Doğrulanmış İlan Sistemi Herkes İçin faydalı Olacak

Doğrulanmış İlan Sistemi Herkes İçin faydalı Olacak

15 Eylül’de devreye girecek ‘Doğrulanmış İlan’ sistemini değerlendiren İzmir Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, yeni sistemin emlak sektörüne, satıcılara ve alıcılara önemli avantajlar sağladığını söyledi

A+A-

Gayrimenkul sektöründe 15 Eylül’de devreye girecek ‘Doğrulanmış İlan’ yeni bir dönem başlamış olacak. Bu sistemle sahte ilanların önü kesilecek ve emlak sektöründeki mağduriyetler de azalmış olacak. Yeni sistem devreye girmeden önce Türkiye’nin dört bir yanından İzmir’e gelen emlakçılar, yeni sektöre ilişkin bilgiler aldı. İzmir Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, Egedesonsöz’e yaptığı açıkamada yeni sistemin emlak sektörüne, satıcılara ve alıcılara önemli avantajlar sağladığını söyledi

EMLAK DOLANDIRICILIKLARI OLMAYACAK
15 Eylül’de devreye girecek yönetmeliğin, 1 Ocak 2025’den itibaren zorunlu olarak uygulanacağının altını çizen İzmir Emlak Komisyoncuları esnaf Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, bu uygulamanın emlak sektörüne, satıcılara ve alıcılara önemli avantajlar sağladığını söyledi. Güleroğlu, “Bu yönetmelikle, bu sistemle her şeyden önce emlakçılık işini kaçak, yetki belgesiz yapanların önüne geçilecek. İkincisi, emlak dolandırıcılıkları olmayacak. Üçüncüsü, gerçek fiyat üzerinden satışı hazırlayacak ve gerçek rakam üzerinden vergilendirme sağlayacak. Dördüncüsü ise fahiş fiyatlı ilan verenlerin kim tarafından veriliyorsa tespit edilip cezalandırılmasını sağlayacak. Bu uygulama kiralamada da geçerli olacak. Kısaca EİDS dediğimiz Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’nin altyapısı hazır ancak küçük rötuşları kaldı. İzmirli emlak komisyoncuları olarak yeni döneme hepimiz hazırız” dedi.

mesut.jpeg

YETKİ SÜRESİ ASGARİ 3 AY
Uygulamaya göre, konut satacak kişiler, e-Devlet üzerinde kendisine ait gayrimenkulü seçerek, açılacak pencereden emlakçısını yetkilendirecek. Böylece emlakçılar da aldıkları yetkiyle sitelere ilan girebilecek. Yetki belgesiz emlak işletmeleri ilan girişi yapamayacak. 1 Ocak’tan itibaren yetki doğrulaması olmadan kesinlikle ilan verilemeyecek. Aynı taşınmaza ilişkin, birden fazla emlak işletmesinin yetkilendirilmesi mümkün olacak. e-Devlet yetkilendirme ekranında taşınmaz sahibi tarafından verilen yetkinin iptali mümkün olacak, fakat yetkilendirmenin iptali halinde ilan otomatik olarak yayımdan kalkmayacak. Yetki süresi asgari 3 ay olacak. EİDS uygulaması, kiralık ilanları için de zorunlu olacak.

HERKES KAZANACAK
İzmirli emlakçıların bu uygulama konusunda bilgi sahibi ve uygulamaya hazır olduklarını hatırlatan Oda Başkanı Mesut Güleroğlu, Türkiye’nin dört bir yanından İzmir’e gelen oda başkanlarıyla yaptıkları toplantıda, yönetmelikteki bazı eksikleri tartışıp o eksiklerin tamamlanması için bakanlığa bir bildiri gönderdiklerini söyledi. 15 Eylül’e kadar yönetmeliğin, bizler, bu işin uzmanları tarafından tespit ettiği eksiklerin tamamlanmasıyla dört dörtlük bir uygulamanın ortaya çıkacağına vurgu yapan Başkan Güleroğlu, toplantı ve eksikler hakkında şunları söyledi: “Çok verimli bir toplantıydı. Eksikler ortada. Mesela yetkinin bir kişiye verilmesinin daha doğru olacağını düşünüyoruz. Yönetmeli, birçok kişiye yetki verilebileceğini öngörüyor. Bunun sakıncaları var. Mesela bir yurttaş bana yetki verdi, başka emlakçılara da yetki verdi. Ben daireyi sattım, o zaman yetki verilen diğer emlakçılar komisyon olmak durumuna düşebilir. Burada vatandaş mağdur olur. Yetki süresinin uzatılması lazım, çünkü bir ayda, üç ayda o mülkün satılması mümkün olmayabilir. Bu yönetmelik kusursuz uygulanırsa hem vatandaş kazanacak, hem emlakçı kazanacak, hem de devlet kazanacak. Hem de fahiş fiyatlar olmayacak, vatandaşlar dolandırılmayacak, kafasına göre hareket edip bu işi yetki belgesiz yaparak vergi ödemeyenlerin yolu da kapanmış olacak.”

İŞTE ODA BAŞKANLARI HANGİ İSTEKLERDE BULUNDU?

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, İzmir’deki büyük zirvede oda başkanlarının altına imza attığı bildiride, yönetmelikte aşağıdaki değişikliklerin yapılması istendi.

1 – İlan verme yetkisi, tek bir emlak işletmesi ile sınırlandırılmalıdır.

2 – Malik tarafından emlak işletmesine ilan verme yetkisi verildiyse, malik tarafından ilen girilmesine izin verilmemeli.

3 – Yetki ve iptal sürecine ilişkin olarak, emlak işletmesinin bilgilendirilmesi ve onaylanmasının sağlanması, aynı zamanda yetki iptalinin emlak işletmesi tarafından yapılabilmesi gerekir.

4 – e-devlet menüsünde “EİDS Taşınmaz İlanı Yetkilendirme İşlemleri” ibaresi, “EİDS İlan Verme İzni” olarak değiştirilmeli.

5 – Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik çerçevesinde bakanlığımız tarafından standart tip sözleşmenin hazırlanması doğru olacaktır.

6 – İlan verme yetkisi verilen taşınmazların takyidat (Mülkiyet hakkını kısıtlayan şerhler) ve taşınmaz ID verilerinin Türkiye Kadastro Genel Müdürlüğü entegrasyonu ile emlak işletmelerine açılması gerekir.

7 - İlanlarda TKGM entegrasyonu ile alınan ada ve parsel bilgilerinin gizliliği sağlanmalı.

8 – Sosyal medyada yayımlanan emlak ilanlarının engellenmesi, bu ilanların ayrıca üyelerimiz tarafından da şikayet edilebilmesi amacı ile arayüz imkanlarının sağlanmasını istiyoruz.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.