"Emlak Bankası'nın Açılması İçin Yoğun Bir Şekilde Çalışıyoruz"
Çevre ve Şehircilik bakanı Murat Kurum 93 yıllık Emlak Bankası'nın yeniden açılması için yoğun bir şekilde çalışma yürüttüklerini söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Türkiye Emlak Katılım Bankasının 93 yıllık mirası ve tarihi var. Bankanın tekrar faaliyete başlaması için yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Bankanın temel stratejilerini, müşteriye ulaşacağı kanalları ve sunacağı hizmet gruplarını belirledik. Nihai noktaya geldik." dedi.
Kurum, Bakanlık tarafından Antalya'da bir otelde düzenlenen "2023'e Doğru Türkiye'de Çevre ve Şehirciliğin Geleceği İstişare Toplantısı"nın açılışında, 2023'te ekonomide ve ihracatta öncü, şehircilikte dünya markası ve çevre duyarlılığında örnek bir ülke hedeflendiğini söyledi.
Bakanlık olarak kültüre, medeniyete uygun, yaşanabilir şehirlerin inşası için atılan küçük, büyük tüm adımları her zaman desteklediklerini vurgulayan Kurum, şu ana kadar 33 il, 61 noktada ziyaretlerde bulunduklarını, gezilerde şehirlerin büyük yol katettiğini gördüklerini belirtti.
Kurum, bugün dünyada ülkelerin değil, şehirlerin yarıştığını, dolayısıyla şehirlerin yaşam kalitesini bugünkü seviyeden daha yukarıya çıkarmanın öncelikli hedefleri olduğunu vurguladı.
Şehirlerin acil ihtiyaçlarını tespit ederek, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ruhuna uygun şekilde çözüm bulmaya gayret ettiklerine dikkati çeken Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Önümüzdeki 5 yıllık dönemi doğru planlarsak, bu planlama çalışmalarını daha uzun vadeli yaparsak, önümüzde şehirlerimizin geleceği ve çarpık kentleşme adına 'Dur' diyebileceğimizi bir süreç var. 31 Mart seçimlerinden sonraki 5 yıl yerel yönetim seçiminin olmadığı, 4,5 yıla yakın yine genel seçimin olmadığı bir süreç yaşayacağız. Belki de Türkiye olarak uzun bir süredir böyle bir süreci de yaşamadık.
Dolayısıyla bu süreci Bakanlık olarak şehirlerimizin geleceği adına çok iyi değerlendirmek zorundayız."
İlk 100 günlük planların yüzde 98'i gerçekleşti
Bakan Kurum, Türkiye Ulusal Mekansal Strateji Planı'nı başlattıklarını, plan çerçevesinde ulaşım yollarına, istihdama ve bölgedeki nüfus artışına kadar birçok veriyi değerlendireceklerini söyledi.
Böylece şehirlerin tekdüze olmasına, kırsal alanların yok oluşuna karşı aksiyon geliştireceklerini vurgulayan Kurum, 2023'e kadar şehirleri verimli şekilde üreten kentlere dönüştürme hedefleri olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı ilk 100 günlük icraat planını tamamladıklarını bildiren Kurum, ilk 100 günlük planları yüzde 98'lik başarıyla gerçekleştirdiklerini, şimdi ikinci 100 günlük eylem planları çerçevesinde çalışmaları başlattıklarını dile getirdi.
Bakanlık olarak 2023 yılı hedeflerinden birinin de istisnasız tüm şehirlerdeki yaşam kalitesini artırmak olduğunu vurgulayan Kurum, yaşanabilir şehirler için yatay mimariyi her anlamda hayata geçirmek zorunda olduklarını ifade etti.
Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bugüne kadar yaklaşık 890 bin konutun dönüşümüne başladıklarını, her yıl 300 bin konut dönüştüreceklerini belirten Kurum, "Bunu yaparken kentsel dönüşüme ilişkin eylem planı hazırlıyoruz. Bu hafta sektörümüzle, yerel yönetimlerimizle bu süreci paylaşacağız." ifadelerini kullandı.
Kurum, kentsel dönüşümü, tarihi kent merkezlerindeki dönüşüm ve deprem riski taşıyan yıkık yerlerdeki dönüşüm olmak üzere ikiye ayırdıklarını söyledi.
Artık kentsel dönüşüm projelerinde yüklenicilerin Bakanlığın belirleyeceği teminat şartlarına uymak zorunda olduğunu aktaran Kurum, yüklenicilerin ya tamamlama sigortası yaptıracaklarını ya da Bakanlığın belirlediği teknik ve mali kriterlere uymak zorunda olduklarını anlattı.
Kurum, bu sayede hem vatandaşın mağduriyetinin engellenmiş olacağını hem de projelerin daha doğru süreçle yönetilmesinin sağlanacağını ifade etti.
Emlak Bankası yeniden hizmete girecek
Kurum, Emlak Bankasının kurulmasıyla sektörün ithalatını azaltmayı hedeflediklerini vurguladı.
Türkiye Emlak Katılım Bankasının 93 yıllık mirası ve tarihi olduğuna işaret eden Kurum, şu bilgileri verdi:
"Bankanın tekrar faaliyetlerine başlaması için yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Bankanın temel stratejilerini, müşteriye ulaşacağı kanalları ve sunacağı hizmet gruplarını belirledik. Nihai noktaya geldik. BDDK'ye faaliyet izni için başvurumuzu yaptık. Çok yakın zamanda faaliyet iznini alarak Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle hizmete açmayı ve 93 yıllık Emlak Bankasını yeniden hayata geçirerek sektörümüze katkı sağlayacak hem kentsel dönüşümde uygun kredi verilecek hem de ülkemizde ithal edilen malların yerli üretimine katkı sağlayacak süreci de başlatmış olacağız."
TOKİ'nin özellikle son yıllardaki ürettiği konutlardan yaklaşık yüzde 95'inin sosyal konut niteliğinde olduğunu belirten Kurum, Türkiye'deki birinci el konut satışında TOKİ'nin payının 2018'de yüzde 7,7 olduğunu dile getirdi.
Kurum, "Hedefimiz yıl bazında 50 bin konutu ihale etmek, 50 bin konutun satışını gerçekleştirmek ve TOKİ tarafından inşası bitirilen 138 projede toplam 52 bin konutun 2019 yılının ilk üç ayında teslimini gerçekleştirmek." dedi.
Emlak Konut ile daha önce yaptıkları "Türkiye için kazanç vakti" kampanyalarına benzer yeni kampanyalar yapacaklarını belirten Kurum, 2023 yılına kadar 250 bin bağımsız bölümün üretimini gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Kurum, 2023'te Türkiye'deki tüm hava, su ve deniz kirliliğinin kaynağında engellendiği, tüm atıkların geri dönüştürüldüğü veya arıtıldığı, kirliliğe karşı mücadelede "tam dijitalleşmeye geçmiş, her sorunun tek noktadan hızlıca çözüldüğü" tertemiz bir Türkiye hedeflediklerini sözlerine ekledi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.