Bornovalı Müteahhitlere Yatırım Daveti!
Bornova Belediyesi ‘Meslek Gupları Fikir Atölyesi’ projesi kapsamında ilk atölye müteahhitler ile başlatıldı. Belediye başkanı Mustafa İduğ müteahhitlere Bornova’ya yatırım yapması çağrısında bulundu.
Bornova Belediyesi ve İzmir Müteahhitler Federasyonu (İMFED) işbirliğiyle düzenlenen toplantıda belediye başkanı Mustafa İduğ ve belediye bürokratları müteahhitlerle bir araya gelerek sorunlarını dinledi.
BORNOVA YAPILAŞMA KONUSUNDA EN ÇOK TERCİH EDİLEN BÖLGE
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren başkan İduğ, “2019 yılı inşaat sektörü için zor bir yıl oldu. 2020 yılının daha iyi olacağını umut ediyoruz. 2020 yılının başında sektörü nasıl daha iyi bir hale getirebiliriz, engelleri nasıl kaldırabiliriz diye bir araya geldik. Geçtiğimiz yıl belediye müteahhit ilişkisinde bazı aksamalar oldu. Bu yıl ilişkileri daha koordineli ilerletip var olan tüm sorunlara yasal çerçeveler içerisinde çözüm üretmeyi hedefliyoruz. Bornova’da bürokratlar ve iş adamlarımız bir araya gelip çözüm aramalı. Bu toplantının da çok verimli olacağını düşünüyorum. Bornova’yı büyütmeye geldik. Bornova’yı hep birlikte büyüteceğiz. Bornova’da otel, kongre merkezi gibi yatırımlar isteyen varsa her türlü desteğe hazırız. Bornova’ya yatırım yapacak olan iş adamlarımıza her türlü desteğe hazırız. Bornova yapılaşma konusunda çok tercih edilen bir ilçe” dedi.
KURUMLAR BİR ARAYA GELMEDEN ALTYAPI SORUNU ÇÖZÜLMEZ
Harita mühendisi Hasan Yılmaz’ın altyapı sorunları ile ilgili sorularına cevap veren İduğ, “Altyapı sorunu ülkemizin en büyük sorunlarından biri. Türkiye’nin yüzde 65’inde altyapı sorunu var. Altyapı sorununun çözülmesi için bütün kurumların biraraya gelmesi gerekiyor. Belediye, bakanlık, elektrik idaresi, doğalgaz, telekomilasyon gibi tüm paydaşların bir araya gelip çözüm üretmesi lazım. Aksi taktirde bu sorunun çözülmesi mümkün değil. Belediye olarak iİmarı olmayan ama konut gelişme alanı içerisinde yer alan bölgelerin yollarını ve yeşil alan düzenlemesini yapılaşma başlamadan yapmayı istiyoruz” ifadelerini kullandı.
RUHSAT İŞLEMLERİ HIZLANDIRILACAK
Toplantıda müteahhitlerin en çok dile getirdiği konu ruhsat işlemlerinin çok uzun sürmesi oldu. Belediye başkanı ruhsat işlem sürelerinin kısaltılması için bürokratlara talimat verirken müteahhitlerin de önerilerini dinledi. Başkan İduğ sürelerin kısalması için imar müdürlüğü bünyesinde eksik evrak biriminin oluşturulmasını ve eksik evrakla başvuru yapan müteahhitlere hızlı bir şekilde dönüş yapılarak evraklarının tamamlatılması ve ruhsat süresinin kısaltılmasını istedi.
e-imar uygulaması ile belediyenin yükününün yarı yarıya azaldığını da belirten İduğ e-imar uygulamasının daha da yaygınlaştırılması için daha çok duyurulması için çalışma yapılmasını istedi.
Ayrıca belediye bürokratları imar yönetmeliği değişiklikleriyle ilgili de eğitim çalışmaları yapacak.
2000’DEN ÖNCE İNŞA EDİLEN TÜM BİNALARIN YIKILMASI GEREKİYOR
Toplantının müteahhitler açısından çok verimli geçtiğini belirten İMFED başkanı Ziya Dağlıer, “Kentin ciddi anlamda yenilenmeye ihtiyacı var. Riskli binaların yıkılarak yerine sağlıklı ve depreme dayanıklı binaların inşa edilmesi gerekiyor. Özellikle 2000 öncesinde denetimsiz olarak yapılan binalar çok büyük risk. 1999’dan önce inşa edilen tüm binaların yıkılarak yerine yeni binaların yapılması şart” dedi.
YENİ PROJEYE BAŞLAMAK İSTİYORUZ ANCAK ARSA YOK
Türkiye genelinde 6 milyondan fazla binanın dönüşmesi gerektiğine dikkat çeken Sancak, “ Türkiye genelinde 6 milyon, İzmir’de 325 bin binanın dönüşmesi gerekiyor. Bu dönüşümü 3-5 yılda tamamlamak mümkün değil. Bu 30 yıl sürecek uzun bir çalışma. İzmir’de 30 yılda 800 bin bina yapılmalı. Belediyeler bu konuda bize yol açmalı. Sektörün en büyük sorunlarından biri arsa. Bugün alıp da inşaata başlayacağımız arsa sayısı çok az. Çiğli, Buca, Gaziemir’de yeni projeye başlamak istiyoruz ancak arsa sorunumuz var. Planlar arasında da ciddi uyuşmazlık var. Planlar çok hızlı değişiyor” dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.