Emlakta Orta Kesim Eridi!
Dövizin çıkış hareketlenmesi emlak piyasasını olumsuz etkiledi. Daha çok lüks olarak tabir edilmeyen semtlerde emlak danışmanlığı yapanlar, özellikle orta kesimdeki alıcılar eridiğini, satın almaların donduğunu belirttiler.
Türkiye'de döviz fiyatlarındaki aşırı dalgalanmalar neredeyse tüm yatırım dallarını etkilemeye başladı. Bundan birkaç yıl önce elinde avucunda ne biriktirdiyse gider parası yettiği kadar ev satın alırdı. Haliyle gayrimenkul sektörü de günümüze nazaran daha canlıydı. Özellikle lüks diye tabir edilmeyene yani daha doğrusu İstanbul içinde gelişmekte olan semtlerde gayrimenkul satın almak iyi bir yatırım aracıydı. Ancak dövizdeki dalgalanmalar nedeniyle küçük yatırımcılarda artık ev almaktan vazgeçmeye başladı. Zira bir süre önce mütevazi bir semtte bir ev satın almak isteyen memur olsun, işçi olsun, öğretmen olsun isterse küçük esnaf olsun evin bir bölümünün parasını peşin ödüyordu. Orta kesim diye tabir edilen bu kesim, satın aldıkları evin bir bölümünü de bankadan kredi çekip mülk sahibi oluyordu.
Ancak son yıllarda dövize bağlı olarak ev fiyatlarındaki yükselmeler alımları durdurma noktasına getirdi. Emlak danışmanlığı yapanlar işlerin artık neredeyse durma noktasına geldiğini belirtiler. Emlakçıların çoğu "Bırakın ev alıp satmayı, elimizdeki bir evi kiraya verebilmek için bile aylarca beklediğimiz oluyor" diye dert yandılar.
Saadet Uysal: (Yuvam Gayrimenkul)
Özellikle orta kesimdeki alıcılar maalesef eridi. Satın almalar donduruldu ve iptal edildi. Bir kısım vatandaş da peşinatını vermesine rağmen ödeme zorluğu yaşayacakları düşüncesi ile haklı olarak satışı durdurdu. Bir evi kiraya vermek için bile aylarca beklemeye başladık. Eskiden okulların açılmasına bir ay kala emlak piyasası az çok hareketlenirdi. İnsanlar gayrimenkule yatırım yapmaktan ziyade daha çok ellerindeki mevcut malları korumaya çalışıyor.
Niyazi Demir: (DCM Emlak)
Dövizin yükselişinden en çok etkilenen sektör biz olduk, çünkü devlet memurluğuna yeni girenler bin 500 ya da bin 700 TL maaş alıyor, aynı şekilde özel sektörde çalışan asgari ücretli de bin 730 TL maaş alıyor. Hal böyle olunca bu maaşlarla insanların 250-300 bin TL'lik ev alması imkânsız. Bu durumda tabi ki piyasa durur. Yani piyasa gerçek anlamda kötü durumdadır. Evleri bile kiralamakta sıkıntı çekiyoruz.
Barış Değirmenci (Değirmen Gayrimenkul)
Sektör dövizin beklenmedik ve hızlı bir şekilde yükselişinden bir hayli etkilendi, özellikle yerli piyasa şu an can çekişiyor. Geçtiğimiz günlerde hüküm izin dövize arşı aldığı tedbirler ve özellikle kiraya yönelik aldığı tedbirler yetersiz olmakla birlikte bu işin ağırlığı kirayla değil satışlardır. Satışa yönelik, satışı hızlandırıcı veya potansiyeli artırıcı tedbirler alınmalıdır ki bunlardan en önemlileri tabuda ve vergi dairesine ödenen stopajı aşağıya çekmektir. İki sene önce sömestre tatillerinde emlak piyasası haraketli olurdu. Ancak artık o dönemi mumla aramaya başladık. Artık insanlar eve yatırım yapmıyor. Dövizdeki dalgalanmaların da etkisiyle insanlar paralarını bankalarda farklı yatırım araçlarıyla değerlendirmeyi tercih ediyor.
Yusuf Çınar (Çınar Emlak)
Emlak piyasası neredeyse bitti. Eskiden kiralara olsun bir talep vardı ve şimdi o talep bile kalmadı. Türkiye'den gelen öğrenciler de şu anda çok mağdur durumda. Daha önceden TC'İİ veya yabancı uyruklu kişilere satışlarımız vardı ama dövizin çıkmasıyla birlikte o işlerimizde bozuldu. Kısacası çok tıkanık bir noktadayız ve dört gözle dövizin düşmesini beklemekteyiz. Mülkiyet konusunda oldukça yüksek oranda kafa karışıklıkları da var.
İstanbul'da geçen sene 206 bin konut satıldı
Genel müdürlüğün verilerine göre, konut satış rakamlarında başı çeken 5 il ise sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa oldu. Istanbul'da 206 bin 430, Ankara'da 124 bin 291, İzmir'de 71 bin 805, Antalya'da 47 bin 602 ve Bursa'da da 45 bin 625 konut satıldı. Konut satışının en az olduğu iller de Tunceli (91 5), Bayburt (601), Ardahan (544), Şırnak (307) ve Hakkari (98) olarak belirlendi. Tapuda 2016 da gerçekleştirilen konut ve arsaların alım, satış işlemlerinin toplam mali karşılığı 71 4 milyar 475 milyon 57 bin 976 lira olarak gerçekleşti. Ayrıca, 201 5'te 41 7 bin 371 arsa satışı gerçekleştirilirken, konut satışı yapılan işlem sayısı da 1 milyon 1 59 bin 268 oldu. Genel müdürlüğün 201 5 yılı verileri, içerisinde bulunduğumuz tarihle karşılaştırıldığında 1 5 günlük işlem fazlalığını içeriyor.
Bir yılda 149 bin ev satıldı
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün 2016 yılı verilerine göre, bir yılda 1 milyon 149 bin 122 konut satıldı. Türkiye genelinde bu yıl en fazla konut satışı yapılan iller sırasıyla İstanbul, Ankara ve İzmir, en az konut satışı yapılan iller ise Tunceli, Bayburt ve Ardahan oldu. Konut ve arsa alım, satış işlemlerinin toplam mali karşılığı ise 714 milyar 475 milyon 57 bin 976 lira olarak gerçekleşti. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün konut ve arsalara yönelik alım ve satış verilerinden derlenen bilgilere göre, 2016'da tapuda toplamda 6 milyon 701 bin 642 işlem gerçekleştirildi. Tapuda bu yıl içerisinde 401 bin 770 arsa satışı yapılırken, konut satışı yapılan işlem sayısı da 1 milyon 149 bin 122 oldu. Türkiye genelinde en çok arsa satışı yapılan 5 il sırasıyla İstanbul, Ankara, Antalya, Konya ve İzmir olarak belirlendi. İstanbul'da 49 bin 88, Ankara'da 29 bin 515, Antalya'da 18 bin 321, Konya'da 17 bin 29, İzmir'de ise 16 bin 170 arsanın satışı gerçekleştirildi. 2016'da arsa satışının en az olduğu iller ise Bayburt (544), Hakkari (536), Bartın (478), Rize (369) ve Artvin (323) oldu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.