Fahiş Kiralarda 6 Adımla Sorun Çözülecek

Fahiş Kiralarda 6 Adımla Sorun Çözülecek

Son günlerin tartışmalı konuları arasında yer alan ev sahibi ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar için yeni adımlar atılmaya devam ediyor. Fahiş kiralar için yeni adımlar gündeme gelirken %25 tavan uygulamasının uzatılacağı duyuruldu. İ

A+A-

Uzun süredir vatandaşların gündeminde yer alan fahiş kira artışları hakkında yapılan açıklamalarda yakından takip ediliyor. Türkiye gündemini sarsan konular arasında yer alan ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıkları sık sık dile getirilirken kira artışlarını sınırlandırmak amacıyla da yeni çalışmalar yürütülüyor. Yeni dönemde yüksek kiraların vatandaşlar üzerindeki olumsuz etkilerinin giderilmesi amaçlanırken politikalarda da hızlı bir ilerleme kaydedileceği vurgulandı. Kira bedellerinin düşürülmesi için Çevre, Adalet, Ticaret bakanlıkları tarafından atılan adımlar merak ediliyor. İşte fahiş kira bedelleri için atılan yeni adımlar…

KİRA DESTEĞİ SAĞLANACAK

Sabahtan Hazal Ateş'in haberinde yer alan açıklamalar doğrultusunda kira artışlarına getirilen % 25'lik sınırın 11 Haziran 2022 tarihi ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında geçerli olduğu belirtildi. Fahiş kira artışları yapan ev sahiplerine hapis ve para cezası uygulanacağı belirtilirken kiraları frenlemek amacıyla da yeni adımlar atılmaya devam ediliyor.

Kamu çalışanlarının sosyal ekonomik koşullarını iyileştirmek amacıyla yapılan kira desteği gündeme gelirken büyük şehirlerdeki memurlara il ve ilçe bazında kira katkısı verilecek aktarıldı. Kira desteğinden Kamuda çalışan sözleşmeli memur ve kamu işçilerinin de yararlanacağının altı çizildi. Bu kapsamda yapılan ödemelerin ortalama kira ve yaşanılan bölgedeki diğer fiyatların değerlendirilerek geçinme endeksi kapsamında yapılacağı vurgulandı. İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere kira tutarının değerlendirilerek harcamaları düşürecek ve yaşamı kolaylaştıracak tutarlarda ödeme yapılacağı aktarıldı.

%25 UYGULAMASI DEVAM EDECEK

1 Haziran 2022 tarihinde uygulanmaya başlanan %25'lik sınırlamanın geçerliliği 1 Temmuz 2023 tarihinde sona eriyor. Geçtiğimiz yıl getirilen uygulamanın bir yıl daha uzatılması kararına varıldı. Belirtilen tarihe kadar yenilenen sözleşmelerde %25'lik sınır uygulanmasının zorunlu olduğunun altı çizilirken düzenlemenin 5 yılı geçen sözleşmeleri kapsadığı aktarıldı.

5 YILLIK SÖZLEŞMELER İÇİN GEÇERLİ

1 Temmuz öncesinde ya da sonrasında 5 yılını dolduran ev sahibi ile kiracı arasında yaşanan anlaşmazlıkların görülmesi durumunda kira tespit davası açılabileceği aktarıldı. 5 yılın altındaki kira sözleşmelerinde ise kira tespit davasının açılamayacağının altı çizildi.

ADALET BAKANLIĞINDAN KORUMA YARDIMI

Sürekli yükselen kira fiyatlarının önüne geçmek amacıyla yasal frenleme çalışması kararına varıldı. Adalet Bakanlığı koordinasyonu ile yapılacak olan çalışmalar kapsamında yasal düzenleme ile birlikte hapis, adli para ya da para cezası olmak üzere 3 farklı alternatif üzerinde çalışmaların yürütüldüğü vurgulandı. Taşınmazın yaşı, metrekaresi, bulunduğu kat, konumu, niteliği dikkate alınarak bölge değerleri belirlenecek.

1 EYLÜL'DEN SONRA YAPILACAK

Hala devam eden kiracı ve ev sahibi sorunları kapsamında yeni adımlar atılırken 1 Eylül'den itibaren arabulucu zorunluluğu getirilecek. Belirtilen tarihte kira kaynaklı ihtilafların tamamında önce arabulucuya gitme zorunluluğu olurken daha sonra dava açılabileceği aktarıldı. Yeni düzenleme kapsamında kira bedelinde %25 sınırı uygulanmadan bir belirleme yapılacağı söylendi. Kira bedelinde ise TÜFE’ deki 12 aylık ortalamaya göre değişim oranı ile birlikte kiralanan konutun emsal bedeli esas alınmaktadır.

10 YILI TAMAMLAYANLARA YENİ DÜZEN

10 yıl geçerli olan kira sözleşmeleri kapsamında kiranın bitmesine en az 3 ay kala ev sahibinin bildirim yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Sözleşmelerin belirsiz süreli olması durumunda ise kiranın başlangıcından 10 yıl geçtikten sonra Fesih bildirimi ile kontratın sonlandırılabileceği aktarıldı. Ev sahiplerinin bildirimlerine karşı konutu boşaltmayan kiracıların hakkında tahliye davası açılabilecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.