Emlak Sitelerine Dikkat: Kaparo Dolandırıcılığına Kurban Gitmeyin!

Emlak Sitelerine Dikkat: Kaparo Dolandırıcılığına Kurban Gitmeyin!

Son zamanlarda emlak siteleri üzerinden sahte ilanlar hazırlayan dolandırıcılar, 50 kişiden tam 3 milyon çarparak kayıplara karıştı. Vatandaşları uyaran uzmanlar, "evi görmeden kapora vermeyin" dedi

A+A-

Emlak bulma siteleri artık mağdur bulma platformuna dönüştü. Web Özel'de yer alan bir habere göre; simsarlar, bazı siteler üzerinden uygun fiyatlı sahte kiralık ev ilanları yayınlarken, irtibata geçen vatandaşlardan ise emlakçı masrafı adı altında para koparmaya başladılar. Söz konusu dolandırıcılık yöntemi ile 50 kişiden 3 milyon çarpan dolandırıcılar kayıplara karışırken, uzmanlardan da vatandaşlar için ciddi uyarılar geldi. Avukat Sinan Keskin, mağdur edilmemek için kiralanacak veya satın alınacak konutun mutlaka yerinde görülmesi gerektiğini belirtirken, "Evin içini gezip kontrol etmeden kapora veya herhangi bir ödeme yapılmaması ve gerçek ev sahibi ile konuşulması gerekir. Vatandaşlar, irtibata geçtikleri emlakçının resmi bir emlakçı olup olmadığını araştırmalıdırlar. Ayrıca emlakçının Ticaret Odası’na kayıtlı olup olmadığını kontrol etmek ve yetki belgelerini incelemek de gerekir. Güvenilir emlakçılar, genellikle iş yerlerinde ağırlama yapar ve resmi belgelerini sunmaktan çekinmezler" dedi.

İBAN’DAN YOLLARKEN DİKKAT EDİN

Herhangi bir ödeme yapmadan önce detaylı bir kira sözleşmesinin hazırlanması gerektiğine değinen Keskin, kapora verildiğine dair yazılı metin olması gerektiğine de dikkat çekiyor. İBAN üzerinden gönderim sırasında açıklama kısmına kapora bedeli yazılması gerektiğinin altını çizen Keskin, şu bilgileri paylaştı: "Sözleşmelerin noter huzurunda yapılması, dolandırıcılık riskini azaltan ve yasal geçerliliğini artıran bir önlemdir. Para banka kanalıyla gönderilmiş ise İBAN bilgilerinden izleme yapabilmekte ve hesap sahiplerini tespit edebilmektedir. Bankaların kullanılması veya mağdurların inceleme imkanını ortadan kaldıracak bir hile ile dolandırıcılık suçunun işlenmesi durumunda nitelikli dolandırıcılık suçu söz konusu olmakta ve dolandırıcılık eyleminin kaç kişi tarafından gerçekleştirildiği cezanın tayininde önem arz etmektedir." Mağdurların Tüketici Hakem Heyeti'ne de başvurabileceğini kaydeden Keskin, hukuki destek alınmasının süreci daha sağlıklı yönetebileceğini kaydetti.

EMLAK OFİSİYLE İLETİŞİME GEÇİN

Siber Güvenlik Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık ise sahte ilanların cazip fiyatlardan sunularak vatandaşların kandırıldığını belirterek, "Bu tür dolandırıcılıklardan korunmak için dikkat edilmesi gereken bazı önemli adımlar var. Öncelikle, herhangi bir ilanla ilgilenirken, evin fotoğraflarının ve bilgilerin doğruluğunu kontrol etmek gerekiyor. Evin gerçekten kiralık olup olmadığını öğrenmek için doğrudan ev sahibi veya güvenilir emlak ofisleriyle iletişime geçmek en güvenilir yol olacaktır. Ayrıca, ilanlardaki iletişim bilgileri ve fiyatların çok cazip olması şüphe uyandırmalıdır; aşırı ucuz teklifler genellikle dolandırıcılığın işareti olabilir" ifadelerini kullandı.

EVİ GÖRMEYE GİDİN

Kırık, sözlerini şöyle noktaladı: "Eğer bir ilanla ilgileniyorsanız, kapora veya diğer masrafları ödemeden önce evi yerinde görmek çok önemlidir. Evin gerçekliğini doğrulamak ve sözleşmeyi imzalamak için fiziksel olarak gitmek en güvenli yaklaşımdır. Ayrıca, emlakçı ile sözleşme imzalarken dikkatli olun ve herhangi bir ödemeyi yalnızca resmi ve güvenilir kanallar aracılığıyla yapın. Dolandırıcılıklardan korunmak için, çevrimiçi emlak ilanlarını dikkatle incelemek, araştırma yapmak ve herhangi bir şüphe durumunda yetkili mercilere başvurmak gereklidir."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.