Çin'de Konut Fiyatları Önlemlere Rağmen Geriliyor

Çin'de Konut Fiyatları Önlemlere Rağmen Geriliyor

Çin yönetimi ülkede önde gelen krizli alanlardan biri olan konutta farklı önlemleri hayata geçirirken, uzun vadeli konut kredilerinde maliyetleri aşağı çekmeye çalışırken konut fiyatlarında beklenen canlanmanın gerçekleşmediği izlendi

A+A-

Çin'de konut fiyatları Ağustos ayında düşüş hızını artırarak konut sektörüne yönelik kurtarma planının azalan etkisini gözler önüne serdi.

Ulusal İstatistik Bürosu'nun verilere göre, devlet destekli konutlar hariç olmak üzere 70 şehirde yeni konut fiyatları Ağustos'ta bir önceki göre %0,73 düştü. Temmuz ayında düşüş yüzde 0,65 olarak kaydedilmişti. İkinci el konut fiyatları ise yüzde 0,95 geriledi. Temmuz ayında bu konut fiyatlarında düşüş yüzde 0,8 olmuştu.

Veriler, deflasyonist baskıların ekonomik baskıları arttırdığı bir dönemde Pekin'in emlak krizini kontrol altına alma mücadelesinin henüz beklenen etkileri yaratmadığını gösterdi.

Gayrimenkul fiyatlarında uzun süredir devam eden düşüş, fiyatların daha da düşmesini bekleyen konut alıcılarının talebini daha da ötelemesine yol açıyor.

China Index Holdings Araştırma Direktörü Chen Wenjing, “Yeni konut fiyatlarının düşmeye devam etmesi için hâlâ önemli bir baskı var. Önümüzdeki yoğun sonbahar sezonunda, sadece birkaç büyük şehirde konut satın alma faaliyetlerinin canlanması muhtemel” değerlendirmesini yaptı.

 

Mortgage faizlerinde indirim hazırlığı

Son dönemde Çin'de konut sektörünü canlandıracak birçok düzenleme gündeme gelirken uzun vadeli konut kredilerinde maliyetlerin aşağı çekilmesi de hedefleniyor.

Bloomberg’in haberine göre Çin Halk Cumhuriyeti, milyonlarca ailenin tüketimini teşvik etmek için borçlanma maliyetlerini düşürme hamlesini hızlandırırken, bu ayın başlarında 5 trilyon dolardan fazla mortgage için faiz oranlarını düşürmeye hazırlanıyor.

Bloomberg'e konuşan kaynaklar bazı ev sahiplerinin 50 baz puana kadar anında faiz indirimi alabileceklerini aktarırken, indirime ilişkin zaman çizelgesinin henüz kesinleşmediğini ve değişiklik olabileceğini söyledi.

Konu hakkında bilgisi olan kişiler, önerilen indirimlerin muhtemelen yaklaşık 80 baz puanlık iki adımda gerçekleşeceğini belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.