80 Hektarlık Alanın Tamamı İzmir Demokrasi Üniversitesine Ayrılmalı
TOKİ'nin Uzundere'deki 80 hektarlık alanının 38 hektarını İzmir Demokrasi Üniversitesi kampüs alanı, kalan alanları ise konut alanı olarak planlaması ile ilgili olarak belediye başkanı Selvitopu 80 hektarın tamamının üniversite olması gerektiğini söyledi.
TOKİ tarafından üniversiteye ayrılan alanın Demokrasi Üniversitesi'ne yakışmadığını söyleyen Başkan Muhittin Selvitopu, 80 hektarın tamamının üniversite olması gerektiğini söyledi. Selvitopu " Oradaki ilk çalışmaları Konak Belediyesi’ndeyken biz başlattık. Kadastro çalışmaları yapıldı ve kayıtlara geçti. Sonrasında TOKİ'ye verildi. TOKİ'nin orada bir hakkı yoktu. Biz hatta TOKİ'ye devri ile ilgili de dava açtık. Biz çabaladık ve bir bölümü üniversiteye ayrıldı. Biz şimdide tamamının üniversiteye ayırmak istedik. Bu nasıl bir anlayış? İmar planı yapılmadan hiçbir kurum kendi başına bir şey yapamaz. TOKİ'ye devredilmişte olsa TOKİ orada plan yapmak zorunda. TOKİ bunu yapsa dâhil bizim de dava sürecimiz var ve bu haklarımızı kullanacağız. Karabağlar Belediyesi olarak hukuk bir karar verdiği andan itibaren onun gereğini yapıyoruz. Türkiye'deki tüm tutumlarda bunu yapmak zorunda... Burada belediye kendi kafasında gelişi güzel hareket eder durumda değiliz. Yasalar çerçevesinde hareket ediyoruz. Söylediklerimin tamamı Karabağlar da bulunan STK'ların ortak kararıdır. Üniversitenin yapılması planlanan alan küçük bir alan… 38 hektar demokrasi üniversitesine yakışmıyor. 80 hektarın tamamı üniversiteye verilsin diyoruz. Üniversite alanı nasıl kullanacaksa öyle kullansın diyoruz. Başka bir şey söylemiyor, istemiyoruz. Bunun kimseye zararı yok. Oraya konut yapılmasının da gerekli olmadığını söylüyoruz. Bunu da Karabağlar da yaptığımız planlamaya dayanarak söylüyoruz" dedi.
TOPLU KONUT YAPMAK KENTSEL DÖNÜŞÜM DEĞİLDİR
Kentsel dönüşümün çarpık kentleşmenin olduğu yerlerde yapılacağını belirten Selvitopu, boş arazilere bina dikiminin kentsel dönüşüm olarak kabul edilmeyeceğini söyledi. Selvitopu "Kentsel dönüşüm bence düzensiz yapıların olduğu yerlere düzenli yapılar yapmaktır. Türkiye'de de bu konularda örnekler çok azdır. TOKİ yapmıştır konutları ancak çoğu imarsız alanların imara açılması yönünde olmuştur. Bu çarpık kentleşmeyi önlemek olarak algılanabilir ancak kentsel dönüşüm değildir. İzmir'de Türkiye'ye örnek uygulamalar vardır. Uzundere’de, Karşıyaka'da yapılanlar gibi… İstanbul'da Sulukule örneği var. Orada yapılmadan önce bölgede oturanların hangisi şu an kendi bölgesinde oturuyoruz" dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.