Evden Çıkmayan Kiracı Nasıl Çıkarılır?
Ev sahibi ile kiracı arasında yaşanan en önemli sorunlardan bir de evden çıkmama. Peki kira sözleşmesi yapmış, kontratı olan veya olmayan kiracı nasıl çıkarılır? Kiracı ve ev sahibi hakları nelerdir? İ
Ev sahipleri ile kiracılar bazı dönemlerde karşı karşıya kalabiliyorlar.
Bu tür durumlarda ise ev sahipleri ile kiracıların hakları Borçlar Kanunu'nda yer alan düzenlemelere göre belirlenmiştir. Bu düzenlemelede kiracıların ev sahibine karşı yükümlülükleri bulunurken ev sahiplerinin de kiracılara yönelik sorumlulukları yer alıyor.
EVDE ÇIKMAYAN KİRACIYA EV SAHİBİ NE YAPABİLİR?
Kiracıların ev sahiplerin sorumluluklarında ilk sırada sözleşme kapsamında belirlenen oranda kirayı düzenli olarak ödemesi. Bunun dışında evin temel niteliklerinin korunması ve kira kontratında belirtilen diğer maddeler kiracılar tarafından yerine getirilmeli. Eğer kiracı bu yükümlülüklerini yerine getirmezse kira ödemesini düzenli yapmazsa ev sahibin sözleşme fesih hakkı bulunuyor.
Bu aşamada kiracı belirnen ornada kira bedelinin belirlenen tarihe ödemezse, ev sahibi iraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre vererek, bu sürede de ifa etmeme halinde, sözleşmeyi feshedeceğini ifade edebilir. Burada ev sahibi kiracıya en az 30 günlük bir süre vermesi gerekiyor. Bu süreç yazılı bildirim yapılmasının ardından başlıyor.
KİRACI EVDEN ÇIKMAZSA
Yaşanan süreç sonunda kiracı evden çıkmazsa konu yargıya taşınıyor. Mal sahibi, kiracıya “tahliye davası” açabiliyor. Bu davada ev sahipleri kiraya veren kişiden kaynaklanan nedenler ve kiracı nedeniyle yaşanan sebeplerden dolayı dava açabilir. Sözleşme sona ermesi yada yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda açılan bu davalarda ilk yol ihtarname. Daha sonra sise dava sonucuna göre resmi tahliye kararı çıkarılıyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.