Bina Güçlendirme Maliyeti 2020

Bina Güçlendirme Maliyeti 2020

Elazığ depreminin ardından çok sayıda vatandaş bina güçlendirmesi için fiyat araştırması yapmaya başladı. Peki bina güçlendirme 2020 maliyeti ne kadar? İşte detaylar...

A+A-

Deprem riskine karşı, binayı yeniden inşa etmeye alternatif olarak bina güçlendirme seçeneği de yer alıyor. Yıkım yerine güçlendirme ile hem süre hem de maliyette azalma sağlanıyor.

Türkiye'de 6.5 milyon konutun acil dönüşümü yapılmalı. Bu konutları yıkıp yeniden yapmak için ise ciddi bir kaynak ve zaman gerekiyor. Binayı yeniden inşa etmeye göre daha ucuz ve hızlı yapılan güçlendirme seçeneği göz ardı edilebiliyor.

Binanın yeniden inşası en az bir senede gerçekleştirilirken, güçlendirme en fazla 4 ayda yapılıyor. Hem de güçlendirilen bina, yıkılıp yeniden yapılan yapı kadar sağlam hale geliyor.

RİSK TESPİTİ ÖNEMLİ HALE GELDİ

Bina güçlendirmek için öncelikle riskli yapı tespiti yaptırmak gerekli. Riskli yapı tespitini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş lisanslı kuruluşlar gerçekleştiriyor. Bu kuruluşlara bakanlığın sitesinden il il arama yaparak ulaşılabiliyor. Binanın testleri yapıldıktan sonra herhangi bir risk görülürse güçlendirme süreci başlıyor.

GÜÇLENDİRME 60 GÜNDE YAPILABİLİYOR

Kentsel dönüşüm kapsamında riskli yapı tespiti yapıldığında ev sahiplerinin, yıkım yerine güçlendirme talep etme hakkına sahip. Tebliğ edilen 60 günlük süre içinde ev sahiplerince, güçlendirmenin teknik olarak mümkün olduğu tespit ettirilmeli. 4/5 çoğunluk ile güçlendirme kararı alınması, güçlendirme projesinin hazırlatılması ve imar mevzuatı çerçevesinde ruhsat alınması gerekli oluyor.

50 BİN LİRALIK KREDİ VERİLİYOR

Devlet 50 bin TL kadar bina güçlendirme kredisi veriyor. Binadaki her bağımsız bölüm için ayrı ayrı en fazla 50 bin TL kredi kullanma imkanı sunuluyor. 120 ay vadeli yüzde 4 faizli krediye devlet destek veriyor. Kredinin 2 sene ödemesiz dönemi de oluyor. Bakanlık ile protokol imzalayan bankalar şu şekilde: 

Akbank, Alternatifbank, Albaraka Türk, Denizbank, QNB Finansbank, Garanti BBVA, Halkbank, ING, Kuveyt Türk, TEB, Türkiye İş Bankası, Türkiye Finans, Şekerbank, Vakıfbank, Yapı Kredi, Ziraat Bankası.

GÜÇLENDİRMENİN MALİYETİ

Binayı güçlendirmenin maliyeti, o binanın büyüklüğüne göre değişiyor. Örneğin 5 katlı, her katında iki daire olan bir binanın güçlendirme projesi maliyeti yaklaşık 7 bin ile 15 bin TL, güçlendirme uygulaması maliyeti ise 50 bin TL ile 80 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. Güçlendirme maliyeti, yıkılıp yeniden yapılma maliyetinin yüzde 40'ını geçmiyorsa uzmanlar tarafından öneriliyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.