Almanya'da Konut İnşaatları Krizde

Almanya'da Konut İnşaatları Krizde

Almanya'da inşaat sektörü krizde. Yüksek inşaat maliyetleri ve artan faiz oranları sektörü zorluyor. Strateji danışmanları EY-Parthenon birkaç yıl boyunca bir toparlanma beklemiyor. Uzmanlara göre sektörün toparlanması uzun zaman alacak

A+A-

Yükselen faiz oranları, yüksek inşaat maliyetleri, iptal edilen projeler: Almanya'da inşaat sektörü, özellikle de konut inşaatları krizde. Strateji danışmanlık şirketi EY-Parthenon'a göre, bina inşaatlarında gözle görülür bir toparlanma 2026 yılına kadar başlamayacak.

Bir analize göre, “Son yıllarda yaşanan arz darboğazları gibi birçok sorun ve komplikasyon çözülse de, yüksek malzeme maliyetleri, kalifiye işgücü sıkıntısı, artan işçilik maliyetleri, sınırlı inşaat alanı ve artan finansman maliyetleri gibi engeller devam etmektedir” deniyor.

Özel inşaatçılar piyasaya geri mi dönüyor?

EY-Parthenon Ortağı Björn Reineke, “Mevcut zor duruma rağmen, orta vadede bir istikrar bekliyoruz” diyor. Malzeme maliyetleri istikrara kavuştu ve arz darboğazları azaldı. Göç ve kentleşme gibi konut talebinin arkasındaki itici güçler değişmedi. Tahminler, 2030'ların ortasına kadar bir milyonluk bir nüfus artışına işaret ediyor.

Uzmanlar, “özel şahısların inşaat yapma isteğinin gelecekte tekrar artacağını” bekliyor. Şu anda çok fazla belirsizlik var. Uzmanlar, “Ancak, enflasyon telafisi nedeniyle ücret artışlarının ardından harcanabilir gelir artarsa ve hepsinden önemlisi, daha elverişli finansman koşulları bir mülk satın almayı yeniden finanse etmeyi kolaylaştırırsa, ev sahibi olmak yeniden daha ulaşılabilir hale gelecektir” diye belirtiyor.

Danışmanlar özellikle, fiyatlara göre düzeltilmiş inşaat hacminin 2023 yılında yüzde 2,2 oranında düşmesini ve bunu bu yıl yüzde 1,8'lik bir düşüşün takip etmesini bekliyor. Uzmanlar, “Şu anda pazarın 2025‘ten itibaren yüzde 0,3’lük hafif bir artışla tekrar istikrara kavuşacağını ve 2026‘dan itibaren yüzde 1’lik hafif bir büyüme göstereceğini varsayıyoruz” tahmininde bulunuyor. Konut inşaatları 2025'ten itibaren bir miktar ivme kazanırken, ticari ve kamu inşaatlarının 2026'ya kadar toparlanması beklenmiyor.

Bir süredir durmuş durumda

Almanya'da konut inşaatı, faiz oranları ve inşaat maliyetlerindeki keskin artış nedeniyle bir süredir durmuş durumda. Bu durum, Alman ekonomisinin temel direği olmaktan çıkıp sorunlu bir çocuğa dönüşen inşaat sektörüne ağır bir yük getiriyor. Alman İnşaat Sektörü Merkez Birliği bu yıl ciroda fiyatlara göre ayarlanmış bir düşüş bekliyor.

Federal İstatistik Ofisi'ne göre, 2023 yılında 294.400 daire tamamlandı, bir önceki yıla göre (295.300) biraz daha az, ancak ekonomistlerin ve emlak sektörünün korktuğundan daha fazla. Alman hükümeti koalisyon anlaşmasında yılda 400.000 yeni daire hedeflemişti. Bu sayı tutturulamadı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.