Amerika'da İklim Değişikliği Nedeniyle Kurulan İlk Yerleşim Yeri

Amerika'da İklim Değişikliği Nedeniyle Kurulan İlk Yerleşim Yeri

Amerika'nın New Orleans kentinin 70 km güneybatısında ilk kez bir yerleşim planı, iklim değişikliği yüzünden federal kaynak desteğiyle hayata geçirildi.

A+A-

Miami’de deniz seviyesinin artmasından California’da yıkıcı orman yangınlarına kadar iklim değişikliği gün geçtikçe Amerika’da daha fazla etkisini gösteriyor. Amerika'nın Sesi'nden Steve Baragona'nın haberine göre; risk yükseldikçe de pek çok kişi felaket kendilerini bulmadan göç etmenin daha iyi bir seçenek olduğunu öngörüyor. New Orleans’ın 70 kilometre güneybatısında ilk defa bir yerleşim planı, iklim değişikliği sebebiyle federal kaynak desteğiyle hayata geçirildi.

İnce bir yol Jean Charles adacığını Louisiana kıyılarıyla birleştiriyor. Chris Brunet’nin Amerikan yerlisi ataları bu bataklık alana 1800’lü yıllarda beyaz yerleşimcilerden kaçarak sığınmış.

Chris Brunet, “Nesillerdir buradayız. Ve Amerikan yerlisi olduğumuz için bu toprağa bağlıyız” diye konuştu. Fakat bu topraklar Meksika Körfezi’nin suları altına kalıyor.

Jean Charles adacığı 1950’li yıllardan bu yana yüzde 98 oranında sulara gömüldü.

Petrol ve doğal gaz sondajları için açılan kanallar ve boru hatları Louisiana kıyıları çerçevesinde toprağı yuttu. İklim değişikliği, son darbesini yapmaya hazırlanırken deniz seviyesindeki yükseliş de erozyonun artmasına neden oldu.

Brunet, tüm hayatını Jean Charles’da yaşadı. Fakat adadaki evinin kaçınılmaz bir şekilde batmaya başlamasının onu zor durumda bıraktığına dikkat çekerek, “İnsanlar almak istemedikleri kararlara zorlandı. Bu kararı iklim değişikliği nedeniyle almak zorunda kaldılar” dedi.

Louisiana Sosyal Kalkınma Dairesi'nden Pat Forbes, “Bu yürüdüğümüz alanda bir yıldan az zaman içinde evler inşa edilecek” açıklamasında bulundu.

Pat Forbes Louisiana’nın Sosyal Kalkınma Dairesi’ni yönetme görevini üstleniyor. Daire ada sakinlerinin, 55 kilometre kuzeybatıdaki bu yeni merkeze tekrar iskanı için sunulan 48 milyon dolarlık federal kaynağı yönetiyor. Pat Forbes, konuyla ilgili olarak “Bunu yapmak zorunda kalmaktan hoşlanmasak da bu seçeneği yaratabildiğimiz için mutluyuz” ifadelerini kullandı.

Amerika İskan ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen bu bağış, iklim değişikliğinin tehdit ettiği toplulukları tekrar yerleştirmek için ayrılan ilk kaynak oldu. Fakat Forbes, “Bakanlık bizden çözüm yolu geliştirmemizi istedi, çünkü bu sorun daha çok yaşanacak.” diyerek bunun sonuncu olmayacağını belirtiyor.

Forbes projenin benzersiz olduğuna dikkat çekiyor ve “Geçmişte çoğunlukla insanlara başka yerde ev bulmaları için ellerine para vermekten başka bir şey yapmadık. Bu da aynı bölgede yaşayanların dağılmasına yol açtı” diyor.

Yeni proje kapsamında Jean Charles sakinlerinin neredeyse tamamının aynı yere yerleştirilmesi planlanıyor. Brunet’nin yeğenleri de 2022 yılında proje tamamlanınca kendisine katılacak.

Uzmanlar toplumsal bütünlüğün güvenlik kadar önemli olabileceğine dikkat çekiyor.

Chris Brunet, “Bir ağacı kökünden söküp başka yere taşımaya benziyor. Sadece o ağacın yeni yerde de kök salacağını umuyorsunuz. Ben öyle hissediyorum. Bana ev yapıyorsunuz, ama o ev henüz benim değil” diye konuştu.

Bu sebeple uzmanlar, yeni konut yapmanın ötesinde insanlara, kendilerini evlerinde hissettirmenin önemini vurguluyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.