Bir Dönem İmar Müdürlerinin Odasına Giremeyen Müteahhitler Artık Her Yerde Temsil Ediliyor

Bir Dönem İmar Müdürlerinin Odasına Giremeyen Müteahhitler Artık Her Yerde Temsil Ediliyor

Müteahhitlerin dernek ve federasyonlar kurarak örgütlü bir yapıya kavuşması kamuda da temsil gücünü artırdı. Bir dönem imar müdürlerinin odasına giremeyen müdürler artık TBMM, yerel yönetimler ve Ticaret Odalarında temsil ediliyor.

A+A-

İnşaat sektörü denilince akla gelen ilk isimlerden biridir Necip Nasır.

Müteahhitler bir dönem İmar Müdürlerinin odasına dahi bile giremezken; bugün hem TBMM’de, hem yerel yönetimlerde hem de Ticaret Odası gibi sivil toplum kuruluşlarında temsil edilmesinin en önemli aktörlerinden biri.

2000’li yılların başında betondaki tekelleşmeye karşı mücadele başlattı. Beton firmalarının açtığı davalar sonucunda mahkemede yargılandı. Mahkeme kendisini haklı buldu. Zorluklara rağmen mücadelesini sürdürdü. Mücadelesini sürdürürken sektörün örgütlü bir yapıda olmadığı için pasif kaldığını gördü ve sektörün örgütlenmesini sağladı.

Birçok ilçede dernekler açılmasında etkili oldu. Derneklerin birleşmesiyle Müteahhitler Federasyonu’nu kurarak başkanlığını yaptı.

Adana ve Ankara’daki federasyonların da birleşmesiyle beraber İnşaat Mühendisleri Konfederasyonu kuruldu.

2000’li yıllarda başlayan mücadelenin en kilit noktası İzmir Ticaret Odası seçimleri oldu. Necip Nasır betondaki tekelleşmenin kaldırılması için gittiği İzmir Ticaret Odası’ndan olumsuz cevap alınca bu kez Ticaret Odası seçimlerine hazırlandı. Girdiği ilk seçimde inşaat komitesi seçimlerini kazanarak meclis üyesi oldu. Başkanlık seçimini ise kaybetti.

Mücadelesine devam etti. 2018 seçimlerinde İzmir Müteahhitler Federasyonu ile ittifak yaparak inşaat komitesi seçimlerini kazandı. Başkanlık seçiminde ise Mahmut Özgener’i destekleyerek Ekrem Demirtaş’ın 26 yıllık saltanatına son verdi.

İzmir Ticaret Odası seçimlerinin ardından 2018 genel seçimlerinde AK Parti’den milletvekili seçildi. TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyon Üyesi seçildi.

Milletvekilliği döneminde inşaat sektörünün tüm sorunlarıyla birebir ilgilendi. Birçok sorunun çözüme kavuşturulmasını sağladı.

Siyasi kimliğinden çok inşaatçı kimliğiyle öne çıktı.

Mücadele Nasıl Başladı?

Necip Nasır, mücadelenin başlangıcını şu sözlerle anlattı:

2000’li yılların başlarında Kocaeli’de inşaat yapıyorduk. Aynı zamanda Buca’da devam eden bir inşaatımız vardı. Kocaeli’de beton fiyatlarının İzmir’den yüzde 30 daha ucuz olduğunu gördük. Bunu gördükten sonra bir araştırma yaptık. İzmir’deki beton firmalarının tekelleştiğini keşfettik. Bu konuda bir mücadele başlattık. Dönemin Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen İzmir’e gelmişti. Aradaki fiyat farklarını anlattık. Hükümetin serbest piyasa sistemine müdahale edemeyeceğini ama çözüm için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. O zamanlar İzmir Müteahhitler Derneği ve Karşıyaka Müteahhitler Derneği olmak üzere iki derneğimiz vardı. Derneklerimizle beraber İzmir Ticaret Odası başkanının yanına gittik ve tekelleşmeden dolayı inşaat sektörünün sıkıntı yaşadığını, bu konuda destek verilmesini istedik. İzmir’deki inşaat firmalarıyla gerekirse bir çimento fabrikası kurulması için İzmir Ticaret Odası’nın önderlik yapmasını söyledik. Başkan bu yönde bir çalışma yapmayacağını belirtti.

Mahkemede yargılandım

2004 yılında Ticaret Odası seçimleri vardı. ‘Biz burada yer almalıyız’ dedik. İnşaat komitesi seçimlerini kazanıp meclis üyesi olarak Ticaret Odası’na girdik. Meclis başkan vekilliği seçimlerini de kazandık. Mevcut başkan, başka bir komiteden seçilerek yeniden oda başkanı oldu. Biz tekelleşme ile ilgili bir dosya hazırladık ve Ticaret Odası’nda dağıttık. Bu konuda çeşitli toplantılar düzenledik. Çimento fabrikalarının yetkilileri de toplantıda vardı. Kullandığım ifadeler için suç duyurusunda bulunarak mahkemede yargılanmama neden oldular. Mahkemeye çimento fiyatları ve ihracat rakamlarını içeren dosyayı sundum ve mahkemeyi kazandım. Ticaret Odası’nda böyle bir mücadelemiz başladı.

Pasif kalıyorduk

Sektörün sorunlarını çözmeye çalışırken, Türkiye’nin lokomotif sektörünün örgütlü bir yapıda olmadığı için pasif kaldığını gördük. Bunun üzerine İzmir’de 13-14 tane dernek oluşturduk. 2012 yılında Müteahhitler Federasyonu’nu kurduk. Federasyon olarak daha etkili çalışmalar yürütürken Türkiye genelinde örgütlenmemiz gerektiğini düşündük. Ankara ve Adana’daki iki federasyonumuzla da birleşerek İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu’nu kurduk. İşler daha hızlı yürüsün diye Ankara’daki federasyonumuzun başkanını konfederasyon başkanı seçtik.

Kimse muhatap almıyordu

Müteahhitler belediyelerde imar müdürlerinin odasına dahi giremiyordu. Çok büyük sıkıntılar yaşanıyordu. Örgütlü bir yapıda olmadığı için kimse muhatap almıyordu. Örgütlü bir yapıya kavuşunca belediye başkanları bile dikkate almaya başladı. Belediye ile sektör arasındaki sorunların çözümünde etkili bir rol oynadık. Konfederasyon aracılığıyla kanun ve yönetmeliklerin hazırlanmasında etkili olduk. Sektörümüzü parlamentoda daha iyi temsil edebilmek için 2018 seçimlerinde, milletvekili adayı oldum ve seçildim. TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyon Üyesi oldum. Sahada,sektörün sorunlarını tespit edip komisyona götürerek değerlendirilmesini sağladık. Kanunlar hazırlanırken düşüncelerimiz dikkate alındı.

Müteahhitlik yasası çıktı

Uzun süre önce Müteahhitlik Yasası’nın çıkarılması talebinde bulunmuştuk.Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik ile sektörün disiplin altına alınması noktasında bir altyapı oluşturduk. Bazı eksiklikler var. Bu eksikliklerin giderilmesi ile ilgili çalışmalar devam ediyor.

KUTU KUTU

Sektör için neler yaptı?

AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, inşaat sektöründeki birçok sorunun çözülmesinde aktif olarak rol aldı. Sektörde yaşanan sıkıntıları tespit edip bakanlıklara ve meclise taşıyan Nasır, katkı sağladığı bazı düzenlemeleri şu şekilde sıraladı;

Müteahhitlerin sınıflandırılması

İmar ıslah parsellerinde, ortaklık katılım payının alınması

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği

Otopark Yönetmeliği

Yüksek yapılarda Hmax: Serbestin belli kriterlere dayandırılması

İzmir’in 1/100.000’lik planlarının hayata geçmesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği’nin onaylanması

Değer artış kazancında düzenleme yapılması

Deprem Araştırma Komisyonu çalışmaları

Sarnıç ve Yakaköy’de 2B arazileri ve mülkiyet sorunlarının çözümü

Çeşme, Bayraklı, Buca ve Gaziemir’de hazine fazlalıkları sorununun çözülmesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.