Buca, Belediyenin Garantörlüğünde Dönüşecek

Buca, Belediyenin Garantörlüğünde Dönüşecek

Buca Belediye Başkanı Mimar Görkem Duman, Buca'nın önce yapılaşmış daha sonra planlanmış bir kent olduğunu ve yapıların yüzde 50'sinin riskli olduğunu belirterek, belediyenin garantörlüğünde, yeni bir kentsel dönüşüm modeli hayata geçireceklerini söyledi.

A+A-

Buca Belediye Başkanı Mimar Görkem Duman, kentsel dönüşüm, planlama çalışmaları, inşaat ruhsatı süreci, tarihi yapıların kente kazandırılması, trafikle ilgili çözüm önerileri ve kentin gelecek planlamasına dair sorunu gibi konuda İnşaat Deryası'na açıklamalarda bulundu.

“Buca ne yazık ki önce yapılaşmış ve yapılaşmadan sonra planlanmış bir kent" diyen Duman, kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında şu ifadeleri kullandı: "Buca'nın yüzde 50'sinden fazlası  riskli yapı. Bu nedenle öncelikle Buca'da kentsel dönüşüm konusunu çok iyi bir şekilde kurgulamak gerekiyor. Kentsel dönüşümü parsel bazında değil, ada şeklinde geniş düzenleme sahalarıyla yapmak gerekli. Parsel bazında yapılan dönüşümler oradaki sosyal donatı eksiklikleri giderilmeden daha fazla bağımsız bölüm eklenerek yapıldığı için sorun katlanarak büyüyor. Bizler bunu geniş düzenleme sahalarıyla yapmak istiyoruz. Böylelikle otopark, sosyal donatı,  yeşil alan ve park gibi ihtiyaçlar çok rahat karşılanabiliyor olacak."

Ufuk Mahallesi'nde garantör olacağız

Belediyenin garantörlüğünde Ufuk Mahallesi'nde 43 dönümlük sosyal konutlar alanında kentsel dönüşüm çalışmalarına başladıklarını ifade eden Duman, "280'e yakın mülk sahibinin 100'üne yakınıyla sözleşme imzaladık. Bu yılın sona kadar geri kalan sözleşmeleri de tamamlamayı hedefliyoruz. Sözleşmeden sonra burayı bir inşaat firmasına devredeceğiz. Biz burada iki taraf içinde garantör konumunda olacağız.  Bu model ile vatandaşın 'müteahhit inşaatımızı bitiremez' kaygısı ve müteahhitin de 'vatandaştan paramı alamam' kaygısı ortadan kalkacak. Burada 1.400 civarında konut inşa etmeyi planlıyoruz" dedi.

Buca’nın genişleme alanı çok sınırlı

İzmir'in diğer ilçelerinde olduğu gibi Buca'da da kaçak yapılaşmanın çok fazla olduğunu ve kentsel dönüşüm sırasında bunların hak taleplerinde sorunlar yaşanmasına neden olduğunu vurgulayan Duman, "Biz burada çevrenin dokusunu bozmadan ve rantın önünü açmadan emsal oranlarında dokunuşlar yaparak problemleri çözmek istiyoruz. Buca'nın genişlemek için ne yazık ki çok alanı yok. Şu an için şehrin merkezinde bazı alanlarda 1/5000 imar planlarını yaptık ve şimdi de 1/1000 imar planlarına başlayacağız. Bunun dışında Seyhan Mahallesi'nde rezerv alanı olarak belirlenen bir yer var. Orada belli çalışma yapılabilecek" diye konuştu.

Bir yerde kaçak yapılaşma varsa orada yapılaşmaya ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Duman şu ifadeleri kullandı: "Bir yerde kaçak yapılaşma varsa aslında orada yapılaşmaya ihtiyaç vardır. Ama yasal olmayan yollarla bir şeyler inşa etmeyi doğru bulmuyoruz ve bu şekilde yapılaşmayı tespit ettiğimizde görevli arkadaşlarımız o yapıların yıkımını gerçekleştiriyor. İlerleyen süreçte ise Kaynaklar'a çevre dokusunu ve tarımı da bozmadan düşük yoğunluklu bir imar planı yapmayı çok isteriz. Oranın 4'te 3'ü baraj havzasında kalıyor. Baraj havzasında kaldığı için imar çalışması yapamıyoruz. Bunu yapmamız için oranın baraj havzasından kalkması gerekiyor. Onunla alakalı da bilimsel bir çalışma içerisindeyiz. Gerçekten bunu kanıtlar ve baraj havzasından çıkartabilirsek orayla ilgili imar çalışmaları yapabiliriz."

Trafikte tek yön aksıyla yüzde 35 tasarruf

Buca metrosunun kentin trafiğini yüzde 60 rahatlatacağını ifade eden Duman, "Metro hattının dışında 5 noktada çok büyük bir sıkışıklık var. Bunlar; Heykel, Çevik Bir, Hasanağa Bahçesi, Dokuzçeşmeler ve Kasaplar... Bu noktalarda günün belli saatlerinde ciddi bir sıkışıklık oluyor. Bununla alakalı göreve gelmeden 1 yıl önce çalışma yaptık ve bu bölgede drone uçurtarak günün hangi saatlerinde ne kadar aracın, ne kadar mesafede, ne kadar zaman kaybettiğini hesapladık. Ve doğru bir noktada tek yön aksı sağladık. Animasyon üzerinden de aynı araç sayısını yürüttüğümüzde de yüzde 35 civarında zamandan tasarruf sağlandığını gördük. Bu sadece bizim değil Büyükşehir belediyemizle yapabileceğimiz bir proje. UKOME kararıyla yapılacağı için orayı bekliyoruz" dedi.

Ruhsatta biz müellifi bekliyoruz!

İnşaat ruhsatı anlamında çok hızlı olduklarını belirten Duman, bu konuya önem verdiklerini, kimseyi zaman anlamında mağdur etmek istemediklerini ve zamanın da bir maliyet olduğunun farkında olduklarını söyledi.  Duman, "Ruhsat başvurularını özellikle takip ediyorum. Hatta bize gelen başvuruları hızlı bir şekilde tetkik edip gönderdiğimiz için bu kez biz müelliften istenilenleri tamamlamasını bekliyoruz. Yakın zamanda imarda dijital ortama da geçince bu süreç daha da hızlanacak" diye konuştu.

Dumlupınar'ı old city yapmak istiyoruz

Levanten Evleri'nin yoğun olduğu Dumlupınar Mahallesi'ni gün yüzüne çıkarmayı hedeflediklerinin altını çizen Duman,  "Burası Buca'nın kent tarihinin en önemli yerlerinden bir tanesi. Levanten mimarisi tüm görkemiyle burada devam ediyor. Bunun için de 18 duraklı bir kültür rotası oluşturduk. Buca’yı önce Bucalılara sonra İzmir'e, Türkiye'ye ve tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz. O bölgede sokak sanatlaştırmasını hedefliyoruz. Burada old city havası yaratıp bir cazibe merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

Sosyal hayat eksik...

Sosyal hayat anlamında Buca'nın eksik kaldığını ve halkın da talepleri doğrultusunda bir AVM'nin ihtiyaç olduğunu vurgulayan Duman, kurulacak AVM'nin ise şehrin dışına doğru olması gerektiğini belirtti. Buca Cezaevi'nin olduğu yerde kesinlikle bir AVM istemediklerinin altını özellikle çizen Duman, bu alanın toplanma ve yeşil bir alan olması gerektiğini aynı zamanda Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi gibi kültürel simge bir yapının yapılmasını istediklerini söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum