GAPAS “Kira Garanti Sistemi” Tanıttı
Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği Yönetimi, bünyesinde geliştirdiği “Kira Garanti Sistemi”ni tanıttı. Bu sistemle hem kiracı hem de ev sahipleri koruma altına alınıyor
GAPAS, mülk sahibi ve kiracı ilişkilerini düzene sokmak amacıyla dernek bünyesinde hazırladıkları Kira Garanti Sistemi'ni kamuoyu ile paylaştı. Yeni sistemle ilgili GAPAS Danışma Kurulu Başkanı Bilge Özdemir, Kira Garanti Sistemi’ne atıfta bulunarak, kira ve kiralamaya bağlı gayrimenkul pazarında öncelikli olarak alt yapı ve veri oluşturmaya yönelik bu gelişmeler sistemi ve sistem oyuncularını kayıt altına alacak, disiplin sağlayacağını belirtti.
EMLAK SEKTÖRÜ DENETİM ALTINA ALINACAK
E-devlet üzerinden standartlaşabilecek sistemin devlet müdahalelerini kolaylaştırırken, kira artış oranlarında etkili olacağını belirtilerek, sisteme monte edilecek emlak sektörünün kurumsal rolü artarken dolaylı olarak bu sektör denetim altına girecek. Bu sayede denetim ve kontroller ile kira gelirine yönelik bireysel yatırımcıların kurumsal yatırımcılara, fonlara dönüşmesini sağlayacak.
HEM EV SAHİBİ HEM DE KİRACILAR KORUMA ALTINA ALINACAK
GAPAS Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Özcan yaptığı konuşmada Kira garanti Sistemi’ni geliştirme amaçlarını özellikle, konutunu kiraya verme yerine boş tutma eğiliminde olan, güvensizlik yaşayan ev sahiplerinin, sahibi oldukları boş tutulan konutların kiralama arzına dahil edilmesi ve hali hazırda kiralık konutlarla ilgili süreçlerin elektronik ortama taşınması olduğunu ifade etti.
Bu sistemin inşa edilmesindeki asıl hedeflerinin, devletin aktif katılım ve gözetiminin de dahil edilerek, hukuk sisteminde en fazla karşılaşılan ihtilaflardan olan ev sahibi – kiracı ilişkilerinin daha sistematik hale getirilmesi olduğunu ifade eden Özcan, aynı zamanda ev sahipleri ve kiracıların eş zamanlı koruma altına alınmasını amaçladıklarını söyledi.
ALACAK VE BORÇLAR TEMİNAT ALTINA ALINMIŞ OLACAK!
İsmail Özcan, sisteme dahil olan tarafların alacak ve borçlarını önce sigorta şirketleri teminat altına almış olur. Sigorta şirketlerinin reasürans işlemleri Kira Sigortaları Kurumu üzerinden Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın garantisi altında yürütülür. Kira Sigortaları Kurumu Sistemi’nde kira ödemeleri anlık takip edilir.
Kira Sözleşmesi’nde belirlenen tarih, süre ve tutarda kira ödemesi yapılmadığının tespiti halinde, sistemden otomatik sms/eposta bildirimiyle kiracı ödemeyi yapması için uyarılır.
Kiracının kira ödemesini zamanında yapmamasının nedenleri araştırılır; kiralık konuta ilişkin bir durum nedeniyle kiranın ödenmemesi durumu söz konusuysa ev sahibi sms/eposta yoluyla bilgilendirilir, sistem kira ödemesini ‘beklemeye’ alır. Kiracının kişisel durumu, unutma, işsizlik, iflas, banka hesaplarının bloke edilmesi gibi nedenlerle bir öde(ye)meme sorunu varsa, bankalara kiracıya uygun koşullarda, 3-6 aylık kira tutarında, 3 ay geri ödemesiz 12 ay vadeli (9 taksit ödemeli) ihtiyaç kredisi açılması yönünde tavsiye bildirimi yapılır dedi.
KİRA GARANTİSİ SİSTEMİNİN FAYDALARI
Sistemin sağlaması öngörülen faydaları hakkında da açıklamada bulunan Özcan, bu sayede sistemin sağlayacağı güven ile boş tutulan konutların kiralık arza dahil edilmesi, kiralık konut arzının artması, kiracı- ev sahibi ihtilaflarının azalması, adliyelerin iş yükünün azalması, kira gelirine dayalı vergi tahsilatının artması, kayıtlı kiracılık ile daha izlenebilir bir sektöre ulaşılması, bankaların kira tahsiliyle mevduat artışı sağlaması, kira ödemelerine bağlı kayıp, kaçağın azalması, ev sahibi ve kiracı mağduriyetlerinin önlenmesi, gelir vergisi ödenme dönemlerinde, otomatik beyannamelerin daha güncel ve doğru hazırlanabilmesi, vergi tutarlarının daha doğru hesaplanabilmesi ve sigorta sektörünün gelişmesinin sağlanabileceğini söyledi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.