Bina Yenileme Projelerine Ruhsat Verilmemeli
İzmir İş Dünyası Derneği öcülüğünde organize edilen “Mekansal Alanların Planlanması ve Kentsel Dönüşümü” konulu panelde konuşan İZİD başkanı Feyyaz Sungur, "Kentel dönüşüm bina yenilemeden ibaret olmuş durumda. Kentsel dönüşüm kriterlerini karşılamayan bi
İzmir İş Dünyası Derneği öcülüğünde organize edilen “Mekansal Alanların Planlanması ve Kentsel Dönüşümü” konulu panel Bostanlı Vilayetler Evi’nde gerçekleştirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürü Selahattin Varan’ın da konuşmacı olarak katıldığı panel oldukça yoğun ilgi gördü. İzmir İş Dünyası Derneği (İZİD) Başkanı Feyyaz Sungur, ülkemizde en çok can ve mal kaybına yol açan doğal afetlerin başında depremlerin geldiğini hatırlatarak, “Nüfusun yüzde 70’i, deprem açısından yüzde 98 oranında risk taşıyan bölgede yaşamakta. İzmir de bu riskli bölgelerin başında geliyor” dedi.
BİNA YENİLEME PROJELERİNE RUHSAT VERİLMEMELİ
Geçmiş yıllarda mühendislik hizmeti almadan yapılan çarpık kentleşmenin ve imar aflarının bölge insanının hayatını tehdit ettiğini dile getiren Sungur, “Kentsel dönüşümün binaların ada bazında planlanarak yeşil alanların, sosyal donatıların, oyun parklarının ve otopark alanlarının arttırılmasıdır. Ancak günümüzde uygulanan bina yenilemedir. Bina yenileme sorunları çözmediği gibi insanların madur olmasına neden olmakta. Kentsel dönüşüm kriterlerini karşılamayan bina yenileme projelerine ruhsat verilmemelidir” diye konuştu.
SELAHATTİN VARAN: RAKAMLAR KORKUNÇ
Panelde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürü Selahattin Varan ise, şunları kaydetti; “İzmir için 2018 deprem senaryosunda merkezdeki 11 ilçede 195 bin binanın ağır ve 226 bin binanın da orta hasar görebileceği öngörülüyor. Böyle bir depremde en az 5862 kişinin de hayatını kaybedebileceği düşünülüyor. Rakamlar korkunç. Bu bir senaryo ama gerçek de olabilir. Biz bu senaryolar gerçek olmasın diye almamız gereken tedbirler hususunda çalışıyoruz.” Resmi rakamlara göre İzmir’deki yapı stoğunun 2 milyon 400 bin olduğunu hatırlatan Varan, “Bu yapıların yaklaşık yüzde 70’inin riskli olduğunu düşünürsek 1 milyon 500 bin yapının derhal yenilenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.