Devletin Tapu Harcı Geliri 11 Milyar Doları Geçti
2018 yılında 2,5 milyon tapu el değiştirirken toplam 8,9 milyon tapu işleminden elde edilen tapu harcı geliri 11 milyar 291 milyon TL'ye ulaştı.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı verilerine göre, geçen sene 2,5 milyon gayrimenkul (konut, iş yeri, arsa, tarla) el değiştirdi. Bu gayrimenkullerden elde edilen tapu harcı 10 milyar 72 milyon TL'yi aştı.
Yıl boyunca satışa konu olan 2,5 milyon gayrimenkulün yanı sıra tapuda bağış, ÖKBA (Ölünceye Kadar Bakma İşlemi), taksim, intikal, şahsi ipotek, zirai ipotek, konut ipoteği, şahsi ipotek terkini, zirai ipotek terkini, cins tahsisi, kamulaştırma ve diğer işlemler yapıldı.
Tapuda 2018 yılı boyunca gerçekleştirilen söz konusu toplam 8,9 milyon işlemden elde edilen tapu harcı geliri ise 11 milyar 291 milyon TL'ye ulaştı. 2018 yılında tapu harcı geliri önceki yıla göre yüzde 5,58 arttı. Söz konusu rakam önceki sene 10,7 milyar liraydı.
Tapudan elde edilen harç geliri son 2009 yılında 1,8 milyar lira, 2010 yılında 3,5 milyar lira, 2011 yılında 4,3 milyar lira, 2012 yılında 4,6 milyar lira, 2013 yılında 6,8 milyar lira, 2014 yılında 7,8 milyar lira, 2015 yılında 9,1 milyar lira ve 2016 yılında 10,1 milyar lira olarak gerçekleşti.
"Tapuda ekspertiz şartıyla harç geliri artacaktır"
Era Gayrimenkul Genel Müdürü Can Özatay, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Türkiye'deki bütün ev, iş yeri ve arsaların gerçek değer haritasını çıkarmak için çalışmalara başladığını belirtti.
Söz konusu haritanın anlık olacağını ve düşüş ile yükselişleri anında yansıtacağını dile getiren Özatay, tapu kaydında bu değerin esas alınacağını söyledi.
Özatay, 2022 yılında geçilmesi hedeflenen bu uygulama öncesi oluşacak vergi kaybını önlemek için de bakanlığın, bu yıl yürürlüğe almayı hedeflediği ara formülün bulunduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Bakanlığın bu formülü; değerleme şirketlerinden ekspertiz raporunu şart koşmayı öngörüyor. Aslında mart ayının başından itibaren yabancıya konut satışında da değerleme raporu zorunluluğu fiili olarak başladı. Gayrimenkul satışlarında ekspertiz şartı getiren bu formülün yabancının yanı sıra yerlide de uygulanması halinde inşaat sektöründeki kayıt dışılığın önüne geçilecek, tapu harcı artacak, Türkiye'nin marka değerinin yabancı yatırımcı nezdinde artırılması sağlanacaktır."
"Tapu harcında verimlilik arttı"
Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal da geçen yıl 2 milyon 500 bin tapunun el değiştirdiğini, bu satışlardan devletin kasasına 10,72 milyar lira girdiğini belirtti.
Akbal, 2009'da söz konusu rakamın 1,4 milyar lira olduğunu söyleyerek, "Aslında gelinen noktada devletin tapu harcında verimliliği artırdığını görüyoruz. Ancak doğru değerlemeyle bu verim artırılabilir. Burada önemli olan ev sahipliği oranı." diye konuştu.
Her 100 kişinin 60'ının evinin bulunduğunu belirten Akbal, şunları kaydetti:
"Kiracı sayısı her geçen yıl artıyor. Burada elbette konut kredi faiz oranlarındaki yükselişin de payı var. Ancak ilk evini alan en azından tapu harcından muaf tutulsa sektörü de hareketlendirmek adına kıymetli bir adım atılmış olacaktır. Ayrıca bu, beklenen talebi de hareketlendireceği için devletin kasasına girecek para da eminim artacaktır."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.