Bu Kentin Mimarları, Mühendisleri ve İş Dünyası El Ele Vermeli

Bu Kentin Mimarları, Mühendisleri ve İş Dünyası El Ele Vermeli

İşdünyası Mimarlık Merkezi’nde Buluşuyor panelinde konuşan Özgener, "Bu kentin mimarları, mühendisleri iş dünyası ile el ele verip, dünya çapında ses getirecek projeleri şehrimize nasıl kazandıracağımızı konuşmalıyız" dedi.

A+A-

Mimarlar Odası İzmir Mimarlık Merkezi’nde düzenlenen “İşdünyası Mimarlık Merkezi’nde Buluşuyor” paneline Mimarlar Odası üyeleri ile işdünyasının önde gelen isimleri katıldı. Moderatörlüğünü Platformizmim Başkanı Alp Burkut’un yaptığı panelde, Tarihi Kemeraltı Çarşısı, Elektrik Fabrikası’nın tekrar kente kazandırılması ve Kentsel Dönüşüm gibi konuların ele alınırken; Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı ve İZTO Başkan Adayı Mahmut Özgener, İzmir Serbest Mimarlar Derneği Başkanı Hüseyin Egeli, EGEV Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa İduğ, Ege İhracatçılar Birliği Koordinatör Başkan Vekili Emre Kızılgüneşler de birer konuşma yaptı.

mahmut-ozgener.jpg

“ÖRNEK PROJELER YAPILSIN”

İzmir’in 8 bin 500 yıllık bir kent olduğunu vurgulayan İZTO Başkan Adayı Mahmut Özgener, artık sıradan yerel projeleri tartışmaktan vazgeçip kente kazandırılacak uluslararası örnek projelerin tartışılması gerektiğini vurguladı. Özgener, “Bu kentin mimarları, mühendisleri iş dünyası ile el ele ortak bir anlayışla bu şehre dev projeler yapmalı. Ama bunları gerçekleştirirken de, kentte bulunan sivil toplum örgütlerinin hassasiyetleri dikkate alınmalı” diye konuştu.

“MASANIN ETRAFINDA TOPLANMALI”

İzmir’de yapılması gereken pek çok iş ve yatırım alanı bulunduğunu belirten Özgener, İzmir’in hak ettiği potansiyele erişmesi için yatırım alanlarının genişletilmesi, yeni çekim merkezleri ve yaşam alanları oluşturulması gerektiğini belirtti. Özgener, “Bunları hayata geçirken iki temel prensibimiz olmalı; birisi kentin önüne uzun vadeli hedefler koymak, ikincisi ise, şehir plancıları, mimarlar, inşaat sektörü paydaşları ve kentin meslek örgütleri ile yerel yönetimleri aynı masa etrafında biraraya getirebilmek. Bu şehrin sorunlarını çözmek istiyorsak, ‘Ben bilirim’ anlayışını terk etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

“KEMERALTI, NİTELİĞİ YÜKSELTİR”

Kentin en değerli alanlarından olan Tarihi Kemeraltı Çarşısı’ndaki, metruk hale gelmiş tescilli binaların yeniden yaşama kazandırılması gerektiğini de hatırlatan Özgener, “Tarihi alanların yaşanabilecek hale gelmesi bu kentin yaşam niteliğini yükseltecek önemli unsurlar. Bu alanlarla ilgili hep birlikte en kısa zamanda en uzun yolu nasıl alırız onun için düşünmeli ve çalışmalıyız” dedi.

“DÖNÜŞÜMDE ESTETİK OLUNMALI”

Kentsel dönüşüme de değinen Özgener şunları söyledi: “Herkesin üzerinde uzlaştığı, herkesin tam olarak bilgilendirildiği, planlar ve projeler konusunda herkesin görüşünün alındığı, tüm paydaşların çıkarlarının dikkate alındığı adımlarla yürümeli. Kentsel dönüşüm yıllardır bu şehrin gündeminde tartışılıyor başarılı ve başarısız örnekleri var. Ancak bu konuda kısa – orta ve uzun vadeli bir plan yapmak önemli. Bu çalışmaları yaparken kent estetiği kavramını da benimsetmemiz gerekli.”

İDUĞ: İZMİR LOBİSİ YAPILMALI

Ege İhracatçılar Birliği Koordinatör Başkan Vekili Emre Kızılgüneşler şehir içindeki eski üretim alanlarının şehir dışına çıkarılması gerekiğini anlatarak, “Bu alanlar trafik yoğunluğa neden olurken, işgüvenliği açısından da sıkıntı yaratıyor” diye konuştu. EGEV Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa İduğ da teşvik sistemindeki adaletsizliğin İzmir’deki sivil toplum örgütlerinin lobisiyle giderilebileceğini açıkladı. İduğ, İzmir’in güçlü yanlarının öne çıkarılarak teşviklerden daha fazla pay alması gerektiğini aktardı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.