Fransız Tatil Köyü'nün 66 Milyonluk İhale Bedeli Tepki Çekti
13 yıldır kapalı olan Fransız tatil köyü, 49 yıllığına işletme hakkı devir 66 milyon lira bedelle ihaleye çıktı. ETİK başkanı Mehmet İşler 50 milyon lira da maliyet olduğunu oluşacak tüm maliyetle kiranın yıllık 2.3 milyon liraya çıkacağını söyledi.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın Foça Tatil Köyüne ilişkin ihale ilanı dünkü Resmi Gazete’de yayımlanırken, son teklif verme süresi 20 Temmuz 2018 olarak belirlendi. Foça Belediyesi yetkilileri 13 yıldır kapalı olan tesisin yeniden canlandırılması için ihaleye çıkılmasından memnun olduklarını belirtirken, bölgenin Anıtlar Yüksek Kurulunca tescillendiğini söylediler. Köyün doğası ve deniziyle eşsiz, mimarisiyle özel olduğunu ifade eden yetkililer, böylesine önemli bir tesise çok sayıda yatırımcıdan teklif geleceği tahmininde bulundular.
YILLIK 2.3 MİLYON LİRA KİRAYA DENK GELİYOR
Ancak Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı da olan Mehmet İşler, mevcut fiyattan tatil köyünün yatırımcılar tarafından ilgi görmeyeceğini belirterek, gerekçelerini şöyle anlattı:
“Ticari bir zeka burayı 66 milyon liradan almaz. Çünkü en iyi ihtimalle 15, en kötüsü 50 milyon lira da yatırım yapılması gerekir. Bu da 115 milyon lira yapar. 49 yıla böldüğünüzde yıllık 2.3 milyon lira kira eder ki yatırımcının ilgi göstermesi için yıllık 5 milyon lira kazanması gerekir. Oysa bu mümkün değil. Çünkü Çeşme’de en iyi 5 yıldızlılara yıllık 1.5-2 milyon lira kar kalıyor. Bu nedenle bu fiyattan kimse almaz. Rantabl değil. Foça’da turizm sezonu en fazla 6 ay. Burada sağlık, kongre turizmi de yapamazsınız çünkü termal yok ve tesiste kapalı alan çok sınırlı. Ama belki merkezi yönetime yakın birtakım inşaat firmaları tıpkı Çeşme’de olduğu gibi turizm imarlı alana otelcilik yapacağız, deyip rezidans yapabilirler. Bu da o güzelim yeri turistten uzaklaştırır, yerlilerin rezidansı haline getirir. Dolayısıyla ne devlet vergi kazanır, ne istihdam yaratılır ne de döviz girişi. Bunun olabilmesi için ihale bedelinin mutlaka düşmesi gerekir.”
TUİ, JET2HOLİDAYS, THOMAS COOK İLGİLENİR
İşler, fiyatın düşmesi halinde tatil köyüyle kimlerin ilgilenebileceği ve tescilli bir alanın nasıl rezidansa dönüşebileceği sorularına ise şöyle yanıt verdi:
“Çeşme’de turizm imarlı yerlere yani sadece turistik tesis yapılabilecek yerlerde bir resepsiyor bir de genel alan koyup satıyorlar. Adı turistik tesis oluyor. Turistik tesisler bu şekilde iç pazarda rezidansa dönüşüyor. Buraya da bir resepsiyon koyup bunu yapabilirler. Oysa fiyat indirilip gerçekten turistik tesis olarak ihaleye çıksa kum, deniz, güneş, rüzgar, sörf, yelken için cazip, mavi bayraklı çok güzel bir yer. Türk turizminin 36 milyar dolar gelire, 40 milyon turiste dayanmasının temelinde bu tatil köyü vardır. Türk turizminin anahtarıdır Foça Tatil Köyü. Özellikle Fransız ve İngilizler’in tercih ettiği yerdir Foça. Dolayısıyla gerçek piyasa fiyatından çıksa TUİ, Jet2holidays, Club Med, Thomas Cook başta olmak üzere büyük tur operatörleri ilgi gösterir.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.