Bayraklı Belediyesi'nin Yüzde 10 İmar Artışı Kararını Büyükşehir Reddetti
Bayraklı Belediyesi meclisinde oy birliğiyle kabul edilen ve kentsel dönüşüm alanlarında ada bazlı imar planlarına yüzde 10 imar artışı sağlayan karar İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından reddedildi.
Bayraklı Belediyesi deprem sonrası geçen süreçte yapılanlar hakkında Bayraklı Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda basın açıklaması düzenledi.
YÜZDE 10 İMAR ARTIŞINA ONAY ÇIKMADI
Depremzedelerin sıkça dile getirdiği imar atışı ile ilgili konuda kendilerinin yapacağı bir şey olmadığını belirten Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, "30 Ekim 2020 tarihinde yaşadığımız depremde 117 canımızı kaybettik ve 7 binamız yıkıldı. ilçemizde 179 ağır hasarlı bina mevcut. Bir ay içinde ağır hasarlı tüm binalar yıkılmış olacak. Bayraklı Belediyesi olarak enkaz kaldırma, arama kurtarma, çadırların kurulması görevlerinde üzerimize düşeni yaptığımızı düşüyoruz. Meclisimizden oy birliği ile çıkan mecburi imar haklarının korunması ve ada bazlı yüzde 10 imar artışını Büyükşehir'e gönderdik ancak reddedildi. Biri usul ve esaslardan, diğeri de tüm partilerin dahil olduğu bir plan notunun geçmesi yönündeydi. 5 aylık süreçte k sınırlarının belirlenmesi için Bayraklı Belediyesi 8 gün içinde üzerine düşeni yaptı ve planlar tamamlandı. Şu an askı süreci tamamlandı. Plan notu ile mevcut metrekarelerinin korunması, kooperatif haklarının korunması gibi çalışmaları içeriyor. Biz Bayraklı Belediyesi olarak binaların hasar durumundan ziyade riskli yapı olup olmadığı ile ilgiliyiz. Tabi ki binanın orta yada ağır hasar alıp almadığı önemli ancak bizim için önemli olan hasar oranı. Az hasarlı olan bina depremde yıkılmıştı. Temel hedefimiz binaların risk analizini yapıp, riskli binaların dönüşümünü sağlamak" dedi.
NEDEN KAT ARTIŞI VERİLMİYOR?
İmar artışı yapılmamasının nedenlerinden birinin bölgenin planlanması olduğunu belirten Sandal, "Bayraklı'daki zemin incelendiğinde 7,5 ila 10 metreye kadar jeolojik zemin, 25 metreye kadar da sıvılaşmış zeminden söz ediyoruz. Binanın temeli dışındaki güçlendirme faaliyetleri dışında biz güçlendirmeye sıcak bakmıyoruz. Bu maliyetlerde yeniden binaların yapılmasını mümkün olduğunu düşünüyoruz. Yurttaşlarımızdan farklı sorular geliyor. Vatandaşlarımız da ağırlıklı gelen sorunlardan bir tanesi yüksek katlarla ilgili. 'Sayın başkanım bize de 2 kat fazla verirsen müteahhit hakkı buradan çıkmış olur, etrafımızda zaten yüksek katlı binalar var' deniliyor. Söz konusu yerlerde aslında fazladan tanınan hiçbir hak yok. Yüksek katlı binalarda zayiat oranları yüzde 60 ve 80'leri buluyor. Yani tanınmış hiçbir ekstra hak ve imtiyaz yok. Neden kat artışı veremiyoruz? Bölgenin planları 80'li yıllarda yapılmış ve yapılaşma yüzde 90 oranında bitmiş. Bu planlar altyapı göz önüne alarak yapılmış. Buradaki her artışta 1 kişi için 10 metrekare yeşil alan ayırmanız gerekiyor" diye konuştu.
MÜŞAVİRLİK HİZMETİ VERİLECEK
Belediyenin yapabileceği tüm talepler için kendilerinin hazır olduklarını dile getiren Sandal, "Yok sayıp versek daha ilk inceleme noktası olan Büyükşehir bu konuya hayır diyebilir. Büyükşehir'den evet çıksa dahi Çevre ve Şehircilik hayır diyecek. Bakanlık kabul etse dahil odalar itiraz edecek. Şu anki planlara bile şehir plancılarının itiraz edeceği yönünde bir bilgi var. Buna bir de kat artışı eklendiğinde itirazın geleceği kesin olacak. Bizim burada yapmamız gereken vatandaşın yanında olup tüm gücümüz ile doğruyu anlatmak. Yapabileceğimiz pozitif bir öneri gelirse Bayraklı Belediyesi olarak elimizden geleni yapmaya hazırız. Bu kapsamda belediye şirketlerimizden birini Kentsel Dönüşüm, Tasarım, Yenileme, Planlama Sanayi ve Ticaret Şirketi olarak konumlandırdık. Şirketimizde vatandaşlarımıza bu süreçte vatandaşlarımıza müşavirlik hizmeti vermeyi planlıyoruz. Vatandaşımızın ihtiyaç duyduğu tüm alanlarda onlara hizmet vereceğiz. Şirketimizde inşaat mühendisiz, sosyolog, mimarımız bulunacak"
MÜTEAHHİT HAVUZU OLUŞTURULACAK
Yeni kurulan belediye şirketi ile birlikte vatandaşlar için müteahhit havuzu oluşturulacağını da belirten Sandal, "Finansal süreç en sıkıntılı süreç, ancak İş Bankası ile görüşmeleri sonlandırdık ancak rakam konusunda da görüşmelerimiz devam ediyor, bunda sona gelindiğinde açıklama yapacağız. Vatandaşlardan talebimiz şu. Pazartesi itibari ile yıkılan yada hasar durumu belirlenmiş binaların temsilcileri şirketimize gelerek bu işlemleri başlatsın. Pazartesi'den itibaren hazırız ve vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Bayraklı Belediyesi olarak ağırlığı a sınıfı müteahhitlerden oluşan bir müteahhit havuzu oluşturacağız. Vatandaşlardan isteğimiz bu havuzdan müteahhit tercih etmeleri. Çok zor günler geçiriyoruz, işimiz vardı, ekmeğimiz vardı, sevdiklerimiz ile birlikte gündelik hayatımıza devam ederken, bir andan hepsinden olduk. Şu an başka bir ortam içindeyiz. Hepimiz bunu yaşıyoruz. Bütün yurttaşlarımızı sağduyulu olmaya çalışıyoruz. Kesinlikle binalarını satmalarını istemiyoruz. Şu an 400-500 liraya binalarını alacak kişiler üzerine biraz koyup 2 milyona satacak bunları. Bir diğer uyarımız müteahhitler ile anlaşmalarını şirket çerçevesinde yapsınlar. Bir işin yapılma bedeli üç aşağı beş yukarı bellidir. Bu fiyatlar dışında vatandaşların sorunlarını çözeceğini söyleyen firmalara itibar etmeyen. Vatandaşlardan bir diğer talebimiz hukuki olmayan, kanuna uygun olmayan söylemlere lütfen itibar etmeyin. Ben 2 kat fazla vermeyi vallahi billahi isterim ancak böyle bir yetkim yok. Bu süreçte, hukuki ve yasal olmayan konular sürecin uzamasına neden olur. Hiçbir hukuka uygun olan işler Bayraklı Belediyesi'nde gecikmez" dedi.
CUMHURBAŞKANI'NA KREDİ ÇAĞRISI
Depremzedelerin sorunlarını çözmek için kamu kurum ve kuruluşları ile uyum içinde çalışacaklarını belirten Sandal, Şehir Plancıları Odası ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çağrıda bulundu. Sandal, "Her bina ile ilgili farklı sıkıntılar var ancak biz tüm vatandaşlarımızın sorunun çekmeye hazırız. Bir çağrıda Plancılar Odası'na... Depremde zarar gören vatandaşlarımızı ekonomik ve psikolojik sıkıntıları göz ardı edip, internetteki bilgiler ile burada mağdur olan vatandaşlarımızın mağduriyetlerini bir kez daha arttırmayın. Vatandaşlarımızın yüzde 80'i emekli. Gelir durumları sınırlı. Bu yurttaşlarımız fazla bir şey istemiyor. en azından metrekarelerinin korunmasını istiyorlar. Hukuki yollarla bu mağduriyetleri arttırmayın. Bir çağrımızda Cumhurbaşkanımıza. Pandemi ile belirginleşen ekonomik sıkıntılar deprem ile zirve yaptı. Bayraklı'da yıkılan binalara tanınan kredinin deprem bölgesinde yeniden yapılacak tüm binalarda aynı kredi oranının uygulanmasını talep ediliyoruz. Bu yapılabilir bir iştir. Tüm dostlarımızın yardımına ihtiyacımız var. Sorunları birlikte tartışıp birlikte karara bağlamalıyız. Bunda Bayraklı Belediyesi olarak bütün kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği içinde çalışacağız" diye konuştu.
YETKİMİZ YOK
Bayraklı Belediyesi bünyesinde bulunan ve daha sonrasında kapatılmasına karar verilen deprem etüt merkezi hakkında konuşan Sandal, "Deprem etüt merkezi aracılığı ile vatandaşların binalarının hasarını ölçme konusu belediyelerin yetkisi yok. Bununla ilgili 9 Eylül Üniversitesi ile bir anlaşma yapılmış. Bizim bunu kaldırmamızın nedeni de zaten görev ve sorumluluğumuz içinde olmayan, yetkimiz olmayan bir konuda devam etmemiz. Bizim şu an yaptığımız iş biraz daha farklı. Kentsel yenileme sürecinde vatandaşların istismar edilmeden bir hukuk ve müşavirlik hizmetinin alabilmesi yönünde" ifadelerini kullandı.
FAİZ VATANDAŞA AĞIR GELİYOR
Tüm yetkililerin deprem zamanı elinden geleni yaptıklarını belirten Sandal, fazi oranlarının yüksekliğine dikkat çekti. Sandal açıklamasında "Deprem sürecinde tüm siyasi partiler dahil, herkes elinden gelenin fazlasını yaptı. Burada siyaseten birine eksik yaptın demek doğru olmaz. Burada yeni bir sorun belirginleştir. Faiz oranları git gide artmış ve ortalama 1 oranındaki faiz vatandaşa ağır geliyor. Bizde devlet büyüklerimden normal olarak bir destek bekliyoruz" dedi.
DEMİR DUASINA ÇIKTIK
Toplantıda söz alarak konuşan İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar Özkan ise, deprem sonrası geçen süreye dikkat çekti. Özkan, "Faiz oranları nedeniyle belimiz kırıldı. 7 ay geçti. Devletimizin yaptıkları var. Bunu inkar edemeyiz. Dün bir yerde duymuştuk, biz şimdi demir duasına çıktık. Deprem sonrası maliyetler çok büyüdü. Bizler bunun altından kalkamıyoruz. Cumhurbaşkanımız kredi konusuna eğilirse minnettar oluruz" diye konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.