Esenler'de 720 Hektarlık Askeri Alan İmara Açıldı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Esenler'de boşaltılan askeri alanın imar planını hazırladı. 720 hektarlık alanın yüzde 38'ine konut, turizm ve ticaret imarı verildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul, Esenler’deki 720 hektar büyüklüğündeki askeri alanı imara açtı. Topkule ve Baştabya Kışlaları’nın da yer aldığı yaklaşık bin futbol sahası büyüklüğündeki alana konut, turizm, ticaret yapıları, park, millet bahçesi ve külliyeler inşa edilecek. Metris, Topkule ve Baştabya Kışlaları’nın bulunduğu askeri alanlar 2012'de “Rezerv Yapı Alanı” yani yeni konut alanı ilan edildi. Bu kapsamda Milli Savunma Bakanlığı ile Esenler Belediyesi arasında 2015 yılında protokol imzalandı. Protokollere göre Milli Savunma Bakanlığı’na ait askeri kışlalar taşınacak, Esenler'de bulunan imar sorunlu, yenilenemeyen, riskli ve taşınması gereken yapılarda ikamet eden hak sahiplerinin rezerv alanına transferi sağlanacaktı.
Külliyeler de yapılacak
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, alanın Esenler Kuzey Topkule ve Baştabya bölümü için alt ve üst ölçekli planları hazırlayarak 26 Ağustos tarihinde askıya çıkardı. Yeni planlara göre 720 hektarlık alanın yüzde 38’ine, yani 2 milyon 788 bin 562 metrekaresine, konut, turizm ve ticaret yapıları inşa edilecek. Konutlar ise zemin artı 6 katlı olacak. Alanın 583 bin 402 metrekaresi park alanı için ayrıldı. Bunların dışında alanda camiden liseye, hastaneden belediye hizmet alanına kadar birçok yapı bulunuyor. Şehir gibi tasarlanan alanda külliyeler de inşa edilecek. Planlara 26 Eylül tarihine kadar itiraz edilebilecek.
‘İSTANBUL’UN ANAYASASI DELİNDİ’
Planları değerlendiren eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi ve inşaat mühendisi İbrahim Doğan, “Ticari mantıkla çevre düzeni planı yok sayılıyor. İstanbul’un “Anayasası” olarak bilinen 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı da dikkate alınmıyor. Yapılan bu plan tadilatı ile İstanbul’a bir kere daha ihanet edilmiştir. 720 hektar yaşam alanı bir çırpıda rant uğruna betonlaştırılıyor. Yasalara ve imar mevzuatına aykırı olan bu düzenleme kamu yararı taşımıyor ve kente yeni nüfus artışı, yeni yapı yoğunluğu ile birlikte yeni sorunlar taşıyacak” şeklinde konuştu.
Doğan, İstanbul’un artık bu yapı yoğunluğunu kaldırmadığını söyleyerek, “Uygulanan bu politikalarla birlikte kentte yaşam çekilmez bir hal almıştır. Toplamda yaklaşık 14 milyon metrekare inşaat yapılacaktır. Bu alana yeraltı otoparkları ve bodrumlar dahil değil. Olası bir Marmara depreminde acil müdahale, toplanma alanı ve geçici barınma alanı olarak kullanılması gereken alan olmalıdır bu boş ve halen bakir olan alan. İstanbul’un yapılara ve betona ihtiyacı yok. Ancak park alanlarına, boş alanlara ve meydanlara ihtiyacı var. Nefes alınacak alanlara ihtiyaç vardır, deprem toplanma alanına ihtiyaç vardır. Bütün bu gerekçelerle söz konusu plan geri çekilmeli ve Çevre Şehircilik Bakanlığı da İstanbul’un planlarından elini çekmelidir. Yasalara aykırı olan bu planlara gerekli yasal itirazımı yapacağım” dedi.
Kaynak: Cumhuriyet
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.