Dijital Dönüşüm Yol Haritası
Teknolojinin gelişmesi ile beraber iş hayatında köklü değişimler yaşandı. Günümüzde ise büyük ya da küçük tüm işletmeler ve tüm sektörler dijital dönüşüm adını verdiğimiz gelişmeyi yaşıyor. Dijital dönüşüm özetler, bir kurumdaki bilgiler, kayıtların ve süreçlerin dijital ortamlar aracılığıyla takip edilmesidir. Bunun en basit örnekleri, e-postalar, e-imzalar, e-defter, e-fatura ve e-arşiv gibi uygulamalar olmuştur.
Dijital dönüşüm ile beraber kurumların ve çalışanların verimliliği arttı, iş yükü azaldı, hata yapma olasılığı düştü, maliyetler azaldı ve en önemlisi de süreçler daha hızlı işler hale geldi. Her kurum o veya bu şekilde dijital dönüşümden kendine düşen payı alıyor ve faaliyet alanı ve ürettiği ürün ve hizmete bağlı olarak bu dönüşüme daha fazla entegre olmaya çalışıyor. Bugün geldiğimiz noktada teknolojinin gelişmesi ile beraber dijitalleşme süreci de daha kompleks ve sofistike hale geldi. Bu nedenle, dijital dönüşümün sistematik bir yapı çerçevesinde uygulanması gerekiyor. Bu bağlamda, kurumlar artık dijital dönüşüm yol haritalarını oluşturmaya başladı.
Dijital Dönüşüm Yol Haritası Nedir?
Dijital dönüşüm yol haritası, özünde Endüstri 4.0 devrimini esas alan ve bu devrimin sektörde oluşturduğu etkilere ve getirdiği yeniliklere hızlı ve doğru bir şekilde adapte olunmasını sağlayan bir planlamadır. Bu plan kapsamında kurumlar, tüm birimleri, operasyonları, süreçleri ve çalışanları ile beraber kısa, orta ve uzun vadeli stratejiler geliştirmekte ve hedefler koymaktadır. Bunu yaparken de mevcut ve gelişmekte olan teknolojileri yakından takip etmekte ve bu gelişmelerden azami derecede istifade edip yenilikleri kurum bünyesinde uygulamaktadır.
Dijital dönüşümde üç önemli bileşenden bahsedebiliriz. Bunlar insan, süreç ve teknolojidir. Hazırlanan yol haritasında da bu bileşenleri baz alan değişiklikler, yenilikler ve hedefler yer almaktadır. Şimdi dijital dönüşüm yol haritasının üzerine kurulu olduğu bu üç bileşen için hedeflenen gelişmelerden bahsedelim.
İnsan: Bir kurum için insan en önemli paydaştır. Dijital dönüşüm sürecinde çalışanlar, müşteriler ve tedarikçiler bu dönüşümün kilit oyuncularından biridir. Dijital dönüşüm yol haritası;
- İnsanların daha fazla iş birliği yapmasını sağlar,
- Değişimlere ayak uydurmasında itici güç olur,
- Esnek ve yeniliklere açık bir yapıda olması için motive eder,
- En önemlisi de mevcut bilgi, birikimini sürekli olarak geliştirir.
Süreç: Bir kurumda ar-ge, üretim, satış, pazarlama, muhasebe, insan kaynakları gibi birçok süreç bulunmaktadır. Aynı zamanda sistemleri ve operasyonları da bu süreç kavramı içerisine dahil edebiliriz. Dijital dönüşüm yol haritası sayesinde kurumsal süreçlerde elde edilmek istenen gelişmeler şunlardır:
- Her süreçte alınan kararların arkasında doğru, güvenilir ve kapsamlı veriler bulunur.
- Her bir süreç, diğer kişi ve süreçlerle iletişime açık ve şeffaf bir yapıda olmalıdır.
- Doğrudan veya dolaylı olarak her sürecin odağında müşteri olmalıdır.
- Süreçlerin her biri hızlı işlemeli; bir değişiklik söz konusu olduğunda hızlı aksiyon alınmasına izin veriyor olmalı.
Teknoloji: Dijital dönüşüm felsefesinin ortaya çıkmasında teknolojik gelişmeler en büyük katkıyı sağladı şüphesiz. Teknoloji günümüzde o kadar hızlı gelişiyor ki tıpkı zaman gibi eski, mevcut ve yeni olarak ifade edilebiliyor. Bu nedenle, dijital dönüşüm yol haritasında teknolojiye de ayrı bir parantez açılmalı ve bu dönüşüm ile beraber uygulanan teknolojilerin belirli kriterleri olmalıdır. Bu bağlamda teknolojiler;
- Analog olmaktan çıkıp dijital ve sayısal olmalıdır;
- Planlanan iş modeli ile doğrudan entegre olup her bir adımda yararlanılmalıdır;
- Sabit veya lokal olmaktan çıkıp mobil olmalı; istenilen yerde ulaşılabilir olmalı;
- Kurumun yöneticilerine yol göstermeli ve onları yönetiyor olmalıdır.
Dijital Dönüşüm Yol Haritasının Kilometre Taşları
Dijital dönüşüm yol haritası yapan şirketler insan, süreç ve teknoloji bileşenlerini kapsayan şu konularda önemli değişimler yaşamaktadır.
- Müşteriler, dijital dönüşüm sürecinde şirketler için çok önemlidir. Bu süreçte, müşterilerin karar verme kriterleri yakından analiz ediliyor ve kararlarının arkasındaki nedenler ve nasıllar irdeleniyor.
- Şirketler, dijital dönüşüm yol haritasında geleceği öngörecek planlamalar yapmak zorunda. Geleceğin teknolojileri, trendler, müşteri alışkanları vb. için şimdiden gerekli altyapı oluşturulmalıdır. Bunun için de ar-ge ve inovasyona yatırım yapılmalıdır.
- Organizasyon yapısı da dijital dönüşüme hazırlıklı hale getirilmelidir. Alınan tüm kararlar, geliştirilen stratejiler ve konulan hedeflerden sonra, kapsamlı, esnek, hızlı ve iş birlikçi süreçler ve operasyonlar geliştirilmelidir.
- Otomasyon, dijital dönüşüm yol haritasında en kritik kavramlardan biridir. Şirketler, tüm süreçlerini otomasyon esaslarına göre düzenlemelidir.
- Alınan her karar, verilere ve analizlere dayandırılmalıdır. Dijital dönüşüm yol haritasında tecrübe çok önemli olmakla beraber, şirketler artık içgüdüsel ve duygusal davranmamalı ve bilime dayalı kararlar almalıdır.
- Yeni ve gelişen teknolojiler, dijital dönüşüm sürecinin anahtarıdır. Bu teknolojilerden en önemlileri şunlardır:
- Nesnelerin interneti (Internet of Things | IoT)
- Bulut (Cloud) teknolojisi
- Big data
- Siber güvenlik
- Artırılmış gerçeklik
- Mobilite
- Sosyal medya; her ne kadar artık kanıksanmış bir teknoloji olsa da dijital dönüşüm için çok daha büyük potansiyeller barındırıyor içinde.
Her şirket, ürettiği ürünler veya hizmetler, ekonomik büyüklük, pazar payı, kullandığı teknolojiler, müşteri portföyü ve daha birçok açıdan birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Bu nedenle, her şirketin dijital dönüşüm yol haritası birbirinden oldukça farklı olabilmektedir. Fakat genel anlamda şu konuları içermektedir;
- Şirketin dijital dönüşüm süreci sonunda varmak istediği yer, elde etmek istediği konum...
- Dijital dönüşüm sürecinde uygulanacak stratejiler
- Dönüşüm sırasında gerçekleştirilecek faaliyetler
- Dijital dönüşüm yol haritasında belirtilen nihai hedefe giderken gerçekleştirilecek ara hedefler.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.