Enerji Kimlik Belgesi Nereden ve Nasıl Alınır?
1 ocak 2020 yılından itibaren konut alım satımında enerji kimlik belgesi zorunluluğu getirilecek. Peki enerji kimlik belgesi nedir, nereden ve nasıl alınır? İşte detaylar....
Türkiye’de tüm binalarda alınması zorunlu hale getirilen “Enerji Kimlik Belgesi” için son tarih 1 Ocak 2020 olarak belirlendi.Peki Enerji Kimlik Belgesi nereden ve nasıl alınır? İşte tüm merak edilenler...
1-Enerji Kimlik Belgesi nedir?
Enerji kimlik belgesi, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve yönetmeliği gereğince binalar için zorunlu olan bir belge olup, Türkiye'de enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması, israfın önlenmesi ve çevrenin korunmasını sağlamak amacıyla asgari olarak binanın enerji ihtiyacı, enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma/soğutma sistemlerinin verimiyle ilgili önemli bilgileri içeriyor.
2-Enerji Kimlik Belgesi nasıl alınır?
Enerji Kimlik Belgesi, bu belgeyi vermeye yetkili kuruluş tarafından veriliyor. Enerji Kimlik Belgesi’ndeki bilgilerden ve bu bilgilerin doğruluğundan, düzenleyen kuruluş sorumlu. Enerji Kimlik Belgesi alabilmek için mimari proje, ısı yalıtım raporu, mekanik proje, elektrik projesi ve yapı ruhsatı gerekli.
3. Enerji Kimlik Belgesi nereden alınıyor?
Enerji Kimlik Belgesi, 2011 yılından itibaren yapı ruhsatı alan tüm binalara, EKB uzmanlık eğitimi almış, yetkilendirilmiş mühendis ve mimarlarca veriliyor.
4-Enerji Kimlik Belgesi için hangi belgeler gerekli?
- Mimari Proje
- Isı Yalıtım Projesi
- Elektrik Projesi
- Mekanik Tesisat Projesi ( Isıtma, Soğutma, Havalandırma)
5. Enerji Kimlik Belgesi alınmazsa ne olur?
Enerji Kimlik Belgesi olmayan yapılarda 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren alım, satım ve kiralama işlemleri yapılamayacak. Belgesi olmayan yeni yapılar ise ruhsat alamayacak.
6-Enerji Kimlik Belgesi ücreti ne kadar?
Enerji Kimlik Belgesi ücreti binanın toplam inşaat alanı, binadaki daire sayısı, toplu konutlardaki bina adedi ve mimari açıdan benzerliğe göre farklılık gösteriyor.
7-Enerji Kimlik Belgesi için yalıtım zorunlu mu?
Kamuoyunda Enerji Kimlik Belgesi denildiğinde 'ısı yalıtımı yapılması da zorunlu' gibi bir algı bulunuyor. Fakat mevcut binalarda böyle bir zorunluluk yok.
8. Enerji kimlik belgesinde kaç kategori var?
Enerji Kimlik Belgesi ile binalar A’dan G’ye kadar sınıflandırılıyor. A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı da en düşük verimli seviyeyi belirtiyor.
9-Binanın Enerji Kimlik Belgesi olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Enerji kimlik belgesini sorgulamak veya doğrulamak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın web sayfasına giriş yapılabiliyor. EKB Sorgulamak için Enerji Kimlik belgesinin sol alt köşesinde yer alan belge numarası yeterli. Ayrıca 1 Kasım 2017 tarihinden sonra düzenlenen EKB'ler, e-Devlet üzerinden de görülebiliyor.
10-En çok Enerji Kimlik Belgeli belgeli bina hangi illerde?
En çok Enerji Kimlik Belgeli belgeli bina 165 bin 983 ile İstanbul'da, 87 bin 806 ile Ankara'da ve 71 bin 278 ile İzmir'de bulunuyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.