Bütçeleri Satın Almaya Yetmedi, Kendi Makinelerini Ürettiler!

Bütçeleri Satın Almaya Yetmedi, Kendi Makinelerini Ürettiler!

Prokep Otomatik Kapı ve Kepenk firması 2015'te farklı şirketlerde çalışan 4 ortak tarafından kuruldu. Şirket ortakları, bütçeleri makine satın almaya yetmediğinden kendi makinelerini üretti. Firma daha sonra birçok makine satın alarak büyümesini sürdürdü

A+A-

Çocukluk arkadaşı olan Makine Mühendisi Onur Kışla ve Elektrik elektronik mühendisi Emre Kaya özel sektörde çalışırken kendi işlerini kurma kararı aldı. Kepenk sektöründe satış pazarlamadaçalışan Sarp Keskin ile tanıştıktan sonra 3 ortak kepenk sektörüne girmeye karar verdi. Prokep firması bu şekilde 2015 yılında kuruldu.

Emre Kaya ve Onur Kışla kendi işlerini kurduktan sonra bir süre daha önceki işlerinde çalışmaya devam ederek dışarıdan destek oldu. Firmadaki faaliyetleri daha çok Sarp Keskin yürüttü. Ancak firma büyümeye başlayınca 2 ortak çalıştıkları şirketlerden ayrılarak tamamen kendi işlerine yoğunlaştı. Firma kurulduktan 1 yıl sonra Erhan Ergürlemiş de ortak olarak ekibe katıldı.

KISIKKÖY’DE KURULDU, SARNIÇ’A TAŞINDI

Kısıkköy’de 400 metrekarelik alanda kurulan Prokep Otomatik Kapı ve Kepenk şirketi bugün 4 ortaklı olarak Gaziemir Sarnıç’taki 1.000 metrekarelik alanda üretime devam ediyor. Onur Kışla koordinasyon müdürü, Emre Kaya satış mühendisi, Sarp Keskin satış ve pazarlama müdürü, Erhan Ergürlemiş ise kalite kontrol müdürü olarak görevini sürdürüyor.

MAKİNE ALACAK BÜTÇEMİZ OLMADIĞI İÇİN KENDİ MAKİNEMİZİ ÜRETTİK

Firmanın kuruluş aşamasını anlatan kurucu ortaklardan Emre Kaya, “Bu işe ilk girdiğimiz zaman büyük bir bütçemiz yoktu. Makineleri satın almak yerine nasıl üretebiliriz diye düşünmeye başladık. Sonrasında teknik ressam desteği ve mühendislik birikimimizle bir makine tasarladık. Bunun projelendirilmesi ve yapım aşaması 4 ay sürdü. Lamel üretimi yapan ilk 2 makineyi kendimiz ürettik. Kepenk üretebilmek için bir boyama ünitesine ve kurutmak için fırına ihtiyaç var. Boya ve fırın işlemlerini fason olarak yaptırdık. Lamel dışındaki düğer süreçleri fason olarak yaptırıyorduk. Piyasada ürünlerimiz rağbet görüp satışlarımız artınca yeni makineler satın aldık” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE POLİÜRETAN DOLGULU ÇELİK KEPENK ÜRETEN ÜÇÜNCÜ FİRMA OLACAK

Para kazanmaya başladıkça daha büyük yatırımlar yapmaya başladıklarını belirten Onur Kışla ise, “İlk başlarda dışa bağımlı olarak üretim yapıyorduk. Zaman içerisinde dışarıya olan bağımlılığımızı azalttık. Birçok makine satın aldık. Almanya’dan yeni bir makine siparişi verdik. Bu makinemiz geldiğinde tasarımsal olarak çok daha şık ve yalıtım özelliği olan kepenkler üretmeye başlayacağız. Bu kepenklerin içerisinde yalıtım özelliği sağlayan poliüretan yerleştiriyoruz. Şu anda Türkiye’de poliüretan dolgulu çelik kepenk üreten 2 firma var. Biz üçüncü firma olmayı hedefliyoruz. Makinemizi 2 ay içerisinde getirip üretime başlamayı hedefliyoruz” dedi.

AYDA 300 KEPENK ÜRETİYORUZ

Asıl çalışma alanlarının sanayi yapıları olduğunu belirten Kışla sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Yeni kurulan fabrikalarda sadece kepenk lazım olmuyor. Fabrikaların fotoselli kapı, seksiyonel kapı, PVC sarmal kapı gibi farklı ihtiyaçları olabiliyor. Bunların üreticileri farklı ama üreticiler montaj yapmıyor. Biz bazı kurumsal firmaların montaj hizmetlerini de sağlamaya başladık. Hem üretim hem de montaj hizmetlere veriyoruz. Aylık ortalama 300 kepenk üretiyoruz. Ürettiğimiz ürünleri 100’e yakın bayimiz aracılığıyla kullanıcı ile buluşturuyoruz. Türkiye’nin her tarafına ürün gönderebiliyoruz. Kepenk üretimi anlamında İzmir’in ilk 4 firmasından biriyiz.”

SEKTÖR MERDİVEN ALTINA KAYDI

Sektörün yaşadığı sıkıntılara da kısaca değinen Kışla şu ifadelere yer verdi, “Eskiden 4-5 firmada kepenk üretim makinesi varken şimdi 26-27 firmada var. Böyle olunca sektör biraz merdiven altına kaydı. Fiyat rekabeti çok arttı. Kalite düştü. Biz bundan dolayı daha kaliteli ve daha dayanıklı olan poliüretan dolgulu çelik kepenk üretmeye yöneleceğiz. Malzeme kalitemizi de bu sayede artıracağız.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.