Alım Gücü Düştü: Vatandaş İkinci El Konutlara Yöneliyor
İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, sektörde artan maliyetleri ve konut satışlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) yönetim kurulu üyeleri ile Bursa Ekonomi Gazetecileri Derneği (BEGD), sektörel gündem toplantısında, inşaat sektöründeki güncel konuları masaya yatırdı.
İMSİAD ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda konuşan İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, "Bursa'da sıfır konut satışları 2017'nin Aralık ayında 2751, 2018'in aynı ayında 2649, 2019'da 2700 olarak gerçekleşirken, 2020'de ise satışlarda sert bir düşüş söz konusu oldu. 0,64 faiz kampanyasından sonra bir duraklama yaşamıştık. Genel olarak baktığımızda özellikle 2021'in son çeyreğinde yoğun bir konut alımı gerçekleşti. Bu alımın nedeni vatandaşın fiyatların çok daha yükseleceği ve bir daha bu fiyat aralığında konut bulamayacağı düşüncesiyle, güvenli liman olarak gayrimenkulü seçmesidir. Güvenli liman olan gayrimenkul yatırımının vatandaşta karşılığını bulduğunu gördük. İkinci el konut satışlarında da ciddi bir artış yaşanıyor. Bu da vatandaşın alım gücünün düştüğünü ve sadece başını sokacak bir ev alma durumunda olduğunu gösteriyor" dedi.
İpotekli konutların satışında azalma yaşandığını ifade eden Başkan Andıç, kiracı ve ev sahipleri arasında da kavgaların daha da artacağına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Son dönemde ipotekli konut satışlarında biraz artış olmasına rağmen dövizdeki dalgalanma vatandaşı güvenli liman olan konutu gerekirse krediyle bile alma yoluna itti. Artan maliyetler nedeniyle konut üretmek çok zorlaştı. Müteahhitler elindeki işi bitirme telaşında. Ev ve kiracı arasındaki kavgalar da giderek artacak. Kira fiyatlarında da artışlar yaşanıyor. Diğer satışlar diye tanımladığımız konut kredisi almaksızın yapılan satışlarda uzun süredir bir artış var ve bu devam ediyor. Bu artış, farklı alanlardan elde ettikleri kazançlarla gayrimenkule yönelenlerden kaynaklanıyor. Burada genellikle peşin satışlar söz konusu."
YAPI DENETİM MALİYETLERİ ARTTI
Yapı denetim maliyetlerindeki artışların müteahhitlerin üzerinde ağır bir yük olmaya başladığını kaydeden Andıç, "Öncelikle ülkemizde ve Bursa'mızda yapı kalitesinin artmasını isteyen bizler, şantiyelerimizin denetlenmesine karşı değiliz. Keza yapı denetim firmalarının zarar etmesini de istemiyoruz. Ancak 2021 yılında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık 6,08, inşaat maliyet endeksi Kasım 2021 itibarıyla yıllık H,87 oranında artmışken, yapı denetim ücretlerine gelen % 79,89'luk zamma bir açıklama bulamıyoruz. Bu zammın ülkemizin en önemli taşıyıcı sektörlerinden biri olan inşaat sektöründe zaten süregelen daralmayı artırmasından, bunun da, ev ve kira fiyatlarını daha da arttırmasından endişe ediyoruz. Oysa ki, inşaat sektörünün daralmasının önüne geçilmesi gerekir. Çünkü inşaat sektörü hem fizyolojik olarak en temel insani ihtiyaçlardan biri olan barınmayı sağlaması, hem Cennette iman, dünyada mekan diyen kültürümüzde ev sahibi olmaya verilen önem açısından, hem de iş bulma alternatifi en az olan çalışan kesimine istihdam sağlaması bakımından daima desteklenmesinde kamu yararı olan bir sektördür" diye konuştu.
İNŞAAT MALZEMELERİNE ANORMAL ZAMLAR GELDİ
Başkan Andıç, inşaat malzemelerinde yaşanan anormal zamlar nedeniyle, sektörün çok zorluk çektiğini belirterek, "İç piyasanın ihtiyaçları tamamlanmadan hammadde ve yarı mamül ihracatı yapılmamasına dönük düzenlemeye acilen ihtiyaç var. Keza yeni imarlı alanlar açılması ve yerli inşaat malzemesi kullanımında KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi de, müteahhitlerin malzemeye erişimini kolaylaştıracağından, artan konut fiyatlarına da merhem olabilecek, müteahhidinden vatandaşına hepimizin beklentisi olan üç adımdır." şeklinde konuştu.
Toplantıda konuşan BEGD Başkanı Nuri Yavuz da kendilerini ağırladıkları için İMSİAD yönetimine teşekkür ederek, dernek faaliyetleriyle ilgili bilgi verdi. Yavuz, pandemi nedeniyle ara verdikleri faaliyetlerine yeniden başladıklarını söyledi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.