYİZ
İnşaat sektöründe büyüme ve inşaat yatırımlarının canlanması için çözüm üretilmesi gerektiğini belirten Gökhan Küçük, artan girdi maliyetlerinin yarattığı sorunların sektörü durgunluğa ittiğini söyledi. Gökhan Küçük, “İki yıldır süren maliyet artışları son bir yıllık dönemde iyice ağırlaştı, firmalar iş yapamaz hale getirdi. Uzmanlar, 2020 yılı Mart ayından 2021 yılı Ekim ayına kadar sektörün ana girdileri arasında yüzde 250-400 düzeyine varan artışların yaşandığı belirtiyorlar. Bazı girdilerde bu oran daha da yüksek hesaplanmaktadır” dedi.
Gökhan Küçük, maliyet artışlarıyla ağırlaşan yük nedeniyle önümüzdeki dönemde kamunun altyapı ve üstyapı projelerinde ciddi aksamalar olacağı tahmin ettiklerini söyledi. Gökhan Küçük, konutta zaten yüksek olan fiyatların daha da artmasıyla ihtiyaç sahiplerine ekonomik konut sunumunun mümkün olamayacağını kaydederek, “İnşaat sektörünün içinden geçmekte olduğu zor dönemin şartları ve yüksek finansman maliyetleri dikkate alınarak stopaj ve KDV’de yeni düzenlemelerin yapılmasının faydalı olacağını düşünüyoruz. Her yıl 800 bine yakın yeni konut üretimine ihtiyaç duyulan Türkiye’de, fiyat artışlarından dolayı konut üretiminin az olacağı aşikar” diye konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.