Gayrimenkul Ölü Sermaye Olmaktan Çıktı

Gayrimenkul Ölü Sermaye Olmaktan Çıktı

Gayrimenkol Borsası CEO'su Kurtuluş Altun konut satışlarında ciddi bir artış olmasıyla gayrimenkullerin ölü sermaye olmaktan çıkarak kazanımını sağladığını ve yatırım aracı olarak kullanılmaya devam ettiğini söyledi.

A+A-

Ocak-ağustos döneminde en çok konut satışı yapılan ilçe 23 bin 79 adetle Esenyurt olurken, en yüksek artış da yüzde 126 ile (13 bin 630) Ankara Etimesgut'ta gerçekleşti.

Anadolu Ajansı muhabirinin TÜİK verilerinden derlediği bilgiye göre, senenin 8 ayında en çok konut satılan ilçeler sıralamasında liderlik yine 23 bin 79 adetle Esenyurt'un oldu.

Esenyurt'u 18 bin 978 adetle Çankaya, 18 bin 100 adetle Keçiören, 14 bin 381 ile Mamak, 13 bin 630 ile Etimesgut izledi.

Antalya Kepez 13 bin 618 adetlik satışla altıncı, Ankara Yenimahalle 13 bin 559 ile yedinci, Bursa Nilüfer 12 bin 585 ile sekizinci, Konya Selçuklu 10 bin 720 ile dokuzuncu, Gaziantep Şahinbey 10 bin 488 adetle onuncu sıradaydı. 

İlk 20'de bulunan diğer ilçeler de 10 bin 373 adetle Sincan, 10 bin 270 ile Gaziantep Şehitkamil, 9 bin 459 ile Pendik, 9 bin 405 ile Kayseri Melikgazi, 9 bin 170 ile Beylikdüzü, 9 bin 5 ile Antalya Muratpaşa, 8 bin 972 ile Ankara Altındağ, 8 bin 770 ile Sancaktepe, 8 bin 740 il Eskişehir Tepebaşı, 8 bin 289 ile Buca olarak sıralandı.

Ocak-ağustos döneminde en çok konut satılan ilk 20 arasına başkent Ankara'dan 7, İstanbul'dan 4, Antalya ve Gaziantep'ten ikişer, İzmir, Kayseri, Eskişehir, Konya ve Bursa'dan da birer ilçe girdi.

En Çok Satış Artışı Hangi İlçelerde

Yılın 8 ayında konut satışlarının en çok arttığı ilçe yüzde 126 ile Ankara'nın Etimesgut ilçesi oldu. Bu ilçede satış adedi 6 bin 70'ten 13 bin 630'a yükseldi.

Etimesgut'u yüzde 90 ile (8 bin 104 adet) Ümraniye, yüzde 84 ile Çankaya ve Diyarbakır Yenişehir izledi. Yenişehir'de toplam 2 bin 357 adet konut satışı gerçekleşti.

Tekirdağ Çorlu yüzde 82 ile (6 bin 319 adet) beşinci, İzmir Menemen yüzde 80,1 ile (4 bin 299) ile altıncı, İzmir Bayraklı yüzde 80 ile (3 bin 96) ile yedinci, Çekmeköy yüzde 76 ile (5 bin 677) sekizinci, Mersin Toroslar yüzde 75 ile (3 bin 561) dokuzuncu, Ankara Yenimahalle yüzde 74 ile onuncu sırada yer buldu.

Konut satışlarının söz konusu dönemde en çok arttığı ilçeler ise ilk 20 ilçe arasına Adana Seyhan yüzde 72, İzmir Çiğli yüzde 71, Keçiören yüzde 70, İzmir Bornova, Arnavutköy ve Afyonkarahisar Merkez yüzde 67, Edirne Merkez ve Beykoz yüzde 66, Kocaeli Darıca yüzde 65 Tekirdağ Çerkezköy yüzde 64 oranla ile girdi.

"Düşük faiz kampanyası Anadolu'da konut talebini artırdı" 

Coldwell Banker Türkiye Ülke başkanı Gökhan Taş, Anadolu Ajansı muhabirine verilere ilişkin yaptığı değerlendirmede, yılın ilk 8 ayında İstanbul'dan sadece bir ilçenin ilk 10'da yer aldığını dile getirerek, ilk 20'ye ise sadece 3 ilçenin girebildiğini belirtti.

Buna karşın Ankara'dan 7 ilçenin ilk 20'de yer aldığını dile getiren Taş, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Aslında ilk 20'ye baktığımızda düşük faiz kampanyasına Anadolu şehirlerinin ilgisini, gelir dağılımında biraz daha eşit şehirlerin talebini görebiliyoruz. Halihazırda konut kredi faiz oranlarının tekrar yükselişi konut satışlarını biraz frenleyecektir ancak ilçelerin talebinden de anlaşıldığı üzere; bu yıl toplamında konut satışlarının 1,5 milyona yaklaşacağını öngörebiliriz."

"Gayrimenkuller ölü sermaye olmaktan çıktı"

Gayrimenkul Borsası AŞ (GABORAS) Üst Yöneticisi (CEO) Kurtuluş Altun, son dönemde konut kredi faizlerinde yaşanan düşüşlerin satış oranlarında ciddi bir artış sağladığını dile getirerek, şu açıklamayı yaptı:

"Oranlara baktığımızda konut satış adedinde hem de artış yüzdesinde İstanbul, Ankara ve İzmir'in öne çıktığını gördük. İnsanlar yatırım aracı olarak büyükşehirlerden vazgeçmiyor. Fakat artık yaşamak için doğayla iç içe olabileceği yerlere gidiyor. Pandemi bu anlamda gayrimenkulleri ölü sermaye olmaktan çıkararak geri kazanımını sağlamış ve yatırım aracı olarak kullanılmasına olanak sağlamıştır."

"Anadolu ilçelerindeki ağırlığımızı artırıyoruz"

FuzulEv Genel Müdür Yardımcısı Aydın Özkan, yılın 8 ayında İstanbul dışındaki ilçelerde ciddi konut satışı gerçekleştiğini dile getirerek, bu kentlerde şube sayılarını artırdıklarını belirtti.

Anadolu'daki konut talebiyle birlikte bu bölgelere daha fazla ağırlık verdiklerini belirten Özkan, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Nitekim faizsiz şekilde ev alma talebi de Anadolu'da ciddi şekilde arttı. Geçen yıl satılan 1 milyon 350 bin konutun sadece yüzde 25'inde kredi kullanılmıştı. Faizsiz finansman sisteminde konut bedelinin tamamı için finansman sağlanabiliyor. Bu da sisteme ilgiyi artırıyor. Özelikle konut alımlarında son yıllarda alternatif bir enstrüman olarak yoğun ilgi gören faizsiz finansman sisteminin Türkiye’deki toplam konut satışlarından aldığı pay yüzde 15'e yaklaştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.