Arsa ve İnşaat Malzemeleri Fiyatlarındaki Anormal Artışlar İnşaat Yapmamızı Engelliyor

Arsa ve İnşaat Malzemeleri Fiyatlarındaki Anormal Artışlar İnşaat Yapmamızı Engelliyor

Müteahhitler Federasyonu basın sözcüsü İslam Yıldırım Arsa ve inşaat maliyetlerindeki artışlardan dolayı inşaat sektörünün tıkandığını ve inşaat yatırımlarının başlayamadığını ifade etti.

A+A-

Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) basın sözcüsü  İslam Yıldırım inşaat sektörünün artan maliyetlerden dolayı yaşadığı sıkıntılara değindi.

İnşaat sektörünün Türkiye ekonomisinin büyümesinde önemli bir etkisi olduğunu ifade eden İslam Yıldırım, “30 Ekim İzmir depreminin ardından sıfır konutlarda hem satılık hem de kiralık talebi arttı. Sıfır konut stoğu tükendiği için kira bedeli 2.000-2.500 TL olan binalarda rakam 3.500-4.000 TL’ye yükseldi. Buna rağmen mahalle aralarında veya yeni imar alanlarında çok fazla şantiye göremiyoruz. Nitelikli ve sağlıklı konuta ihtiyacımız var ama üretim yok. Hem meslektaşlarımızla hem de inşaat malzemeleri satıcılarıyla yaptığımız görüşmelerde iki neden ön plana çıkıyor. Birincisi arsa fiyatlarının ve kat karşılığı oranların anormal derecede yükselmesi ikincisi ise inşaat malzemeleri fiyatlarının 7-8 ayda neredeyse iki katına çıkmasıdır. Bu maliyetlerle nasıl inşaat yapalım?” dedi.

İNŞAAT SEKTÖRÜ TIKANDI

İnşaat malzemesi üreten birçok firmanın pandemi ve dolar kurundaki artıştan dolayı ihracata yöneldiğini ve iç piyasanın taleplerine cevap vermediğini belirten Yıldırım, “İnşaat malzemesi satan bayiler sipariş verdikleri ürünlerin yarısını bile alamadıklarını, hemen hemen her ay fiyat listesinin değiştiğini ifade ediyor. Geçtiğimiz yıl 0,64 faiz kampanyası ile konut stoklarını tüketen meslektaşlarımız maliyetler yüzünden yeni yatırımlara başlayamıyor. Geldiğimiz noktada artan maliyetler yüzünden inşaat sektörünün önünün tıkandığını görüyoruz.”

ÖRNEKLERLE MALİYETLER NE KADAR ARTTI

İnşaat maliyetlerindeki artışı örneklerle açıklayan İslam Yıldırım maliyet artışlarını şu şekilde sıraladı;

  • 1 haziran 2020’de 3.400 TL olan demir fiyatı 6.00 TL oldu.
  • 8-9 ay önce 70-80 TL olan bir top kablo 140-150 TL’ye çıktı.
  • Bir plaka beyaz MDF 190-200 TL iken 300-320 TL’ye çıktı.
  • Montaj dahil lake iç kapı fiyatı 700-800 TL iken 1.300-1.400 TL’ye çıktı.
  • 31. Sınıf laminant parkenin metrekare fiyatı 25-30 TL bandındayken bugün 40-50 TL’ye yükseldi.

Bu örnekleri artırmanın mümkün olduğunu belirten Yıldırım, “Seramik ürünlerinden vitrifiye ürünlerine, kombi, radyatörden asansöre, plastikten alüminyum doğramaya kadar tüm kalemlerde fiyat artışları söz konusu. İhracat yapılmasını, ülkeye döviz kazandırılmasını destekliyoruz ancak tedarikçilerin iç piyasaya ürün vermemesi ve fiyatlarda ciddi artışlara gitmesi sektörümüze büyük zarar veriyor” dedi.

500-600 BİN TL’LİK EVLER 800-900 BİN TL’YE ÇIKACAK

Maliyetlerdeki artışların konut fiyatlarına yansıyacağını belirten Yıldırım sözlerini şu şekilde noktaladı, “Bizler maliyetlerdeki bu artışları konut fiyatlarına yansıtmak zorundayız. Yaptığımız hesaplara göre geçtiğimiz yılın haziran ayında 500-600 bin TL’ye satılan bir konut şimdiki maliyetlerle yapıldığında 800-900 bin liraya satılıyor. Bizler müteahhitliği ek işi veya yan iş olarak yapmıyoruz. Yüzbinlerce kişiye istihdam sağlayan, yüzlerce sektöre iş olanağı sağlayan bir sektörüz. İnşaat sektörünün yavaşlaması ekonomiye ciddi zarar verecektir. Artan arsa ve maliyetler yüzünden sektörümüzü çok zor günler bekliyor.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum