Devletin Arazilerini Parsel Parsel Satmışlar!
3. Boğaz köprüsü bağlantı yolları ile Kuzey Marmara otoyolunun geçtiği Bölgede devlete ve bazı şahıslara ait arsaların tapusuz olarak satıldığı ortaya çıktı. Konuyla ilgili açılan davalara 390 kişi müdahil oldu.
İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi’nce 13 Ekim 2017 tarihinde 3. Boğaz köprüsü bağlantı yolları ile Kuzey Marmara otoyolunun geçtiği Ballıca, Emirli, Kurna ve Kurtdoğmuş bölgesinde 1/5000 ölçekli nazım imar planını askıya çıkarması “tapusuz” dolandırıcılığı da ortaya çıkardı. Bazı şahısların, Ömerli Barajı’nın da bulunduğu bölgedeki Hazine, Orman Bakanlığı, resmi kurumlar, şirket ve şahıslara ait tapulu arazileri noter satış sözleşmesi ile “parsel parsel” satarak vatandaşları dolandırdığı belirlendi. Konuyla ilgili Anadolu 2. ve 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde davalar açıldığı, bu davalara şu ana kadar 390 kişinin müdahil olduğu belirlendi. Bölgede 600 dönüm arazisi bulunan İLKSAN, “Bu dolandırıcılığı durdurun, ilerde binlerce mağdur ortaya çıkar” diyerek savcılığa suç duyurusunda bulundu.
BÖYLE DOLANDIRILIYORLAR
Bölgedeki köylerde yaşayanların da karıştırıldığı dolandırıcılık olayında, tapusu Hazine, Orman Bakanlığı, resmi kurumlar ile şirket ve şahıslarda olan arsaların, bazı şahıslar tarafından noterden satış vaadi sözleşmesi yapılarak satıldığı belirlendi. Şüphelilerin, tapusu başkasına ait olan arazileri internetten elde ettikleri ada, pafta ve parsel bilgileri ile dönümü 80 bin ila 100 bin arasında satıkları ortaya çıktı. İrtibatlı oldukları emlak komisyoncuları ve internet ilanları ile “Yer bizim ama tapumuz yok, mülkiyet davası açtık, dava muhakkak lehimize sonuçlanacak” diyerek tapusu başkasında olan arazileri “parsel parsel” sattıkları öne sürülüyor.
SAVCILIĞA BAŞVURDU
Milli Eğitim Bakanlığı İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı’nın (İLKSAN), tapulu 600 dönümlük arazisinin de aynı yöntemle satıldığı belirlendi. İLKSAN yönetim, “Tapusu bizim olan arazi dolandırıcılar tarafından satılıyor, engelensin, aksi durumda yüzlerce mağdur olur” diyerek Adadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. İLKSAN, Valilik, belediye ve kaymakamlıklara da konuyla ilgili yazı gönderirken, İLKSAN yöneticileri bölgedeki köylere giderek, Cuma namazı sonrası vatandaşları bilgilendirdi. Yöneticiler, “Bu dolandırıcılara kanmayın, mağdur olursunuz. Tapusunu almadığınız hiç bir araziyi almayın” uyarılarında bulundular.
Savcılık hemen harekete geçmeli
İLKSAN Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Yılmaz, benzer olayların 2014 ve 2015 yıllarında 3. havalimanı inşaatının olduğu bölgede de meydana geldiğini ve konuya ilişkin olarak İstanbul Valiliği’nin 2015 yılının Ağustos ayında uyarı açıklamasında bulunduğunu da hatırlattı. Yılmaz, “Benzer durum bu bölgede de oluyor. Şuana kadar bizim tespitimiz 600-700 kişiye bu yolla araziler satılmış. Eğer dur denilmezse ilerki süreçte binlerce kişi mağdur olacak, mağdur kitlesi oluşacak. Savcıların harekete geçmesi gerek. İlerde telafisi mümkün olmayan mağduriyetler oluşacak, yatırım yapma umuduyla dolandırıcılardan araziler alanlar paralarını kaybedecek” dedi.
Cenneten tapu satmak gibi
İLKSAN Genel Müdür Yardımcısı Mintez Şimşek, 3. boğaz köprüsü ve Kuzey Marmara otoyolunun bölgeden geçeceğinin belirlenmesinden sonra 2015 yılından bu yana bölgede arazi dolandırıcılığı başladığına dikkat çekerek, Cumhuriyet Savcıları, devletin yetkili kurumlarının, polisin bu dolandırıcılığa dur demesi geriktiğini söyledi. Şimşek, tapusu resmi kurumlarda, şirketlerde ve şahıslarda olan arazilerin dolandırıcılar tarafından satıldığını vurguladı. Şimşek, “Göz göre göre insanlar dolandırılıyor, ‘cennetten tapu’ satmak gibi karşılığı olmayan arsalar satılıyor. Tapusu bizim olan arsayı dolandırıcılar başkasına satıyor. Uyarıcı levhalar koyduk, arazinin etrafını çitle çevirdik. Güvenlik görevlisi koyduk, ancak dolandırıcılar yinede boş durmuyor” dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.