![4 Bine Yakın Riskli Yapı Tespit Ettik, 3 Binin Üzerinde İnşaatı Denetledik](https://www.insaatderyasi.com/d/news/41371.jpg)
4 Bine Yakın Riskli Yapı Tespit Ettik, 3 Binin Üzerinde İnşaatı Denetledik
Duru Yapı Denetim ve Sarıkaya İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı İnşaat mühendisi Doğan Sarıkaya, 2014 yılından bu yana 4 bine yakın riskli yapı tespiti gerçekleştirdiklerini ve 3 bine yakın inşaatın da yapı denetimini üstlendiklerini söyledi.
2014 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olacakken tek dersten dolayı okulu 6 ay uzayan Sarıkaya, Buca’da riskli yapı tespiti yapan bir firmanın mühendis arayışında olduğunu öğrendi ve üniversiteden bir hocasının tavsiyesiyle bu şirkette çalışmaya başladı.
3 ay çalıştı, kendi işini kurdu
Sarıkaya, İzmir’de kalma ve kendi işini kurma hikayesini şu sözlerle anlattı: “1 dersten dolayı okulum uzamasaydı ya memleketimde ya da yurt dışında bir şirkette çalışmak gibi planım vardı. İzmir'de kalınca bu süreyi çalışarak değerlendirmek istedim. Kentsel dönüşüm risk analizi işi yapan bir şirkette çalışmaya başladım. Riskli yapı tespiti yapıyorduk. 3 ay boyunca orada çalıştım ve gelen müşterilerle birebir ilgileniyordum. Bu yüzden işleri çok hızlı sonuçlandırıyordum. Bu sektörde çok fazla talep olduğunu da görünce borç para ile kendi iş yerimi kurmaya karar verdim. Normalde 2-3 ayda teslim edilen dosyaları ben 10-15 günde teslim etmeye başladım. Bu hızlı teslim benim ismimim duyulmasını sağladı. İşlerimiz artınca ekibimizi 3-4 kişi kişiye çıkardık. Kentsel dönüşüm konusunda başarılı bir şekilde yol alırken yapı denetim konusunda da çok ciddi talepler gelmeye başladı. Ben de bu talepler doğrultusunda Duru Yapı Denetim şirketini kurdum. İnşaatın yoğun olduğu bir dönemdi ve çoğu inşaat şirketi bizimle çalışmayı tercih ettiği için işlere yetişemiyorduk. Bu yüzden kısa süre sonra ikinci yapı denetim şirketimizi kurduk.”
Nitelikli konut projeleri
2018 yılında Sarıkaya İnşaat’ı kurarak konut projeleri üretmeye de başlayan Doğan Sarıkaya, “Mühendislik kimliğimiz ve sektördeki marka kimliğimizle 2018 yılında inşaat işine de atılmaya karar verdim. İlk projemizi Karabağ’larda hayata geçirdik. Çok başarılı bir proje oldu. İzmir’in çeşitli lokasyonlarında nitelikli projeler ürettik. 2024 yılında 164 konutluk projemizi teslim ettik. 2025 yılında 262 konutluk yeni projeye başladık. Müteahhitlik alanında da güçlü bir şekilde yatırımlarımıza devam ediyoruz” dedi.
Yapı denetimin kazancı az, sorumluluğu çok
2025 yılı için yapı denetim ücretlerine yüzde 29'a yakın bir zam yapıldığını ve bu zam oranının çok düşük olduğunu belirten Doğan Sarıkaya, “Bu zam sektörü tatmin etmedi. Bu zamlarla hizmet bedelini karşılamakta zorlanıyoruz. Kar marjımız çok düşük. Aldığımız az ücretlere ek olarak her yaptığımız işte yüzde 20 KDV, yüzde 25 gelir vergisi, yüzde 3 bakanlık ve yüzde 3 il idare payı ödüyoruz. Böylece yaptığımız her işin yüzde 51'ini devlete veriyoruz. Az para kazanmamızın yanında sorumluluğumuz, idari cezalarımız çok yüksek ve aldığımız sorumluluk kazandığımız parayla ölçülemiyor" dedi.
Yapı denetim sektöründeki sorunlara ve yeni yönetmeliğe de değinen Doğan Sarıkaya, "Aralık ayında Resmi Gazete’de yayınlanan ve 2025 yılının haziran ayında uygulanmaya başlayacak yeni yapı denetim kanunu ile inşaat firmalarına kuradan çıkacak iki yapı denetim firmasından birisini seçme hakkı verildi. 500 metrekare altındaki inşaatlarda da firmaların istediği yapı denetim firmasıyla çalışabilmesinin önü açıldı. Bizler hem inşaat hem de yapı denetim işi yaptığımız için masanın her iki tarafında varız ve sorunları iyi analiz edebiliyoruz. Bu yönetmeliğin hem olumlu hem de olumsuz tarafları var. Olumlu tarafı, müteahhite hem seçenek sunulmuş oluyor böylece daha yakın mesafede olan yapı denetim firmasının o işi alması sağlanabiliyor. Olumsuz tarafı ise iki yapı denetim firmasının rekabete sokularak fiyat kırdırma boyutuna gidilmesidir. Hem müteahhitlerin hem de yapı denetim firmalarının rekabetçi bir ortam yaratarak suistimal etmemesi gerekiyor” dedi.
Mühendisler çok düşük maaş alıyor çünkü...
Yapı denetim hizmeti veren şirketlerin en küçüğünde bile 15 teknik personelin çalıştığının altını çizen Sarıkaya, şunları söyledi: "Yapı denetim hizmet bedelleri çok düşük olduğundan dolayı ne yazık ki, bu firmalarda çalışan mühendis ve teknikerlere çok düşük maaşlar verilememektir. Yüksek maaş alamayan inşaat mühendisini sahada motive etmek kolay olmuyor. Yapı denetim ücretleri yükselmeden çalışma şartlarının iyileşmesi mümkün değil. İyi hayat koşullarına sahip mühendis şantiyeyi daha iyi denetleyecektir. Yapı denetim firmasında çalışan ile inşaat firmasında çalışan mühendis arasındaki maaş farkı 2-3 katına çıktı."
Çeşitli sivil toplum örgütleri başta olmak üzere, Buca Spor Kulübü Asbaşkanlığı ve İzmir İnşaat Mühendisleri Odası yöneticilikleri de yapan Doğan Sarıkaya, 2 dönem boyunca belediye meclis üyeliği yaptı. Halihazırda Buca Belediyesi Meclis Üyeliği ve İzmir Ticaret Odası Meclis Üyeliği görevlerini sürdürmektedir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.