Basmane Çukuruna 3 Firma Talip!

Basmane Çukuruna 3 Firma Talip!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Konak’ta ana hizmet binasının yapımı karşılığında Basmane Çukuru’ndaki hisselerini TMSF’ye devretmeye hazırlanırken Limak, MNG Holding ve Cengiz İnşaat’ın Basmane Çukuru’na talip olduğu öğrenildi.

A+A-

İzmir'in önemli kent sorunlarının başında gelen Basmane Çukuru'nda çözüme yönelik son ciddi adım İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay döneminde atıldı. Uzun süredir atıl ve çukur halde bulunan dev inşaat alanı için hisselerin büyük bölümünü elinde bulunduran Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile masaya oturan İzmir Büyükşehir Belediyesi geçmişte birkaç kez farklı teklifler sunmuştu. TMSF yeni dönemde kendisine sunulan "belediyenin hissesine karşılık yıkılan Konak Meydanı'ndaki hizmet binasını yeniden inşa etme" teklifini kabul etti. Karşılıklı anlaşmanın ardından hisse devrini ve plan tadilatını içeren karar meclis gündemine getirildi. Buna göre; İzmir Büyükşehir Belediyesi önceki Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu döneminde yüzde 30'a kadar çıkarılan ve protokole bağlanan hissesini TMSF'ye devredecek, bunun yerine ise Konak Meydanı'nda önceki Belediye Başkanı Tunç Soyer'in kararıyla yıkılan belediye hizmet binasını bedelsiz inşa edecek.

TİCARET MERKEZİ YAPILACAK

Belediye meclis kararlarının alındığı, karşılıklı görüşmelerin devam ettiği, protokol ve çalışmaların henüz tamamlanmadığı yeni süreçte önemli bir gelişme daha yaşandı. TMSF'nin artık mülkiyeti kendisinde olacak olan Basmane Çukuru'na ticaret merkezi yapmak için görüşmelere başladığı öğrenildi.

Egedesonsöz'ün iş dünyası ve ekonomi kaynaklarından aldığı bilgiye göre; TMSF'ye Türkiye'de önemli projeler üreten büyük holdinglerin teklif götürdüğü belirtildi. Bazı görüşme ve temasların gerçekleştiği şu günlerde arazinin durumu ve yapılacak projelerle Limak, MNG Holding ve Cengiz İnşaat gibi şirketlerin ilgilendiği dile getirildi. TMSF, araziye ilişkin tüm yetki ve tasarrufu kendi kontrolüne aldıktan sonra ya burayı arsa olarak satacak ya da kat karşılığı projeyle arsa geliştirme çalışmasına yönelecek. Konak Belediyesi'nden alınacak imar durumu ve inşaat oranına göre çizilecek mimari projeyle şekillendirilecek çalışmanın kısa süre içinde sonuçlandırılması bekleniyor.

FOLKART ÇEKİLMİŞTİ

2017 yılında TMSF tarafından satışa çıkarılan ve 80 milyon dolar bedel ile "Güç Yapı" isimli konsorsiyum tarafından satın alınan arazinin ortakları arasında Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve Namet A.Ş’nin Sahibi Tarık Kayar yer alıyordu. Aradan geçen zaman diliminde Folkart projede tek yetkili olurken İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hissesine karşılık ise ayrı bir idari hizmet binası yapılması kararlaştırılmıştı. Projenin büyüklüğü, binanın silüete etkisi ve Kültürpark'a olası baskısı kentte bulunan oda ve sivil toplum kuruluştarı tarafından da ayrıca tartışılmıştı. Mimari proje çizimi dahil bölgede yapılan çalışmalar nedeniyle yaklaşık 10 milyon dolar harcama yapan Folkart, daha sonra sözleşme koşullarını gerekçe göstererek süreçten çekildiğini açıklamıştı. TMSF'dan parasını geri alan Folkart araziyi terk ederken Basmane Çukuru yine kaderine terk edilmişti.

Kaynak: Egedesonsöz

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.