Ev Alacaklar Dikkat! Konut Kredisi Faizleri Ne Olacak?

Ev Alacaklar Dikkat! Konut Kredisi Faizleri Ne Olacak?

Prof. Dr. Ali Hepşen konut kredilerinde beklentileri kaleme aldı. Hepşen, senenin 2. yarısında konut kredi faiz oranlarında önemli gevşeme olsa da BDDK’nın özellikle konut kredilerinde uyguladığı sıkı tedbirleri devam ettireceğini kaydetti.

A+A-

Piyasaların merakla beklediği Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası aralık ayı faiz kararı belli oldu. TCMB faizi yüzde 50'den yüzde 47.50'ye düşürdü. TCMB 22 ay sonra ilk defa faiz indirirken, söz konus kararın konut kredilerini nasıl etkileyeceği de pek çok kişi tarafından merak ediliyor. 

Prof. Dr. Ali Hepşen bugünkü yazısında konut kredilerinde beklentileri kaleme aldı. Hepşen yazısında senenin 2. yarısında konut kredi faiz oranlarında önemli gevşeme olsa da BDDK’nın özellikle konut kredilerinde uyguladığı sıkı tedbirleri devam ettireceğini kaydetti.

İşte Prof. Dr. Ali Hepşen’in o yazısı..

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası geçtiğimiz ay çok önemli bir ra­poru bizlerle paylaştı: Finansal İstikrar Ra­poru. Söz konusu bu rapor konut kredileri ve genel kredi piyasalarında yaşanan gelişmelere ilişkin kapsam­lı bir değerlendirme sunuyor… Önce genel bir değerlendirme, daha sonrasında detaylar ve beklentiler…

Ülkemizde uygulanan sıkı para politikası ve makroihtiyati önlemler, kredi büyümesi­ni de kontrol altına alarak finansal istikrarı ve dezenflasyon sürecini desteklemeyi hedefliyor… Söz konusu bu süreçte konut kredileri de diğer bireysel kredi türleri gibi sıkılaştırıcı politika­ların etkisi altında kalmış durumda…

Herkesin malumu; 2023 yılının Ağustos ayında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından alınan sıkılaştırıcı önlemler, konut kredi piyasasını belirgin bir biçimde etki­ledi. Alınan bu tedbirler kapsamında kredi/değer oranlarına getirilen sınırlamalar ve yüksek faiz oranları, konut kredisi kullanımını da­ralttı.

Yaşanan bu durum, hem konut alımı için kullanılan ipotekli satışları hem de genel konut talebini sınırlayıcı bir etki de yarattı. Bu bağlamda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın raporunda da sıkı pa­ra politikasının ve makroihtiyati çerçevenin kredi büyümesini kontrol altına aldığı ve söz konusu bu durumun iç talepteki dengelenmeyi destek­lediği belirtiliyor.

Bu yılın ilk yarısında bireysel kredi büyümesi genel olarak ihtiyaç kredileri ve bireysel kredi kartları kaynaklı gerçekleşti. Konut kredilerinde de senenin 2. yarısın­da sınırlı bir artış görüldü. Söz konusu bu artış, yüksek faiz oranları ve sıkı mali düzenlemelere rağ­men konut talebindeki kısmi toparlanma­yı yansıtıyor. Aslında sıkılaştırıcı tedbir or­tamında kredi kullanabilme imkanı olanlar, gelecek dönemlerde konut fiyatlarında olası yükseliş ihtimali düşünerek bugünden talep yaratır bir durumda geldiler.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun konut satışlarına ilişkin verileri de kredi piyasaları ile güçlü bir ilişkiyi or­taya koydu. Özellikle ipotekli sa­tışların toplam konut satışlarına oranındaki değişim, kredi faiz oranları ve düzenleme­lerden de doğrudan etkileniyor.

Bu yılın ilk çeyreğinde ipotekli satışlar, faiz oranlarının yüksek seyretmesi sebebiyle düşük kaldı. Fakat senenin ilerleyen dönemlerinde, ipotekli satışlarda sınırlı bir toparlanma görüldü. Yaşanan bu durum, konut kredisi piyasasında likidite koşullarının kademeli olarak iyileştiğini ve kredi erişiminin talebi desteklemeye başla­dığını gösteriyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.