Adana'da Çarpık Kentleşme Sorunu Çözülüyor!
Adana Büyükşehir Belediyesi, ulaşım, çarpık kentleşme, geri dönüşüm, botanik, kültürsanat gibi pek çok alanda Adana'nın geleceğine yön veren projeleri hayata geçiriyor.
Adana Büyükşehir Belediyesi, ulaşım, çarpık kentleşme, geri dönüşüm, botanik, kültürsanat gibi pek çok alanda Adana'nın geleceğine yön veren projeleri hayata geçiriyor.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü öncülüğünde gerçekleştirilen projelerin en önemli amacıysa Sözlü'nün şu ifadesiyle özetlenebilir: "50 yıl sonraki neslin bizleri alkışlamasını istiyoruz".
Adana Büyükşehir Belediyesi, trafik çilesine son verecek, çarpık kentleşmeye çözüm olacak, geri dönüşümle çevreyi koruyacak çeşitli projelerle örnek bir belediyecilik hizmeti sunuyor. Bunların başında, trafik yükünü hafifletmeye yönelik planlanan Devlet Bahçeli Köprüsü, Türkmenbaşı Bulvarı'nı Havaalanı Kavşağı'na bağlayacak altgeçit, D-400 karayolu üzerindeki Karnıyarık altgeçidinin üzerinin kapatılması gibi projeler geliyor.
Çukurova İlçesi'ndeki kentsel dönüşüm projeleriyle kentin çehresini güzelleştirmeyi hedefleyen belediyenin verdiği destekle, Adana'da dağınık vaziyette ticari faaliyetlerini sürdüren birçok sektörde meslek gruplarını bir araya getirecek Adana Seyhan Büyük Sanayi Projesi'ne verdiği destek de sanayi alanında yapılan önemli yatırımlar arasında gösteriliyor.
Köylü ve çiftçiye yönelik projeler geliştiren belediye, köylüye açık ve kapalı sulama tesisleri, güneş paneli dağıtımı gibi hizmetler sunuyor. Geçen ekim ayında 422 arıcı ve 505 koyun keçi yetiştiricisi olmak üzere toplam 927 aileye güneş panellerinin teslim edilmesi de belediyenin en önemli hizmetleri arasında gösteriliyor. Dar gelirli üreticilere fidan, aşı ve zirai ilaç desteği sağlanıyor. Ayrıca Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Projesi'yle, Sarıçamlı köylülerin yetiştirdiği çiçekler Hollanda'ya ihraç edilerek Çukurova'da alternatif ürün deseninin gelişmesini sağlanıyor.
Sürdürülebilirlik alanında çalışmalar da yapan belediyenin bu konudaki en önemli projelerden biri il genelinde atık lastiklerin toplanıp ekonomiye kazandırılması için yapılan çalışmalar oldu. Ayrıca elektronik atık konusunda farkındalık yaratmak amacıyla belediye tarafından Uluslararası Özel Atık Zirvesi de düzenleniyor.
TRAFİĞİN YÜKÜ HAFİFLİYOR
Adana Büyükşehir Belediyesi, uygulamaya koyduğu köprü ve altgeçit projeleriyle trafik yükünü önemli ölçüde hafifletecek hamleler yapıyor. Tamamlandığında Türkiye'nin en uzun köprülerinden olacak Devlet Bahçeli Köprüsü, inşaatının bitimine sayılı günler kalan Türkmenbaşı Bulvarı'nı Havaalanı Kavşağı'na bağlayacak altgeçit, inşaatı devam eden D-400 karayolu üzerindeki Karnıyarık alt geçidinin üzerinin kapatılması ile otoyolu Mithat Özsan Bulvarı'na bağlayacak yonca kavşak projelerinin gerçekleşmesiyle Adana'nın kent trafiği büyük ölçüde rahatlayacak.
Seyhan, Yüreğir ve Sarıçam ilçeleri arasında ulaşım sağlayacak bin 650 metre uzunluğundaki Devlet Bahçeli Köprüsü, 3 gidiş, 3 geliş olmak üzere 6 şeritli yol ve çift hatlı demiryolu ile Yüreğir'de yeni yapılan hastane kompleksi, adliye, üniversite kampüsü, stadyumun trafik yükünü sırtlayacak.
Kent merkezinde doğu-batı yönünde 7-8 metre derinliğinde çukur görüntüsü oluşturduğu ve ulaşımı daha da karmaşık hale getirdiği için halk arasında "Karnıyarık" diye anılan altgeçidin üzerinin kapatılması da öncelikli projeler arasında. 4 yıl önce Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan ve yaklaşık 36 milyon TL yatırımla tamamlanması beklenen Karnıyarık altgeçidinin üzeri toplam 451 adet betonarme prefabrik krişle kapatılacak. 375 metre uzunluğundaki güzergahın üzerine kapatıldığında yan yollar 4'er şeritli olacak şekilde genişletilecek. Her iki kavşakta ve refüjlerde yeşillendirme çalışmaları, yaya yollarının tamamlanmasıyla D-400 kent içi geçişi modern görünüme kavuşturulacak.
VİZYON KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ
Adana Büyükşehir Belediyesi, deprem riski yüksek gecekonduların ve çarpık yapıların bulunduğu Çukurova İlçesi'ndeki kentsel dönüşüm projelerini uygulamaya koydu. Başkan Sözlü, yerinde dönüşüm projeleriyle Adana'nın çehresinin değişeceğini belirtti ve "Kentsel dönüşüm yaparken 50 yıl sonraki neslin de bizleri alkışlamasını istiyoruz" diyerek projelerle ilgili şu bilgileri verdi:
GÖL MAHALLESİ ;
Göl Mahallesi Gecekondu Önleme Bölgesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi'nin 240 dönümlük uygulama sahasında 456 hak sahibi tespit edildi. Ev ve işyerlerinin yanı sıra bahçelerdeki ağaçların dahi güncel değerlemesi yapıldı. Buna göre tapusu veya mülkiyet hakkı bulunmayan, işgalci konumundaki vatandaşlar da mağdur edilmeyecek. Toplu Konut İdaresiyle birlikte yürüteceğimiz projede kentsel dönüşüme konu arazinin 100 dönümünde I 19 metrekare 2+1, 149 metrekare 3+1 ve 188 metrekare 4+1 büyüklüğünde daireler inşa edeceğiz. 140 dönüm alanda ise yeşil alanlar, parklar, spor alanları, kamu kurumlarının sosyal tesisleri, sosyal donatı alanları yer alacak.
SİNANPAŞA MAHALLESİ
Yüreğir İlçesi Sinanpaşa Mahallesi 2'nci Etap Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi'ni de 'Adana'nın Kalbi Yenileniyor' sloganıyla hayata geçiriyoruz. 70 dönümlük proje sahasında, yıkımı yapılacak 791 konut ve 106 dükkan ve 629 hak sahibi tespit ettik. Kentsel yenileme projesinde aynı bölgeye bin 23 konut, 152 işyeriyle sosyal yaşam alanları yapacağız. Sinanpaşa'da 4 tip konut planlıyoruz. 130 ve 150 metrekarelik 3+1, 100 metrekarelik 2+1 ve 80 metrekarelik I +1 daireler olacak. Kentsel dönüşüm projelerimi gerçekleştirirken hemşehrilerimizin hakkını korumak önceliğimiz olacak."
İLK YONCA KAVŞAĞI YAPILIYOR
Kuzey-güney aksında trafiği büyük ölçüde rahatlatacak bir başka önemli proje olan Türkmenbaşı Bulvan-Havaalanı Kavşağı Altgeçidi çalışmaları da devam ediyor. Tamamlanma aşamasına gelen bu altgeçit, doğu-batı yönünde Mustafa Kemal Paşa Bulvan'nı da çıkmaz sokak kimliğinden kurtaracak. Şehit Mehmet Özer Caddesi nden gelip havaalanı kavşağına doğru geçen aksta, B ve C kolu tüneller 281 metre uzunluğunda yapıldı. Havaalanı kavşağından Mustafa Kemal Paşa Bulvarı'na dönen D kolu tünelin uzunluğu ise 293 metreyi buldu. Türkmenbaşı Bulvarı-Havaalanı Kavşağı Altgeçidi, bir ay içinde taşıt ve yaya trafiğine açılacak
Adana Büyükşehir Belediyesi, kentin ilk "yonca kavşağı"nı ise TAG Otoyolu'nu Mithat Özsan Bulvarı'na bağlayacak şekilde projelendirdi. Planlama ve uygulama projelerini üstlenen Adana Büyükşehir Belediyesi; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın başlatacağı inşaat öncesi 100 bin metrekarelik arazide imar planları değişiklikleri, kamulaştırma ve yıkım çalışmalarını üstlendi. Yonca kavşak için lokomotif rol üstlenen Adana Büyükşehir Belediyesi, Kışla Mahallesi'nde yaklaşık 12 milyon TL'lik kamulaştırma gerçekleştirdi. Yonca kavşak, yeni yapılan Adana Entegre Sağlık Kampüsü, stadyum, adliye, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi yerleşkesi ile Devlet Bahçeli Köprüsü'ne ulaşımı kolaylaştıracak.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.