Emlak Vergisi Muafiyeti Nedir? Emlak Vergisi Muafiyetinden Kimler Faydalanabilir?
Milyonlarca mülk sahibini, amlak yatırımcısını yakınen ilgilendiren emlak vergisi mufiyetine ilişkin bilmek istediklerinizi bu haberde bulabilirsiniz.
Arsa, arazi, konut, işyeri sahipleri sahip oldukları gayrimenkuller için Emlak Vergisi ödemek zorundadır. Ancak bazı durumlarda kanun emlak vergi muafiyeti getirmiştir.
Emlak Vergisi Kanunu 8. maddeye göre, hiç bir geliri olmayan ev hanımları, işsizler ile geliri kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunan emekliler ve geliri olsa bile engelliler, şehit ve gazilerin dul ve yetimleri, Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2 yi geçmeyen tek meskenleri için sıfır oranlı vergi öderler.
38 seri nolu emlak vergisi kanunu genel tebliği; sıfır oranlı emlak vergisi uygulama esaslarını belirler.
Sıfır oranlı emlak vergi muafiyetinden faydalanmak için ilgili belediyeye öncelikle muafiyeti oluşacak kişinin form doldurup vermesi gerekir. Aksi halde muafiyet uygulanmayabilir. Eş ve çocuğun gelir ve meskene sahip olması Emlak Vergi muafiyetine engel teşkil etmez. Maliye Bakanlığı 12 Nisan 2011 tarih ve EVK-2010-5-30 sayılı özelge ile “ Eş ve çocuğun gelir ve meskene sahip olmasının sıfır oranlı emlak vergisine engel teşkil etmediğini” açıklar. Örneğin eşi çalışan bir ev hanımının başka gelir yok ise sahip olduğu tek konut için sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanabilir.
Yazlık evler emlak vergi muafiyetinden faydalanamazlar. Sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanmak için sürekli ikametgah yeri olması gerekiyor. Emlak Vergi muafiyeti sadece tek konuta sahip olanlar için uygulanır. Örneğin bir yazlık bir de ikametgah amaçlı kullanılan iki adet konut için emlak vergisi muafiyeti uygulanmaz. Tüm şartları taşımasına rağmen gayrimenkul sahibi her iki konutu içinde emlak vergisi ödemek zorundadır.
Maliye Bakanlığnın 11 Nisan 2011 tarih 006.01-258 sayılı Özelgesi; Bu özelge ile indirimli bina vergisi oranından yararlanabilmek için verilecek bildirimde bir süre belirlenmediği ve söz konusu uygulamadan, “ düzeltme zamanaşımı süresi” göz önünde bulundurularak geçmişe yönelik yararlanılmasının mümkün olduğu açıklanır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.