Fay Hattı Üzerindeki Binalar Taşınmalı!
Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Kale ilçesinde depremzedelerle ve köy muhtarıyla konuştu. Ağbaba, " fay hattı geçen yere ev yaparsan, evler yıkılır. Yetkililere sesleniyoruz, fay hattına yapılan yerleşim yerleri tespit edilmeli" dedi...
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, beraberinde Kale İlçe Başkanı Süleyman Karaman ve parti yöneticileri ile birlikte 24 Ocak Elazığ Sivrice merkezli depremde büyük zarar gören Kale İlçesi’ne bağlı Bağlıca Mahallesi’ne gitti. Ağbaba, depremzedelerle ve köy muhtarıyla konuştu.
Ağbaba, "Malatya fay hattı üzerinde. Büyükşehir belediyesi öncülüğünde bir çalışma yapılarak fay hattı üzerindeki binaların kontrol edilmesi, gerekirse o binaların taşınması lazım" diye konuştu.
“DURUMUMUZ OLSA KERPİÇ EVDE OTURUR MUYUZ?”
Depremzedeler mağdur olduklarını, hasar tespitlerinde sıkıntılar yaşadıklarını belirttiler ve konunun Ağbaba tarafından yeniden gündeme getirilmesini ve çalışmaların hızlandırılmasını talep ettikler.
Mahalle Muhtarı Hamza Fırat, deprem sonrası CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın kendilerini hiç yalnız bırakmadığına dikkat çekti ve "Kerpiç evlerin bazılarına ağır hasar, bazılarına az hasar verildi. Ancak kerpiç evlerin taşıma özelliği olmadığı için,çatlaklar var. Artçılar devam ettikçe, çatlaklar da büyüyor.Kerpiç, su değdiğinde eriyen bir madde, çamur. Bir deprem daha olduğunda evler yerle bir olacak.Devlet kerpiç evlerin bazılarını az hasarlı olarak görüyor. Köylünün geliri olmadığı için yeni bir ev yaptırması imkansız. Yetkililer az ve orta hasarlı evi yıkmadıkları için vatandaş da ‘burada oturamam’ diyor. Yeni ev yaptıracak gücü de yok.Sürekli hasar tespitleri yapılıyor ama sonucunun ne olacağı bilinmiyor. Az hasarlı evi olan vatandaş gidip 150-200 bin lira vererek nasıl ev yaptıracak bu sorunun cevabını bilen yok.18 yıl ödemeli ev verseler, biz her sene 6-7 bin lirayı bulup nasıl devlete vereceğiz? İşimiz, gelirimiz yok ki ödeyelim. Çadırda kalıyoruz.Durumumuz olsa zaten kerpiç evde oturur muyuz? Milleti rahatlatacak bir kelime gelmedi. Vatandaş oturuyor, kalkıyor, ‘biz ne yapacağız?’ diye soruyor" şeklinde konuştu.
SORUNLARI YERİNDE TESPİT ETMEYE ÇALIŞTIK
Geçmiş olsun dileklerini ileterek konuşmasına başlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "Depremin büyük hasara yol açtığı, Kale İlçesi’ne bağlı Bağlıca Mahallesi’ndeyiz. Depremde bu kadar büyük hasarın olduğu yerde can kaybının olmaması en büyük tesellimiz. 24 Ocak depreminin ardından Pütürge,Doğanyol ve Kale’de ki bütün köyleri gezmeye çalıştık. Sorunları yerinde tespit etmeye çalıştık. Yetkililere ilettik,çözümü için çaba sarf ettik. Bugün de Bağlıca’yı tekrar ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgiler almak istedik" diye konuştu.
“DEPREM OLDUĞU GÜN DE YANINIZDAYDIK, BUGÜN DE YANINIZDAYIZ”
Veli Ağbaba, “Malatya Milletvekili olarak depremzedelerin yaralarının biran önce sarılması için çaba gösteriyoruz” diyen Ağbaba, "Siyasi bir amaçla bölgeyi gezmiyoruz. Kimseyi eleştirmek gibi bir niyetimiz de yok.Amacımız eksiklikleri, sorunları tespit edip, kamu görevlilerinin bu eksiklikleri gidermesine katkı sunmak. Bir afet, felaket yaşandı. Devletimiz köylüyü köyünde tutmak istiyorsa mutlaka ona destek vermesi gerekiyor.Burası şehir değil. Buranın arazi rantı yok. Dolayısıyla devletin destek vermesi gerekiyor. Burada TOKİ’ye ev yaptırıp köylüye satmak doğru değil. Devlet, köylülerin evlerini karşılamalıdır. Bir an önce de köylü ne olacağını bilmelidir. 6 Ay sonra kış gelecek. Kışa kalmadan insanların ve hayvanların barınma sorunun çözülmesi gerekiyor.Mecliste konuştum. Afet bölgesi ilan edilmesiyle ilgili kanun teklifi verdik. Araştırma komisyonu kurulmasını istedik.Kabul edilmedi. Konuyu tekrar gündeme getireceğim. Bizim görevimiz sizinle devlet arasında bir köprü olmak. Sorunların çözümüne katkı sunmak. Deprem olduğu gün de yanınızdaydık, bugün de yanınızdayız" ifadelerini kullandı.
Ağbaba konuşmasına şu şekilde devam etti:
"Deprem Doğanyol,Pütürge diye gündeme geldi. Ama Kale’de de deprem oldu. Kale’deki bazı köylerde yüzde 100’e yakın zarar var.Pütürge ve Doğanyol’daki memurlara tazminat ve fazla mesai veriliyor. Ama Kale’deki memurlara vermediler. Kale’deki memurlar çalışmıyor mu? Emek vermiyorlar mı? Onların da sorunlarını gündeme getirdik, getirmeye devam edeceğiz. Bir Malatya milletvekili sorumluluğuyla hemşirelerimin sorunlarını gündeme getirmeye devam edeceğim."
FAY HATTININ ÜZERİNE YERLEŞİM YERİ YAPMAK FELAKET GETİRİYOR
Malatya’daki depremin ardından Van’daki deprem bölgesine de gittiğini ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "Van Başkale’deki 4 köy yerle bir olmuştu. Fay hattının üzerine yerleşim yeri yapmak felaketleri beraberinde getiriyor. Bilim diyor ki; fay hattı geçen yere ev yaparsan, evler yıkılır. Yetkililere sesleniyoruz, fay hattına yapılan yerleşim yerleri tespit edilmeli. Bilime devletin inanması lazım. Devlet tedbir almalı. Yıkılacak binaları yıkacaksın, boşaltacaksın. Malatya fay hattı üzerinde. Büyükşehir belediyesi öncülüğünde bir çalışma yapılarak fay hattı üzerindeki binaları kontrol etmesi lazım. Tespit etmesi lazım. Gerekirse o binaların taşınması lazım. Allah hepimizi korusun, devletin, vekillerin görevi depremden sonra cenaze kaldırmak değil.Geçmiş olsun demek değil. Tedbir almak" diye konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.