Boş Konutlar İçin Getirilmesi Planlanan Vergi Nasıl Hesaplanacak?
Boş konutlara getirilmesi planlanan vergi uzun zamandır tartışma konusu. Sabah Gazetesi köşe yazarı Dilek Güngör, bugünkü köşesinde gayrimenkul sektörüne getirilmesi planlanan yeni vergileri kaleme aldı
Sabah Gazetesi köşe yazarı Dilek Güngör, bugünkü köşesinde gayrimenkul sektörüne getirilmesi planlanan yeni vergileri kaleme aldı. Maliye bürokrasisinin GYO'lara tanınan Kurumlar Vergisi istisnasının kaldırılması konusunda ısrarcı olduğuna dikkat çeken Güngör, "Bildiğim bir şey var, eğer GYO'lara vergi istisnası kaldırılırsa ne sermaye tabana yayılabilir ne gayrimenkuller menkul kıymetleşebilir, ne de gelecek süreçte hayata geçmeye hazırlanan gayrimenkul sertifikası gündeme gelebilir" dedi.
DÜNYADA ÖRNEKLERİ MEVCUT
Dilek Güngör, bir diğer konunun da konut kira gelirlerindeki istisna olduğunu dile getirdi ve "Biliyorsunuz, elde edilen konut kira gelirlerinin belli bir tutarı (2024 yılı için 33 bin lirası) gelir vergisinden istisna. Maliye tarafından, bu istisna kaldırılmak isteniyordu. Öğrendiğim kadarıyla, bu istisnanın kaldırılması kararından vazgeçilmiş…" bilgisini verdi. Şimdi Maliye bürokrasisinin gelir yaratacak başka formüller bulduğuna dikkat çeken Güngör, boş evlerden vergi alınması örneğini verdi. "Aslında bunun dünyada örnekleri mevcut. Avustralya, Güney Kore, İrlanda, Kanada ve ABD 'boş konut vergisi' uygulayan ülkeler… Verginin amacı ihtiyaç sahipleri bulunuyorken konutların boş tutulmasının önüne geçmek… Boş Konut Vergisi kimi ülkede yüzde yarım kiminde yüzde 10 arasında uygulanıyor" açıklamasında bulunan Güngör, kira bedelleri çok yükseldiğinde bu konunun tartışıldığına, kiralardaki artışa karşı yıllık yüzde 25'lik sınırının getirildiğine ancak çözüm olmadığına dikkat çekti.
BOŞ EV VERGİSİ BİRAZ ÇETREFİLLİ
Güngör, kiralara yüzde 25 zam sınırının 2 Temmuz'da sona ermiş olacağını, fahiş kira artışlarını durdurmak için yeni formülün boş konut vergisi olabileceğini söyledi. Bu şekilde Maliye hem vergi geliri elde edecek hem de ev sahiplerinin konutlarını boş tutarak kira bedellerinin yükselişine zemin hazırlaması engellenecek. Güngör, "Boş ev vergisi meselesi biraz çetrefilli… Verginin nasıl hesaplanacağı ve vergilendirilecek konutun nasıl belirleneceği muamma… Bu nedenle ince eleyip, sık dokumak gerekiyor." ifadelerine yer vererek açıklamasını tamamladı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.