Demir Fiyatı Bir Haftada 800 TL Arttı! İnşaatlar Durma Riskiyle Karşı Karşıya

Demir Fiyatı Bir Haftada 800 TL Arttı! İnşaatlar Durma Riskiyle Karşı Karşıya

Demirin ton fiyatı 1 haftada 800 TL artınca müteahitler isyan etti. Artan inşaat maliyetleri nedeniyle faaliyetler durma noktasına geldi.

A+A-

Demirin ton fiyatı fiyatı 2020 yılının ağustos ayından itibaren yüzde 56 artarken son bir haftada gelen zamla beraber 800 TL daha yükseldi. Sektör temsilcileri demirde meydana gelen fiyat artışlarıyla beraber inşaat maliyetinin çok yükseldiğini ifade ederken fiyatlara yönelik yeni bir düzenlemenin gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

“SON ZAMLARIN AÇIKLAMASI YOK”

Demirin fiyatı yeniden yükselmeye başlarken inşaat çalışması yürütenleri de tedirgin etmeye devam ediyor. Son gelen fiyat artışlarından sonra “Bu artışların açıklaması yok” sözleriyle tepki gösteren İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, “28 Temmuz’da tonu 3 bin 655 lira olan demir, 18 Aralık’ta 5 bin 700 liraya çıktı. Yüzde 56 artışa denk geliyor. Artışın önemli bir kısmı da son bir haftada oldu. Ton fiyatı 800 lira zamlandı. Birkaç ay önce de hızlı bir artış olmuş, yükselen kurla açıklanmıştı. Ancak biz bu artışın artık bir açıklaması olduğunu düşünmüyoruz” diye konuştu

“FİYAR ARTIŞLARI İZAH EDİLEMİYOR”

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı ve TOBB Türkiye İnşaat Müteahhitleri Meclis Başkanı Tahir Tellioğlu ise yaptığı açıklamada “ Fahiş fiyat artışları izah edilemiyor” derken “Demirin son 6 ayda kilo fiyatı 3.5 liradan 6 liraya yaklaştı. Fahiş fiyat artışları, kur artışı, enflasyon ve faiz parametrelerini kapsayan ekonomik değerlendirmelerle izah edilemiyor. Malzeme fiyatlarının artmasıyla kamu müteahhitlerimiz taahhütlerini yerine getirmekte zorlanıyor. Hükümetten talebimiz, soruna ivedi çözüm bulunmasıdır.” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

“DEVLET DESTEK VERMELİ”

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki, Türkiye’deki demir hammaddesinin yetersiz kaldığını öne sürerken “Üreticiler zorda. Hammadde ithalatına bir takım serbestiler getirilebilir. Pandemi süresince duraklayan yatırımlar, üretimler birden harekete geçince bir arz talep dengesizliği oluştu. Tüm dünyada hammadde fiyatlarında bir artış var. Devlet madenden üretim yapan üreticilere destek vermeli” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum