Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) Nedir? Nasıl Çalışır?
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Yapı Denetim Sistemi kapsamında EBİS (Elektronik Beton Takip Sistemi) adı verilen piyasada “çipli beton uygulaması” olarak adlandırılır.
Bu sistem ile yapı denetim için betondan şantiyelerde alınan numunelerin içerisine RFID çip konulması ile betonun standartlara uygunluğunun dijital olarak izlenmesi hedeflenmiştir. Bakanlık tarafından bu sisteme geçilmesindeki ana amacın özellikle yapı denetim laboratuvarlarınca uygulamalarda yapılabilen hata, kayıp ve kaçakları engellemek, hilelerin önüne geçebilmek olduğu belirtilmektedir.
Son iki yıldır uygulanmakta olan mevcut sistemi genel olarak özetlemek gerekirse; şantiye sahasına gelen hazır betondan laboratuvar personelince standarda uygun olarak alınan her bir numunenin içerisine bir adet RFID beton etiketi yerleştirilir ve el terminali ile okutularak EBİS yazılımı üzerinde kayıt altına alınır. İlgili standardına uygun olarak emniyetli bir şekilde şantiyede bekletilen beton etiketli numunelerin şantiye mahallinden çıkarılması sırasında, laboratuvar personelince yine el terminali ile okutularak EBİS mobil yazılımı üzerinde şantiye çıkış işlemi gerçekleştirilir.
Laboratuvar personelince laboratuvara getirilen numuneler, küre tabi tutulmadan önce el terminali ile EBİS mobil yazılımı üzerinden okutulur. Numunelerin küre konulduğu kür odaları ve/veya kür havuzlarının günlük sıcaklıkları ile kür odalarının günlük bağıl nem oranları EBİS hizmetlerinin alındığı kuruluş tarafından ücretsiz sağlanan sensörler vasıtasıyla EBİS Merkezi İzleme Yazılımına aktarılır.
Deney zamanı gelen numuneler yine el terminali ile okutularak beton kırım cihazında test edilir ve deney sonuçları otomatik olarak EBİS sistemine aktarılmış olur.
Bu sisteme 30 Kasım 2020 tarihindeki son yönetmelikle transmikserler de entegre edilmiştir. Beton üreticisinin sahaya yolladığı her mikserde de beton mikser etiketi bulunmakta, ilgili beton üreticisinin karekod oluşturarak irsaliye bilgilerini bu kod içerisinde bulunmasını sağlamakta ve karekodlu beton irsaliyesi yapı denetim laboratuvarı personelince şantiye sahasında el terminali ile okutularak kayıt altına alınmaktadır. Karekod içerisinde irsaliye seri numarası, üretici firma vergi numarası, sevk tarihi ve saati, beton miktarı, beton dayanım sınıfı, 7/28 gün dayanım gelişim oranı, kıvam sınıfı, yoğunluk sınıfı, klorür içeriği sınıfı, agreganın en büyük tane büyüklüğü, su/çimento oranı, araç plaka numarası, çimento tipi, kimyasal katkı, mineral katkı ve lif gibi bilgiler yer almaktadır. Ayrıca şantiyede alınan beton numunelerinin ilgili standardına uygun olarak emniyetli bir şekilde şantiye mahallinde saklama alanı veya saklama kutularında bekletilmesi gerekmektedir.. Bu sayede şantiyede etiketi olmayan transmikserlerin beton dökümü yapmasının engellenmesi, sahada alınan numunelerin standartlara uygun saklanması ve sonrasında laboratuvarlarda standartlara uygun kür edilmesi hedeflenmektedir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.