Aliağa'da 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı 3. Dereceye Düşürüldü
1. Derece Arkeolojik alanı 3. Dereceye düşüren kararın altından İzmir Büyükşehir’in de imzası çıktı. Kyme için ölüm fermanı olan karara Çevreciler ve Bilim insanları tepkili.
İzmir’in Aliağa ilçesinde bulunan ve antik dönemde “Aiolis’in en büyük kenti olan” Kyme Antik kentinin 1. Derece sit kapsamındaki koruma bölgesinin 3. Dereceye düşürülmesine İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de olumlu görüş verdiği ortaya çıktı.
İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 28.03.2019 tarih ve 11049 sayılı kararı ile Kyme Antik Kenti’nin ve limanın bitişiğindeki 1. derece arkeolojik SİT alanının Nemport AŞ liman tesvii projesi için 1. dereceden, 3. dereceye düşürülmesine karar verdi. Karar bilim insanları, ekoloji örgütleri ve kamuoyundan büyük tepki aldı. Çevrecilerin bu konuda tepkisi sürerken çarpıcı bir detay ortaya çıktı. Antik Kentin 1. Derece sit korumasını 3. Dereceye düşüren kararın altına İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de olumlu bularak imzaladığı ortaya çıktı. 10 üyeli Kurulun aralarında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de bulunduğu 8 üyesinin kurul kararının altına imza attığı ortaya çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi adına kurul kararına İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin dönemin Uygulama İmar Planlama Şube Müdürü Ayfer Nakiboğlu imza attı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kyme antik kentinin korunması gereken 1. Derece sit alanının daraltılarak 3. Dereceye düşürülmesine imza attığının tam 1 yıl sonra ortaya çıkması kamuoyunda şaşkınlık ve tepkiyle karşılandı.
Antik Ksanthos Deresi, “DSİ Kurutma Kanalı” Olarak Tanımlanmış
İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun antik kent ile, arkeoloji, tarih, diğer disiplinler ve gerçeklerle örtüşmeyen kararında bir çok vahim hata var. En çarpıcı örnek ise Kyme antik kentinin kuzeyinde yer alan antik Ksanthos deresi, kurul kararında “DSİ kurutma kanalı” olarak tanımlanmış.
Kyme Antik Kenti
Kyme, Antik çağda Aiolis adı verilen ve günümüzde İzmir’den Dikiliye kadar bölgeyi kapsayan on iki Aiol kentinin başkentidir. Kyme, tarihin en önemli uygarlık merkezlerindendir. Kuzey Yunanistan'dan gelen halklar tarafından İ.Ö. 11. yüzyılın ortalarında kurulmuş en büyük Aiolis kenti olan Kyme'nin, arkaik dönemde ekonomik açıdan çok geliştiği bilinmektedir. Kyme, antik dönemde zeytin, üzüm, buğday tarım ürünlerinden zeytinyağı şarapçılık ilerlemiş bir medeniyet olduğunu seramik ve toprak kaplar alanlarında çok gelişmiş bir merkezdi. Yapılan kazılarda, Kyme'nin sikke basan ilk şehirlerden biri olduğu ortaya çıktı. 1960’larda Ankara tarafından ağır sanayi bölgesi ilan edilen Aliağa’da demir çelik, petro kimya, liman ve haddehane endüstrisinin ortasında kalan Kyme Sanayileşmenin tehdidi altında bulunuyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.