Gayrimenkul Sektörü 50 Firmayla Almanya’ya Çıkarma Yapacak
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın desteği, Demirören Medya ve İstexpo ortaklığıyla 8-10 Şubat 2019 tarihlerinde Almanya’da düzenlenecek olan Evim Türkiye Fuarı'nda 50 gayrimenkul şirketi gurbetçilerle buluşacak.
YURTDIŞINDA yaşayan Türklerle, Türk gayrimenkul firmalarını buluşturacak Evim Türkiye Fuarı için çalışmalar başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın desteği, Demirören Medya ve İstexpo ortaklığında 8-10 Şubat 2019 tarihlerinde Almanya’nın Düsseldorf kentinde düzenlenecek olan Evim Türkiye Gayrimenkul Fuarı sektörün önde gelen kurumları ve derneklerinden de tam not aldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve iştiraki Emlak Konut’un yanı sıra Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) ve Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) fuara destek verdi. Dernek başkanları, fuarın tanıtım toplantısına katıldı ve “Evim Türkiye’de biz de varız” dedi. 6 bin metrekare fuar alanında 3 gün boyunca katılımcı markalar projelerini sunarak satış yapma, ödeme avantajlarını anlatma imkanı bulacak. Gayrimenkul firmaları, bankalar ve değerleme uzmanlarının yer aldığı fuarda birçok şehirden farklı gelir grubuna hitap eden projeler tanıtılacak.
ÜLKEYE VE SEKTÖRE KATKI
Gayrimenkul sektörü için birçok etkinlik gerçekleştirdiklerini belirten Demirören Medya Gazete Reklam Satış Grup Başkanı Gürcan Korkmaz, “Gayrimenkul sektörüne katkı sağlamak için gereken her dönemde elimizi taşın altına koyuyoruz. 2 yılda 16 tane ‘Gelişen Bölgeler Zirvesi’ düzenledik. İstanbul’da ilçe, ülke genelinde il bazında toplantılar yaparak, o bölgedeki gayrimenkul pazarına mercek tuttuk. Bu yıl 5’incisini gerçekleştirdiğimiz gayrimenkul yarışması Sign of the City ile sektöre katkı sağlıyoruz. Son olarak yurtdışında yaşayan Türkler ve yabancıların mülk edinmesini kolaylaştırmak için çalışmalara başladık. Ülkemize ve sektöre katkı sağlama hedefiyle fuar düzenleme yoluna çıktık. 6 ay gerekli tüm çalışma ve analizleri yaptık. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un da destek sözünü alarak çalışmalara hız verdik” diye konuştu.
HEDEF 50 FİRMA
Fuara İstanbul’daki büyük firmaların yanı sıra Anadolu firmalarının ve belediyelerin de ilgi gösterdiğini belirten Gürcan Korkmaz, 50 firma ile Almanya’ya çıkarma yapmayı hedeflediklerini ekledi. Almanya’da yaklaşık 3 milyon Türkün yaşadığını ifade eden Hürriyet Kurumsal İletişim Direktörü Çağlayan Kent ise fuarın hem Türkiye hem de Almanya’daki basın organlarında yoğun tanıtımı yapılacağını dile getirdi. Fuara girişin ücretsiz olacağını belirten Kent, Almanya Düsseldorf sonrası yeni adreslerde fuara devam edileceğini kaydetti.
6 BİN METREKARE ALAN
İSTexpo Fuarcılık Genel Müdürü İsmail Sezen, “Evim Türkiye bizim fuarcılık tecrübelerimizle destek vereceğimiz yaklaşık 2 milyon kişiye ulaşmasını hedeflediğimiz büyük bir proje. Messe Düsseldorf, bölgenin en büyük, Almanya’nın ise ikinci büyük fuar alanı. Seçtiğimiz salon ise 12 bin 850 metrekare brüt alanı ile fuar merkezindeki en kolay ulaşım sağlanan alan. Evim Türkiye için yaklaşık 6 bin metrekare brüt alanı kullanmayı planlıyoruz. Evim Türkiye’ye Almanya’daki sivil toplum kurumları, birlik ve dernekler tarafından da tereddütsüz destek görüyor” dedi.
Geçtiğimiz ay düzenlenen Sign of The City Awards ödül töreninde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Evim Türkiye Fuarı gibi projelerin öneminden bahsederek, “Evim Türkiye gibi yurtdışında ülkemizi tanıtım toplantıları yapmamız önem arz ediyor. Bu sadece sektörümüzü değil ülkemizdeki tüm sektörleri ilgilendiriyor. Oradaki tanıtım bize ve sektörümüze olumlu bir şekilde yansıyacaktır” demişti.
FUARLA VİTES BÜYÜTECEĞİZ
GURBETÇİLERİN ve yabancıların Türk gayrimenkul pazarına yoğun ilgi gösterdiğini belirten KONUTDER ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, “Bugün yapılan her 2 konut satışının biri yabancıya ya da yurtdışında yaşayan Türklere yapılıyor” dedi. 2012’de yıllık 1.5 milyar dolar olan yabancıya satışın geçen yıl 4.5 milyar doları gördüğünü belirten Elmas, “Gayrimenkul artık ihracat yapan bir sektör haline gelmeye başladı. Yabancıya satışta KDV muafiyeti sağlanması ve vatandaşlık için konulan 1 milyon dolarlık alım şartının 250 bin dolara inmesi hemen hareketlilik yarattı. Aylık 2 bin civarı olan yabancıya satış 6 bini gördü. Bu yılı 6 milyar dolar yabancıya satış rakamı ile bitirmiş olacağız. 2019 yılında ise 70 bin konut satışına erişmeyi ve 10 milyar dolar ihracat yapmayı hedefliyoruz. Bu rakamı 25 milyar dolar seviyesine çıkarmak Evim Türkiye gibi pazarlama faaliyetleriyle ve kamu desteğiyle mümkün olacak. KONUTDER ve Sur Yapı olarak fuara desteğimiz sonsuz. Evim Türkiye ile yabancıya satışta vites büyüteceğiz” dedi. Elmas, gayrimenkul sektörünün zaman zaman haksız söylemlerle karşı karşıya geldiğini ancak tüm zorluklara rağmen sağlam adımlarla yola devam edildiğini de kaydetti.
KALICI OLMAYAN GELMESİN
İNDER ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ise özellikle Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlar için Evim Türkiye gibi platformların doğru yatırım için piyasa ortamı yaratacağını dile getirdi. Durbakayım, “Türkiye’ye yatırım yapmada sadece döviz avantajı değil aynı zamanda Türkiye’nin güvenli bir ülke olması da önemli bir faktör. Evim Türkiye ile bir konut pazarı kuruluyor ve burada yer almamak akıllıca olmaz. Sektör oyuncuları bu fırsatı iyi değerlendirmeli. Biz firma olarak ve dernek olarak Evim Türkiye’yi destekliyoruz. Evim Türkiye’nin her yıl yapılan, geleneksel bir yapıya dönüşeceğini düşünüyoruz” dedi. Sektöre sonrada dahil olan firmalarla ilgili değerlendirme yapan Durbakayım şunları söyledi: “Sektörümüz çok cazip görünüyor ama giren ‘Yandım Allah’ diyerek çıkıyor. Gelsinler bu sektöre ama gitmesinler. Sürekli kalabilecek firmalar dahil olsun. Yoksa yer işgal etmesinler. Tüketiciler de konut alırken bilinçli olmalı. Domates alırken altına üstüne bakan alıcı, satış ofisinde maalesef ruhsat sormuyor.”
ALMANCA KİTAP HAZIRLIYOR
BUGÜNE kadar dış piyasanın ihmal edildiğini, bundan sonra yurtdışı tanıtımlarına daha fazla ağırlık verileceğini belirten GYODER Başkanı ve Halk GYO Genel Müdürü Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “GYODER olarak, bugüne kadar çok sayıda uluslararası fuara katılarak, Türkiye gayrimenkul sektörünü temsil ettik. Bu fuarlarda sektör temsilcileri ile birlik olduk, yan yana bir duruş sergiledik. Yabancıya satış düzenlemesi yapıldığında ilk çalışmamız, yabancıların yanlış yönlendirilmesini önlemek oldu. GYODER olarak hazırladığımız, ‘How to Buy Property in Turkey’ kitabıyla Türkiye’de yabancıların gayrimenkul sahibi olabilmesinin yollarını göstermeye çalıştık. Bu çalışmaları, gayrimenkulün ülkemizin önemli bir ihracat kalemi olduğuna inanarak gerçekleştirdik. Şimdi bu kitabın Almanca versiyonunu da hazırlayacağız. Evim Türkiye’nin başarılı bir organizasyon olacağını düşünüyoruz çünkü henüz yapım aşamasında bile farkındalığı yüksek olan bir çalışma. Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ekonomisi olması hedefinde en önemli başlıklardan biri güvenli, huzurlu şehirlerde yaşam. Bu nedenle gayrimenkul sektörünün önemi göz ardı edilemez” diye konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.