Evin Fiyatını İnşaat Maliyetleri Değil Arsa Maliyeti Belirliyor

Evin Fiyatını İnşaat Maliyetleri Değil Arsa Maliyeti Belirliyor

İzmir’in en hızlı değerlenen ilçelerinden biri olan Güzelbahçe’deki arsa ve inşaat piyasasını değerlendiren Monopoly Gayrimenkul’ün kurucusu Mustafa Öktem, ilçede evlerin fiyatını inşaat maliyetlerinin değil arsa maliyetinin belirlediğini söyledi.

A+A-

Güzelbahçe’de 25 yıldır esnaflık yapan ve 2007 yılından beri emlak sektöründe faaliyet gösteren Monopoly Gayrimenkul’ün kurucusu Mustafa Öktem, ilçenin sektörel olarak bulunduğu durumu ve gelişimi için yapılması gerekenleri anlattı. Öktem ilçe hakkında sözlerine şöyle başladı: “Güzelbahçe’de gayrimenkul sektörü çok dinamik. İnsanların sürekli arsa talebi oluyor. Özel okulların büyük kısmı Güzelbahçe’de. İnsanlar hem müstakil bir yaşam sürmek hem de çocuklarına iyi bir eğitim imkanı sağlamak için Güzelbahçe’ye yerleşmeyi tercih ediyor. İzmir dışından da çok talep var. İstanbul’dan çok yoğun bir talep oluştu. İzmir, İstanbul’a göre daha ucuz olduğu için sahil şeridinde konut ve arsa alımı arttı. İranlılar da talep gösteriyor. İzmir, çok yoğun göç alıyor. Altyapısını da bu talebi karşılayacak şekilde hazırlamak gerekiyor.”

mustafa-oktem.jpg

İlçeye talep arttı

Pandemii ve depremle beraber Güzelbahçe’ye olan talebin daha da arttığını hatırlatan Öktem konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “İnsanlar deprem ve salgın hastalık nedeniyle az katlı bahçesi olan, ailesiyle daha keyifli bir yaşam süreceği yaşam alanlarını talep etti. Bu talep fiyatları artırdı. Arsa ve ev fiyatları zirveyi gördü. Fiyatlar arsa yüzünden artıyor. 4 milyon liraya arsa alıyorsunuz üzerine 1-1,5 milyon TL’ye ev yapıyorsunuz. İnşaat malzemelerinin fiyatları çok arttı ama Güzelbahçe’de evin fiyatını inşaat maliyetleri belirlemiyor. Arsa maliyetleri belirliyor. Belediyelerin ve hükümetin arsa sorununu çözmesi gerekiyor. Yeni arsaların üretilmesi gerekiyor. Arsa üretilmezse bu fiyatlar sürekli yükselecek. Tarım vasfını kaybetmiş alanlarda düşük yoğunluklu yapılaşmanın önünü açacak planlamalar yapılmalı. Ekolojik turizmi de destekleyecek planlar yapılmalı. Yarımada’da bir ekolojik turizm planı var. Bu planlar bir an önce hayata geçirilmeli.”

Trafik sorunu büyüdü

Güzelbahçe’ye olan talebin artması ile beraber trafik sorununun da arttığını ve bu sorunların yeni yol projesi ve raylı sistemle aşılabileceğini belirten Öktem, “İzmir Büyükşehir Belediyesi raylı sistemi Narlıdere’ye kadar getirdi. Raylı sistemin Güzelbahçe’ye kadar geleceğini düşünüyorum. Güzelbahçe’de üst gelir grubu yaşadığı için her evde 3-4 araç var. Özel okullarında burada olmasından dolayı her gün 15 bin öğrenci okula gidip geliyor. Bu da ciddi bir trafik sorunu oluşturuyor. Güzelbahçe’de otobana paralel 24 metrelik bir yol projesi var. Narlıdere’den başlayıp Urla’ya kadar devam eden bu yol yapıldığında trafiği rahatlatacaktır” ifadeleriyle sözlerini noktaladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.