Boş Konutlara ve Metrekare Bedellerine Zam Sınırı Gelmeli

Boş Konutlara ve Metrekare Bedellerine Zam Sınırı Gelmeli

Kirada yüzde 25 zam sınırı kalktı fakat bu durum sorunları de beraberinde getirdi. Sektör temsilcilerinden boş konutlara ve metrekare bedellerine zam sınırı gelsin önerisinde bulundu

A+A-

Emlak sektöründe şu günlerde en çok konuşulan konu, konut kiralarında iki yıldır uygulanan yüzde 25 sınırının kaldırılması oluyor. Cumhuriyet’te yer alan bir habere göre; sektör temsilcileri kavgaların yaşanmaması için zam sınırının kademeli şekilde kaldırılmasının gerekli olduğunu söylemişti ancak bu şekilde olmadı.

MAHALLE BAZLI KİRA ARALIĞI

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, ilk günlerde yaşanan karmaşayı değerlendirdi ve sözleşme yenilemek için saat kavgası verildiğine dikkat çekti.  Aşa, söz konusu açıklamasında "Gece 12’ye kadar yenilenen sözleşme yüzde 25’le yenilenir mi yenilenmez mi kavgaları oldu. Bir gün bile geç sözleşme yapanlar mağdur olduklarını hissetti" diye konuştu. Aşa, bundan sonra yaşanacak tartışmaların azalması ve çözüm için tavsiyelerini tek tek sıraladı. Aşa, "Sorunu kökten çözmek için boş konut fiyatlarının sınırlandırılması gerekiyor. Mahalle bazlı kira aralığı verilebilir. Örnek veriyorum İstanbul’da Beşiktaş Vişnezade Mahallesi’nde kira fiyatları metrekare başına en az 10 TL en fazla 18 TL olabilir’ gibi bir aralık verilebilir. Bu hem ev sahibini hem de kiracıyı korur" ifadelerine yer verdi.  

ankara-emlak-komisyonculari-odasi-baskani-hakan-akcam.jpeg

KİRA PİYASASI KARIŞIK OLACAK

İstanbul’un yanı sıra Ankara’da da benzer sorunlarla karşı karşıya kalınıyor. Ankara Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Hakan Akçam, konuyla ilgili açıklamasında kira piyasasının yine karışık olacağının altını çizdi.  "Enflasyonda aylık artış durmadan kira piyasasında stabilite göremeyiz. İki senedir uygulanmakta olan zam sınırı eski kiracının biraz işine yaradı ama yeni kiracıya bir etkisi olmadı" diye konuşan Akçam, bu nedenle boş konutlara kira sınırı getirilmesi gerektiğini düşündüklerinin altını çizdi.

KİRACILAR ZORLANACAK

Sahibinden.com ile beraber konut piyasası endeksi de hazırlayan Prof. Dr. Seyfettin Gürsel ise kiralık konut sayısının artacağına dikkat çekti ve konut sahiplerinin sınırlandırma yüzünden evlerini boş tuttuğunu söyledi. "Bu sınır kalkınca kiralamaya daha gönüllü davranacaklar Tabii kiracılar zorlanacak çünkü şu an hem reel kira fiyatları arttı hem zam sınırı çok yüksek" diye konuşan Gürsel, ücretlere de zam yapılmayınca emekli, asgari ücretli gibi dar gelirlilerin yeni konut kiralamakta zorlanacaklarını vurguladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.