Bornova'da Kaçak Yapılar ve Hobi Bahçeleri Yıkılıyor

Bornova'da Kaçak Yapılar ve Hobi Bahçeleri Yıkılıyor

Bornova Kaymakamlığı Çiçekliköy, Yakaköy, Beşyol gibi 2B arazilerinin yoğun olduğu yerlerde yapılan kaçak yapıların yıkılması için karar aldı. Yıkımlar pandemi süreci, havanın soğuk olması, deprem ve sokağa çıkma yasakları sebebiyle 1 ay ertelendi.

A+A-

Bornova’ya bağlı Çiçekliköy, Yakaköy, Beşyol gibi 2B arazilerinin yoğun olduğu yerlerde yapılan hobi bahçelerinin yıkılması için karar alındı. Hobi bahçelerinde yaşayan vatandaşlar ise yıkımın ertelenmesi için talebinde bulundu. 31 Aralık 2017 sonrası tespit edilen ve yapı kayıt belgesi bulunmayan meskenlerin yıkılması ile ilgili olarak jandarma eşliğinde bölgeye gidildi. Bölgeye giden jandarma ekipleri ise Bornova Kaymakamı Fatih Genel’in talimatıyla yıkım sürecinin pandemi süreci, havanın soğuk olması, deprem ve sokağa çıkma yasakları sebebiyle 1 ay ertelendiğini duyurdu.

SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 31 Aralık 2017'den önce yapılmış, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların imar ve iskan sorununun çözülmesi amacıyla hayata geçirilen İmar Barışı uygulamasında, başvuruları 8 Haziran 2018'de başlattı. Yapı kayıt belgesi almak için bedelin en az yüzde 25'inin yatırılması gereken uygulamada, geri kalan ödeme için verilen süre ise 31 Aralık 2019'da sona erdi. Bu kapsamda, Ocak 2020 itibarıyla yapı kayıt belgesi bedeli ödenen bağımsız bölüm başvuru sayısı 7 milyon 393 bin 413 olurken, bu kapsamda ödenen toplam bedel ise 24 milyar 744 milyon 721 bin liraya ulaştı. İmar Barışı'na başvuran illerin başında İstanbul gelirken, bu kenti İzmir ve Ankara takip etti. Başvuruların ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 81 ilde bulunan Çevre Şehircilik İl Müdürlükleri harekete geçirilerek, yapılan başvurular incelemeye alındı. Bu kapsamda bugüne kadar, yapı kayıt belgesi alınamayacak yapılardan olduğu için mevzuata aykırılığı tespit edilen 20 bin 158 kişinin belgesi iptal edildi. Ayrıca belge bedelinin tamamını verilen süre içerisinde yatırmayan 10 bin 300 kişinin de yapı kayıt belgesi iptal oldu.

Çalışma kapsamında İzmir’de de birçok yerde zamanı geçiren yapılar için yıkım kararı çıkartıldı. Belediyelere yazı gönderen İzmir Valiliği, işlemlerin hızlıca yapılmasını, listelerin sisteme girilmesini istedi. Ayrıca, görevi ihmal edenler hakkında suç duyurusunda bulunulacağının da altı çizildi. Belediyelere gönderilen yazıda iş makinası yetersizliği, personel azlığı ve ihalelere kimsenin girmemesi konularının gerekçe olarak masaya getirilmemesi istendi. Valilik, takviye araç ve ekipman desteğinin Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından sağlanacağını ifade etti.

Kaynak: Egedesonsöz

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.